Anděl mezi zdravotníky: soutěžící č. 12 Philip Waka Njeka

35 let, Nemocnice Příbram, lékař na interním oddělení a gastroenterologickém centru

Lékař Philip Waka Njeka pracuje v Oblastní nemocnici Příbram na interním oddělení a v gastroenterologické ambulanci. V gastroenterologii se chce dál zdokonalovat, láká ho, že může využít nejen svoje vědomosti, ale také manuální zručnost.

Philip Waka Njeka pochází z Keni a v Čechách žije už 16 let. Po dostudování střední školy mu nabídli stipendium v cizině a on si pro studium medicíny vybral Českou republiku.

Je ženatý, manželka je Češka a pracuje jako farmaceutka. Spolu vychovávají dvouletou dcerku, se kterou se snaží být co nejvíce času. Pochází z Keni, má sedm sourozenců a je jediný a první doktor v celé velké rodině. Maminka a tatínek jsou na něj náležitě pyšní. Rodiče ho navštívili v Čechách před pěti lety, kdy se ženil a on byl naposledy doma v Keni před covidovou pandemií. Přiznal, že mu rodiče velmi chybí.

Philip Waka Njeka Čechy obdivuje, nejvíce se mu líbí rozmanitá příroda. Překvapivě je tu prý občas větší teplo, než je v Keni. Často a velmi rád běhá a jednou by si rozhodně chtěl zaběhnout maraton.

Účast v soutěži Anděl mezi zdravotníky dostal od vedení nemocnice jako překvapení. Prý si to zaslouží a na to neměl odpověď. Je rád, že pozná jiné lidi z jiných koutů republiky a jiných oborů. Chce vyhrát, byla by to pro něj obrovská pocta a čest. Kolegové mu věří. Philip Waka Njeka čeká, až jak dopadne a pak teprve podá zprávu rodičům do Keni.