Cyklopecky: vyberte si některý z cyklookruhů po východních Čechách

Ve východních Čechách je řada krásných míst, která můžete poznávat na kole. Vyberte si některý z okruhů a užívejte si krásné výhledy, zastávky u architektonicky zajímavých budov a cestu malebnou přírodou. Z cyklistických okruhů i vyberou příležitostní cyklisté i cyklističtí nadšenci.

Za výhledy do Orlických hor

Cyklovýlet odstartujte z náměstí v Novém Hrádku směrem k poutnímu místu Rokole. Po osvěžení ze zdejší studánky pokračujte proti proudu říčky Olešenka a pak odbočte směrem do obce Sněžné ke kapli svaté Panny Marie Sněžné. Okolo kapličky Panny Marie v Polomu šlapejte do Olešnice v Orlických horách, kde si v infocentru vyzvedněte razítko a průvodce Cesta za králem permoníků, který vás dovede až k rozhledně na Feistově kopci. Stejnou cestou přes Olešnici se vraťte na Jiráskovu cestu a pokračujte přes Zelinkův mlýn k původní větrné elektrárně, dnes infocentru s rozhlednou Šibeník. Až dorazíte do cíle, můžete se vydat ještě na nedalekou zříceninu hradu Frymburk.

Po Hradecku nejen za tradicemi

Trasa začíná u Divadla Drak. Odtud se vydejte kolem malšovického Všesportovního stadionu do Městských lesů, kde se můžete občerstvit nebo zchladit v areálu Stříbrného rybníka. Pokračujte přes Běleč nad Orlicí až do Podorlického skanzenu v Krňovicích, jediného muzea tohoto typu na území Královéhradeckého kraje. Další zastávkou jsou Třebechovice pod Orebem a unikátní muzeum s Proboštovým betlémem. Z Masarykova náměstí šlapejte přes Librantice a Černilov do Smiřic. Zde nevynechte Kapli Zjevení Páně. Ze Smiřic vás čeká pohodlná cesta podél Labe zpět do Hradce. Pokud vám zbyde čas, navštivte Muzeum Východních Čech.

Broumovskem po stopách Dientzenhoferů

Okruh začněte v klášterních zahradách, případně se vydejte na jednu z tematických prohlídek Kláštera Broumov. V prvním patře opatského křídla sídlí také Muzeum Broumovska. V areálu byste neměli opomenout ani klášterní kavárnu Café Dientzenhofer. Pokračujte kolem kostela sv. Václava, nejmenšího z kostelů tzv. broumovské skupiny, a dřevěného kostelíku Panny Marie, nejstarší celodřevěné sakrální památky ve střední Evropě. Přes Křinice projeďte krásný úsek pod Broumovskými stěnami dál do Božanova, Otovic a Šonova. Téměř na konci trasy se zastavte v Pivovaru Broumov. Nechte si tu orazítkovat svoji hrací kartu a když vám vyjde čas, zúčastněte se i komentované prohlídky s degustací, nebo navštivte Muzeum pivovarnictví.

Cestou na kole můžete i soutěžit! Sbírejte razítka a vyhrajte některou z cen v rámci soutěže Cyklopecky. Více informací a také další tipy na cyklistické trasy na https://www.cyklopecky.info/