Festival DIVADLO letos oslaví 30. narozeniny! Uvede řadu skvělých inscenací

Mezinárodní festival DIVADLO, který proběhne v Plzni od 14. do 21. září 2022, letos oslaví 30. výročí. Ke kulatému jubileu připravil program s výjimečnými zahraničními inscenacemi z Kanady, Švýcarska, Litvy, Maďarska, Slovenska i výběr toho nejlepšího, co se urodilo na domácích jevištích za poslední sezonu.

„Jsem rád, že festival Divadlo slaví 30. narozeniny v plné síle s výjimečným programem. Nechceme ale toto výročí slavit vzpomínkami na minulé úspěchy. Naopak, přivážíme do Plzně aktuální novátorské inscenace jak velkých režisérských osobností – Roberta Lepage, Christopha Marthalera nebo Viktora Bodó, tak i mladých tvůrců,“ zdůrazňuje na úvod ředitel festivalu Jan Burian.

K největším lákadlům letošního ročníku patří první tuzemské uvedení inscenace světoznámého kanadského divadelního a filmového režiséra, dramatika, herce a divadelního vizionáře Roberta Lepage, který přijede s vlastním sólovým představením 887. 887 je číslo obytného činžáku na Murray Avenue ve městě Quebec, kde žil Lepage v dětství se svými rodiči. „V této inscenaci se autor pokouší vyrovnat s otázkou paměti a zapomínání. Na jevišti se objevuje miniaturní replika jeho rodného domu, a ta se díky magii divadla i nejnovějších možností vizuální techniky stává ‚palácem paměti‘, výchozím bodem vzpomínek především na dětství v bouřlivých 60. letech ve frankofonní Kanadě,“ vysvětluje dramaturgyně Jitka Sloupová. „Pro mne je 887 skromným pokusem ponořit se do historie s malým ‚h‘, abych lépe pochopil tu s ‚H‘ velkým,“ říká Robert Lepage.

Švýcarské divadlo Théâtre Vidy-Lausanne přiveze inscenaci Ani ponětí proslulého režiséra Christopha Marthalera. Na chodbě jednoho zdánlivě obyčejného bytového domu se potkávají dva zdánlivě obyčejní muži. „Nic jiného už ale v nové inscenaci proslulého Christopha Marthalera obyčejné není: ocitáme se v absurdním světě plném posmutnělého humoru a hudby, na pomezí surrealistického kabaretu a pantomimy,“ uvádí Michal Zahálka. Na inscenaci, v níž zaznívají útržky z děl Henriho Michauxe, Georgese Pereca či Kurta Schwitterse, režisér znovu spojil síly se skotským hercem Grahamem F. Valentinem a hudebníkem Martinem Zellerem.

Litevská scéna Valstybinis Jaunimo Teatras (Státní divadlo mladých), kterou návštěvníci znají z loňského plzeňského hostování, uvede adaptaci slavného textu Ödöna von Horvátha Povídky z Vídeňského lesa režisérky Yany Ross o počátcích nacismu v Rakousku. „Klíčová témata kulturních tradic, pokrytectví a nacionalismu, kterého se jako stébla chytá oslabená společnost, zůstávají, ovšem tragikomický příběh o nešťastné lásce mladé dívky je v oceňované, hořce vtipné inscenaci zasazen do dnešní Litvy, mezi současné Litevce a Rusy,“ dodává Kamila Černá.

Bizarní, temnou, hororovou a kontroverzní inscenací Shaxpearova myčka na ulici Kertész, současnou adaptací Romea a Juliev režii Viktora Bodó, se v Plzni představí budapešťské divadlo Örkény István Színház  (Divadlo Istvána Örkénye). V hudebně a choreograficky vybroušené inscenaci se (podle výčtu tvůrců) objeví zmrazená mrtvola, kosti, zvratky, plivance, nahota, vulgarity, zlomené prsty, drogy, míchání jedů, nekorektnosti, kouř, hlasitá hudba, alarmující zvukové efekty a několik litrů umělé krve. „To vše však neodradilo maďarské diváky ani kritiky − inscenace provokativního režiséra Viktora Bodó se stala beznadějně vyprodaným hitem a byla oceněna jako nejlepší maďarská inscenace roku,“ doplňuje Jitka Sloupová.

Vtipné zamyšlení nad kulturním fenoménem, jakým je rock a jeho ztělesnění – skupina Rolling Stones - přiveze v inscenaci Než přijdou Stouni… v režii Matúše Bachynce do Plzně Slovenské národní divadlo. Kolektiv známých slovenských herců spolu s dramaturgem Danielem Majlingem a dalšími inscenátory vytvořil text, který je vtipný i polemický, sentimentální i sarkastický. „Osobní rovina se míchá s fiktivní – vyznání herců z lásky k této hudební legendě doplňují dramatické situace, které se odehrávají těsně před očekávaným koncertem,“ uzavírá Dora Štědroňová.

„V rámci tuzemského programu představíme velkou žánrovou šíři – od divácky tradičních inscenací až po experimenty či alternativní produkce,“ uvádí dramaturg Jan Kerbr. Plzeňští diváci tak uvidí například pražské Dejvické divadlo (Každý má svou pravdu), Divadlo v Dlouhé (Konec rudého člověka), Divadelní spolek JEDL (Opera Ibsen / Přízraky), Divadlo Na zábradlí (Zdeněk Adamec + Sebeobviňování), Činoherní klub (Kočka na rozpálené plechové střeše), Spitfire Company (Baletky) a soubor TMEL (O jako Otesánek), ostravskou Komorní scénu Aréna (Zápas o generála), Slovácké divadlo z Uherského Hradiště (Její pastorkyňa), brněnské Divadlo Husa na provázku (Chazarský slovník), Divadlo Drak z Hradce Králové (Do hajan!), liberecké Divadlo F. X. Šaldy (Burian) a Naivní divadlo (Babička Červené Karkulky dnes slaví narozeniny!) a plzeňské Divadlo J. K. Tyla (Králičí nora).

Hlavní program tradičně doplní sekce Johan uvádí v prostoru Moving Station, bezplatná představení pod širým nebem, výstavy a diskuse.

Vstupenky na hlavní program půjdou do prodeje 1. srpna 2022 v síti Plzenskavstupenka.cz.

Více informací na nových webových stránkách www.festivaldivadlo.cz.