Žatecký chmel a voda z úpatí Lužických hor se snoubí v pivovaru Cvikov

Řemeslná piva z lokálních minipivovarů už dávno nejsou jen regionální záležitostí. Pivní speciály si cestu k zákazníkům hledají i prostřednictvím různých festivalů, restaurací nebo nabídky obchodních řetězců. Příkladem je i pivovar Cvikov, se kterým v letošním roce navázala spolupráci síť prodejen Žabka. Zákazníci pražských obchodů v ulici 28. října, Pštrossově, Korunní a na Moráni se tak nyní mohou osvěžit například osmistupňovým Sklářem, který dříve patřil do každého horkého provozu sklářských hutí.

„Hledali jsem pro naše prodejny nabídku kvalitních piv z menších lokálních pivovarů. Pivovar Cvikov je lokálním pivovarem s řemeslnou výrobou. Jejich pivo je nepasterizované ve vysoké kvalitě a vzhledem k tomu, že se v centru Prahy nachází pivovarská restaurace, je pivo ze Cvikova v povědomí mezi našimi rezidentními pražskými zákazníky,“ vysvětluje generální manažer obchodní sítě Žabka Radim Lunda.

Provoz pivovaru Cvikov z druhé poloviny 19. století, který ukončil výrobu v roce 1968, byl obnoven v roce 2014. Piva, která má nyní Žabka v prodeji, dostala svá jména po nejvýraznějších kopcích Lužických hor –⁠ Luž a Klíč. Výroba piva ve Cvikově je totiž inspirována místní přírodou a historií. Nabídku doplňuje také jedenáctistupňový Hvozd, jediný filtrovaný, nepasterovaný světlý ležák z portfolia pivovaru.

„Velmi si vážíme spolupráce, kterou se nám společně s Žabkou podařilo navázat a tím i přiblížit cvikovské řemeslné pivo našim pražským zákazníkům. Tento krok jistě ocení i zákazníci Žabky a tradiční řemeslný ležák zaujme místo v jejich košíku při každodenním nákupu. Věřím, že tento projekt bude úspěšný a dojde k rozšíření na další prodejny obchodní sítě Žabka,“ řekl provozní ředitel pivovaru Cvikov Jan Brusch.