Velkoformátové obrazy malířky Rosany de Montfort staví na myšlence, kráse a síle

I když bylo v pátek 5. srpna šílené vedro, v rozlehlém foyer Domu kultury v Kroměříži bylo o poznání snesitelno. Ale hlavně všichni návštěvníci, kteří v tom odpoledním parnu přišli, mohli obdivovat impozantní dílo malířky Rosany de Montfort. Její velkoformátové obrazy mají myšlenku, krásu a sílu, mají co říct a nutí zamýšlet se. Výstava nese název Dulce Dystopia a bude otevřena do konce září.
Jdete s výstavou k výstavě, ale hlavně máte co nabízet, jste neuvěřitelně aktivní a tvůrčí. Co nabízíte Kroměříži?

V Kroměříži se objeví vlastně úplně poprvé většina mých obrazů pospolu. Téma DULCE DYSTOPIA zachycuje naši vývojovou tendenci k využití IT nejen k všeobecnému rozvoji a růstu, ale i ke kontrole a závislosti na technologii. V kolekci obrazů zachycuji to, co jsem prožila a co pravděpodobně ještě prožiji.
Jako malá jsem byla průmyslové dítě, neboť jsem vyrůstala v Ostravě. Tam jste v sedmdesátých a osmdesátých letech považovali červánky s komíny za romantiku. Malebné fabriky, jejich oranžově osvětlené vchody a okna mne fascinovaly. Obrazy ukáží dojmy průmyslového rozvoje od mého dětství až po čas, který teprve přijde.
Výstava obsahuje asi čtyřicet maleb převážně velkoformátových rozměrů. Uvidíte zde i můj slavný triptych "PEACEFUL ALTERNATIVE". pokud se vše technicky podaří, bude i na obrovských stropních deskách probíhat promítaný přehled všech maleb, včetně těch, které již našly jiné domovy. Chtěla bych, aby si návštěvníci výstavu opravdu užili.
Jak, kdy a kde bude výstava k vidění?
Výstava začala slavnostní vernisáží v pátek 5. srpna a potrvá do konce září. Expozice je instalována ve foyer Domu kultury v Kroměříži. Je to obrovský otevřený prostor, kde instalovat bude radostí.
Určitě jste nebyla prvně v Kroměříži, co vás ve městě zaujalo?

Máme s manželem rádi historii, proto je Kroměříž naší destinací v hledání architektonických pokladů. Koukáme se na štukové ozdoby, navštěvujeme výstavy, flákáme se po zahradách a kavárnách. Moc mne zaujaly parky a zeleň, která všechnu tu architekturu zaplavuje. Je to přenádherné město a bude nám nadále milou destinací.
Na čem pracujete v těchto dnech a co vaše další výstavy a prezentace?

Je toho opravdu hodně. Kromě stálých výstav v Café Martin na Novojičínsku a Vinárně pod Pálavou na olomouckém Dolním Náměstí mám nové projekty, které zaberou většinu roku 2022 a 2023.
Účast na 1. Aukčním výtvarném a fotografickém salónu v Galerii ART MOZAIKA. Zde se prezentuji svým obrazem "MY LIVING TREASURE". Vernisáž proběhla 1. 8. 2022 v 18 hodin v prostorách galerie na adrese Politických Vězňů 8, Praha 1.
Teď chystám další výstavu, kde bude k vidění i druhý obrovský 5,2 m velký triptych "ZPÁTKY KE KOŘENU“, který je bráchou toho v Kroměříži. Bude vystaven v Galerii FELIDAE, jejíž kurátorkou je moje kamarádka a kolegyňka z Miss Československo 91, Romana Štryncl. Expozice se nachází v srdci Brna v největší kočičí kavárně Evropy, Café Schrödinger. Otevřená bude cca od druhé půlky srpna na adrese Dominikánské náměstí 5, v prostorách bývalého Livingstonu. To bude var!
Dalším výtvarným výbuchem bude akce 17. 9. 2022 v Galerii MORITZ na Zámku Bílovec, kde připravuji opravdu vzrušující expozici zvanou "Setkání v Čase". Vystavovat budou nejen parťáci z naší umělecké skupiny Magnus Gradus, geniální malíř Jaroslav Jerry Svoboda (Praha) a Radomír Bárta (Brno) a moje maličkost, ale přidá se k nám i český Bosch, Michal Janovský. Z toho si asi i já sama sednu na zadek. To bude zase var...
Připravuji také s výše jmenovanou kamarádkou a umělkyní, Romanou Štryncl, třetí ročník projektu ROMY&ROSE, kde spolupracujeme se zámky a instituty NPÚ v podpoře českých útulků. Vystavujeme své obrazy a Romy jedno ze svých děl vydraží na podporu útulku, který se v té části nachází. Je to velmi oblíbená akce a my jsme se v projektu spojily jakoby nenuceně a spontánně. Takže pro 3. ročník ROMY&ROSE 2023 teď hledám zámecký, nebo jiný zajímavý prostor, kde bychom výstavu mohly uskutečnit. Pokud budou čtenáři o něčem vědět, neváhejte mne kontaktovat na emailu info@rosanademontfort.com. Moc moc děkujeme!
Další akce, které připravuji, jsou dva koncerty klasické hudby v Galerii MORITZ na Zámku Bílovec, kde právě probíhá i výstava Antonína Gavlase. V úterý 9. 8. v 19 hodin se tam uskuteční hudební program "Tóny a tance ze Starého a Nového Světa", kde nám Beatriz Lafont Murcia spolu s Cristiánem Gutiérrezem a Janem Čižmářem, představí španělské a jihoamerické barokní písně.
Ve čtvrtek 11. 8. v 19 hodin pak uvítáme v Galerii MORITZ "Tourdion a Bohemian Lute Orchestra", v podání Anežky Šejnohové, Radky Kubínové, Mirky Holé, Jana Čižmáře, a dalších. Jde o koncert moravské renesanční hudby příčných fléten a renesančních louten.
Na podzim 2022 by se měl rozjet projekt, na kterém se podílím, pod názvem "NA JEDNÉ LODI, NA JEDNOM BŘEHU" pana galeristy a umělce Libora Hřivnáče v Opavě. Projekt bude myslím startovat v Galerii Hřivnáč a putovat dále do dalších výstavních míst. Projektu se účastní přední umělci české tvorby a budu jej hostovat i v galerii MonAmi v Bílovci, kde působím jako kurátorka od roku 2021.
Na září a říjen připravuji výstavu významné ostravské umělkyně, Hany Puchové, a to v Galerii MonAmi. Na tuto akci se velmi těším, neboť tato velmi erudovaná umělkyně má ojedinělý styl a profesionálně se věnuje výuce dětí. Určitě se ji zeptám na pár rad, neboť také pomáhám s výukou na gymnáziu a vedu kurzy. V MonAmi organuzuji asi šest výstav ročně.
Na květen a červen roku 2023 se chystám do Vrbna pod Pradědem s výstavou "DULCE DYSTOPIA", kterou mi osvěží rocková bohyně a zpěvačka ze skupiny Citron, TANJA. A to bude teda… To bude asi taky var.
Budu také vystavovat v Popradu na Slovensku v Galerii ART LASÁK. Zde budu mít komornější tvorbu. Výstava se předpokládá na 12. 8. - 9. 9. 2023.
No a jako zlatý hřeb mé tvorby bude výstava v Slezskoostravské Galerii na radnici Slezské Ostravy, kterou mám naplánovanou na září - říjen 2023, kde také oslavím své padesátiny. Do toho všeho bych chtěla postavit svou galerii M, jejíž projekt je nyní u architekta, který se spolu s památkáři snaží vytvořit budovu a zahradu hodné našeho Bíloveckého historického jádra města.

Vy se teda nudit nebudete, to nehrozí. Těší vás zájem organizátorů a vůbec všech důležitých lidí, kteří vaši tvorbu oceňují a propagují?
Samozřejmě. Ráda pracuji nejen v ateliéru, ale i s lidmi. V životě jsem vždy držela tyto dva životní styly v rovnováze, aby se ze mne nestal ateliérový samotář. Těší mne, že potkávám lidi, se kterými si mám co říci. Přicházejí mi se svými projekty a myšlenkami do života neustále a velmi spontánně. Vzniká z toho spojení takový velmi organický tok.

Stejně by mě zajímalo, kdo je tím prvním, kdo vaši tvorbu vidí a jaké jsou obvykle jeho nebo jejich komentáře, názory?
Běžně je to manžel, který je na mou tvorbu zvyklý, a proto ho to nijak nepřekvapí. Neboť se také věnuje umělecké činnosti (maluje, produkuje hudbu a fotí), často mi poradí, okomentuje, doporučí změny atd. Máma zato je tvrďák (smích). Ta mne od malička cepovala k perfekcionismu a byla k mým výtvorům velmi kritická a upřímná. Pokud si nejsem v něčem jistá, ukáži to jí a ta řekne buď „Domalovat!“ nebo „Přetřít!“
Co vaše další koníčky, zájmy či vášně?
Jsem stavitel a švadlenka. Hrozně ráda tvořím cokoli, schodiště, kuchyně, ručně dělám nábytek, sprchové kouty, mozaiky, jezírka. Dělám vše, co si dokážu představit. S manželem jsme opravili už několik nemovitostí v Anglii i v Česku a on ví, že se na mne může spolehnout nejen se statickým a technickým řešením, ale i s kompletním interiérovým designem.
Šiju od dvanácti. Kdysi jsem se tím v Mnichově i živila u firem jako jsou Gianni Versace, Harry's Men Fashion a Escada.
Jak prožíváte léto?
Převážně pracuji na obrazech. Mám ale i čas na dům. Neustále v něm něco stavím. Teď je to obrovské jezírko 10 x 20 m. Zkouším vynalézt filtrační řešení a učím se zvládat chemii, aby bylo jezírko jednou průzračné. Chtěla bych se v něm i přes zimu otužovat.
A ještě jedna otázka. V příštím roce budete mít kulatiny. Bude ještě něco "velikého" co se týče výstavy či prezentace vaší tvorby?
Bude (smích). Jak jsem se již zmínila, budu mít obrovskou výstavu v Slezskoostravské Galerii. Ale možná to ještě něčím doplním a vymyslím fakt nějakou šílenost. A vůbec, nechte se překvapit!

Autor: Robert Rohál

Foto: archiv Rosany de Montfort