Letní vinné párování: 5 příležitostí, kdy si víno vychutnáte nejlépe

Léto přímo vyzývá k požitkářství, vychutnávání jedinečných okamžiků, zábavě a veselosti. Takové momenty ještě více umocní dobrá společnost a správně vybrané víno. Ať už se letní chvíle rozhodnete strávit sami, s rodinou, nebo se svými nejbližšími přáteli, poradíme vám, jaký typ vína si k tomu otevřít. Aby se vaše letní zážitky staly opravdu nezapomenutelnými.

Posezení s přáteli & degustace šumivých vín

Pro veselou, rozjařenou společnost se perfektně hodí bublinky. Příjemně se pijí a jsou relativně nenáročné. Rádi je ochutnají i ti, co vínu či alkoholu tolik neholdují, a proto právem patří k letním stálicím. I přes jejich jistou klasičnost s nimi můžete užít spoustu legrace, když je zkusíte mezi sebou porovnat. Využít k tomu můžete degustační sety, které zároveň vyřeší problém s množstvím, protože když sejde parta přátel, jedna láhev nikdy nestačí. „Degustační sety si získávají velkou popularitu, protože rozšiřují možnost společného zážitku z ochutnávání. Set tří nebo šesti lahví nabízí možnost strávit společný čas degustací i v početnější skupině. Navíc existují nevyčerpatelné možnosti, jak vína do setů kombinovat. Zajímavé je například vyzkoušet bublinky ze tří různých zemí,“ doporučuje Jan Pánek, sommelier a zakladatel online vinotéky Vinozarchivu.cz.

Domácí pohoda & vychlazené červené víno

Některé letní večery přímo vybízejí k dlouhému vysedávání na zahradě, balkóně či terase, kde se obklopíte svými myšlenkami nebo strávíte čas s knihou. A jaké víno nejlépe dodá pocit domácí pohody? Přece červené! Nenechte se odradit klasickou (a také značně přežitou) poučkou, že červené se podává vždy při pokojové teplotě. Bez obav ho hodinku před podáváním dejte do lednice. Nebo v ideálním případě na led do chladicí nádoby.

Tento způsob podávání se samozřejmě nehodí pro všechna vína. Těžším vínům s plným tělem, výraznou tříslovinou, s vyšším obsahem alkoholu, nebo i archivním vínům, rozhodně svědčí vyšší teploty v rozmezí 16–18 °C. Jako podchlazená mohou mít nepříjemnou svíravou chuť.

Takže jaká červená vína na léto zchladit? Ta s vyšší kyselinkou, ovocitá, s malým či žádným obsahem tříslovin. Patří k nim třeba Pinot Noir, Beaujolais, Zweigeltrebe či Valpolicella Classico. Nesmíme zapomenout ani na šumivé červené víno Lambrusco, které si vyloženě říká o konzumaci během teplých měsíců.

Letní romance & lehké bílé víno

Léto a láska – to jde ruku v ruce. Lehkou konverzaci a povznesenou náladu na prvních schůzkách určitě skvěle povzbudí lehoučká, svěží, příjemně pitelná vína, která vám neztěžknou v ústech. Navíc díky nižšímu obsahu alkoholu si můžete dát první sklenku na kuráž a zbytek láhve si pak v uvolněné náladě vychutnávat postupně. Pokud chcete vsadit na klasiku, zvolte Sauvignon nebo Chardonnay. Ideálně se vyhněte těm, která dozrávají v sudu. Skvělou volbou je i portugalská letní hitovka – Vinho Verde, které je proslavené svou svěží lehkou chutí a jemným perlením. A pokud se budete chtít blýsknout něčím neobvyklým, zvolte Pet-Nat. Tato lehká, přirozeně perlivá vína dozrávají pod korunkovým uzávěrem v láhvi a na letní popíjení jsou jako stvořená. Jen si dejte pozor před jejich otevíráním, rádi vyskakují z láhve. Tak je raději před otevřením dejte třeba na hodinu do mrazáku, ať si neutrhnete ostudu.

Oslavy & archivní víno

Dražší nebo archivní vína mají mnoho lidí tendenci schovávat na nějakou speciální příležitost, která často ne a ne přijít. Takže pokud vás v létě čeká nějaká oslava, výročí, či dokonce svatba, je nejlepší čas vytáhnout esa z rukávu. „Každé dobré víno potřebuje určitý čas. Proto se dá hovořit o opravdu unikátním zážitku, když máte příležitost ochutnat víno, které dostalo možnost pořádně rozvinout svůj potenciál. Takové víno odzátkujte alespoň hodinu dvě před samotnou degustací, aby se plně otevřelo – a vy jste si ho tak vychutnali naplno,“ radí Jan Pánek.

Grilování & víno podle chuti

Posezení u rozpáleného grilu k letním radovánkám neodmyslitelně patří. Podobně jako je široká škála toho, co můžete dát na gril, je i velké rozpětí vín, které můžete k pokrmům ošlehaným ohněm podávat. K bílým rybám zvolte lehčí bílé víno, skvěle poslouží Sauvignon, Pinot Grigio, ale třeba i Veltlínské zelené. K tuňákovi či lososovi můžete podávat třeba sušší růžové víno či lehčí, ovocnější červené (například Pinot Noir). Pokud na gril nachystáte hovězí steak či burger, vyzkoušejte k němu třeba španělskou červenou Rioju, italské Chianti nebo australský Shiraz. Pochoutky z kuřecího masa, grilované sýry či zeleninu pak skvěle doplní Ryzlink vlašský nebo kořenitější Tramín červený.

Tip na závěr: Jde to i na sucho

Pokud zrovna řídíte, pít nemůžete či nechcete, nevěšte hlavu. V dnešní době je už na trhu poměrně sympatická nabídka nealkoholických vín různých druhů i odrůd. I bez kapky alkoholu v krvi si můžete vychutnat krásné letní momenty a neošidit se o vinné párování.