Festival Rosa Bohemica láká na hudbu na magických místech okolo Prahy, připomene i barokního architekta Dientzenhofera

Koncerty spojující zážitek z hudby s atmosférou netradičních historických míst nabízí II. ročník festivalu Rosa Bohemica. „Prostřednictvím hudby chceme lidem přiblížit krásu kostelů, klášterů, zámků a dalších pozoruhodných prostor, nacházejících se v pomyslné růžici okolo Prahy,“ říká Gabriela Eibenová, která festival založila. Festival zahrnuje celkem 16 akcí na 13 místech a potrvá až do 15. listopadu. Letos zavítá i mimo Střední Čechy a vstupuje i do Ústeckého a Jihočeského kraje. Program, informace o účinkujících, mapa dějišť, termíny jednotlivých akcí i vstupenky jsou na www.rosabohemica.cz.

„Lahůdkou festivalu bude možnost navštívit hned dvě Lorety,“ upozorňuje Eibenová. „Tu známější, na Hradčanském náměstí v Praze, si nechala postavit hraběnka Kateřina Lobkowiczová významným barokním architektem Kryštofem Dientzenhoferem. K jeho třísetletému jubileu mu zde bude 21. června od 20 hodin věnován slavnostní koncert Vivaldi in Bohemia v provedenísouboru Ensemble Inégal. Závěrečný koncert 15. listopadu nás pak zavede do Kosmonos. I zde stojí Loreta, kterou na svém panství nechal vybudovat šlechtický rod Černínů,“ říká Eibenová.

V červenci hostí festival jihočeská Blatná: 2. července od 14 hodin Kostele Nanebevzetí Panny Marie zazpívá Chlapecký sbor Bonifantes. Koncert uspořádaný v rámci výstavy růží je zároveň poctou bílé sadové růži Ave Maria, kterou v roce 1933 vyšlechtil Jan Böhm a která je pro Blatnou růží roku 2022.

O několik dní později, 9. července, se festival přesune do Staré Huti u Dobříše, kde v Památníku Karla Čapka od 14 hodin vystoupí Petr Kostka s Carmen Mayerovou. Pod názvem Jak se co dělá tam oblíbená herecká dvojice přednese výběr z nadčasových Čapkových fejetonů.

Hudební růže i v nově objevené kapli

Červencový program festivalu završí 30.července Sládkovský večerPamátníku Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami v podání Romana Hozy (baryton) a Ahmada Hedara (klavír). Sládek coby autor mnoha textů z doby romantismu totiž zanechal výraznou stopu v písňové tvorbě řady českých skladatelů.  Začátek koncertu je od 19 hodin.

V srpnu festival zavítá na zámek v Pátku nad Ohří, kde 13. srpna od 16 hodin zazní barokní hudba v prostředí nově objevené kaple. Dvojice hudebníků Jiří Sycha (barokní housle) a Filip Dvořák (cembalo) tam představí ojedinělý program Po stopách folklóru v barokní hudbě. V něm seznámí publikum s perlami skotské, irské, anglické, velšské, maďarské, slovenské či moravské barokní tvorby, které ovlivnila lidová hudba.

Den poté, 14. srpna od 16.30 hodin, pak rozezní hudba nádvoří muzea v Jílovém u Prahy. Divadlo pod Šťastnou Hvězdou tam představí Varieté pro tři páry rukou, veselou podívanou s hudbou i loutkami v režii Evgeny Ibragimova - zvány jsou děti i dospělí.

Na sklonku babího léta zve program do nedostavěného gotického chrámu v Panenském Týnci. Místo s jedinečnou atmosférou tu rozezní 17. září od 18 hodin cenami ověnčený chlapecký sbor Pueri gaudentes (Radostní chlapci). Ten v koncertu pořádaným pod širým nebem posluchače provede hudbou od středověku až po současnost. Doprovodný program obstará violoncellový soubor ze ZUŠ Slaný a ZUŠ Kladno.

Koncem měsíce, 24. září se festival vrací opět do Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše. Od 14 hodin tam bude přednáška muzikologa a hudebníka Tomáše Reindla s ukázkami z Čapkovy unikátní sbírky nahrávek etnické hudby. Od 15.30 hodin pak etnickou hudbu pod názvem Omnion zahraje sám Tomáš Reindl. Ten je totiž zároveň skladatelem, multi-instrumentalistou a hráčem na tabla.

Nová setkání a místa i nově objevený český skladatel

V říjnu bude festival hostit Zámek v Nižboru, kde 15. října od 18 hodin vystoupí Gabriela Eibenová spolu se souborem Ensemble Inégal s koncertem Vivaldi in Bohemia. Ten vedle hudby Antonia Vivaldiho dochované v českých archivech a nabídne i vynikající hudbu J. J. I. Brentnera, Vivaldiho současníka a nově objeveného českého skladatele.

Hudební odkaz sefardských Židů v podobě temperamentních písní plných emocí i teskných tónů zazní v bývalé synagoze v Novém Strašecí 29. října. Koncert Misterios del Amorv podání Elišky Tesařové a Plaisirs de Musique tam začíná v 17 hodin. Tentýž den v 18.30 se koná v novostrašecké Kavárně Kaffka i vernisáž výstavy perokreseb Juraje Szedláka, zachycujících jednotlivá dějiště festivalu Rosa Bohemica.

Stopy folklóru v barokní hudbě v podání Jiřího Sychy a Filipa Dvořáka bude 11. listopadu od 18 hodin hostit zámek v Roztokách u Prahy.  

Závěr letošního ročníku bude patřit ukolébavkám - písním o dětech i o partnerské lásce od Mozarta, Schumanna, Debussyho, Poulenca, Brittena a Weilla. V prostředí nádherného zrcadlového sálu zámku v Kosmonosích je pod názvem Láska a život ženy – ukolébavky přednesou Gabriela Eibenová s Petrou Matějovou. Koncert se koná 15. listopadu od 19 hodin.   

„Lidé s námi na festivalových koncertech zažijí skvělou hudbu, objeví nová místa, setkají se s inspirativními umělci, potkají lidi podobných zájmů. Nadechnou se, nabijí se a posíleni mohou jít do dalších dnů. Mohou skutečně pocítit, že hudba léčí… Festival je tu pro lidi, kteří neváhají za koncerty dojet. Podle festivalové mapy si udělají plán na prázdniny a na podzim, vytipují si akce, které je zajímají. Ty jsou ale zajímavé i pro místní lidi. Uvítají, že mají kulturu tak říkajíc „pod nosem“. Festival ocení také výletníci, kteří rádi vyrážejí na zajímavá místa. A kulturní program, který se tu nabízí, mohou mít jako bonus – zážitek, který si odnesou navíc,“ uzavírá Gabriela Eibenová.

Rosa Bohemica. Vstupné dle jednotlivých akcí (v průměru okolo 200,- Kč), slevu mají studenti, senioři, ZTP a ZTP/P. Vstupenky lze koupit přes www.goout.cz nebo stránky festivalu.

www.rosabohemica.cz