V centru Brna bude až do konce prázdnin k vidění výstava Hranice

Až do konce srpna si mohou hosté brněnské kavárny a baru Podnik zpříjemnit posezení výstavou obrazů mladé autorky Varvary Skibiny. Prodejní výstava v centru Brna je přístupná všem zdarma.

Tématem výstavy, která bude v Podniku umístěna až do 31. srpna, jsou hranice. V zadní části prostoru je navíc instalován LED pás, který silně evokuje právě téma hranic a nabízí autentický zážitek. „V současnosti mě toto téma oslovuje. Ať už je to spojeno s tím, že jsem cizinka, nebo současnou situací na Ukrajině, hranice mě lákaly vždy. Můj zájem se ale stočil spíš na hranice grafické – linie, hranice ploch, kontrasty mezi barvami, což se aktuálně odráží i v mé tvorbě. Aktuální výstava obrazů nabízí hravé rozjímání s tématem hranic, mezí a okrajů,“ popsala Varvara Skibina, autorka obrazů.

Původně se měly v Podniku objevit obrazy jen velkých formátů, interiér ale autorčiny plány pozměnil. „Původně bylo plánováno 12 velkých obrazů v rozměru metr krát metr. Když jsem přijela na instalaci, zjistilo se, že se některé z děl nevejdou, a muselo se improvizovat. Nakonec je k vidění 11 obrazů ve velikosti 100 x 100 centimetrů, čtyři obrazy ve formátu 40 x 40 centimetrů a čtyři obrazy 30 x 30. Celkem je tedy aktuálně na výstavě 19 obrazů a jeden velkoformátový je v záloze ve skladu,“ uvedla mladá autorka.

Pokud se hostům některý z obrazů zalíbí, mohou si ho odnést domů. Výstava je totiž prodejní. „Cena sady čtyř menších obrazů se pohybuje kolem pěti tisíc, velkoformátové obrazy stojí 16 tisíc korun,“ doplnila Varvara Skibina.