Psi mají šestý smysl, pokud jde o soucit a porozumění

Šestadvacátý srpen patří již od roku 2004 nejlepším přátelům člověka – psům. Mezinárodní den psů vyhlásila k tomuto datu americká odbornice na chování domácích zvířat a obhájkyně jejich práv Colleen Paigeová. Právě 26. srpna totiž dostala v deseti letech svého prvního psa. Rok co rok si připomínáme, že pes je člověku nejen věrným kamarádem, ale i velmi schopným pomocníkem. Dokazují to mimo jiné stovky a tisíce asistenčních psů, kteří po celém světě pomáhají „svým“ lidem začlenit se do společnosti a žít spokojený život navzdory nejrůznějším hendikepům. U příležitosti Mezinárodního dne psů jsme pro vás připravili rozhovor s člověkem nejpovolanějším – předsedou správní rady organizace ADI (Assistance Dogs International) Richardem Lordem, který psům zasvětil celý profesní život a již přes patnáct let patří k vůdčím osobnostem oboru asistenčních psů.

Mezinárodní den psů je skvělou záminkou k oslavě našich čtyřnohých přátel. V Mezinárodní organizaci asistenčních psů (ADI) jsme do psů prostě blázni - od voříšků z útulku až po aristokraty s rodokmeny, od malých čivav až po obří vlkodavy. Čím jsou psi tak výjimeční? Na to jsme se zeptali našeho „Nejvyššího psa". Richard Lord, předseda správní rady mezinárodní odborné organizace pro asistenční psy Assistance Dogs International (ADI), nám přiblížil svou celoživotní práci a vášeň.

Měl jste vždycky psa?

Nedokážu si představit život bez psa! Prvního jsem si pořídil, když mi bylo šest let - bylo to černé štěně křížence a měl jsem ho až do svých osmnácti. Se psy jsem strávil většinu života. V současné době mám zlatého retrívra.

Jaký je největší rozdíl mezi životem bez psa a se psem?

Staré přísloví říká: „Kéž bych mohl být takový, za jakého mě má můj pes!" Vždycky je dobré přijít domů z práce nebo se probudit ve společnosti psa, který je šťastný, že vás vidí. Každý den vyrážím se svým psem na dlouhou procházku, což je skvělé pro nás oba! Je todobré i pro poznávání nových lidí - když jste na procházce, lidé se zastavují na kus řeči, zatímco se psi navzájem očichávají. Spoustu zajímavých lidí jsem poznal díky náhodným setkáním na procházkách.

Co je na psech vůbec nejlepší?

Psi mají tolik pozitivních stránek! Jejich bezpodmínečná láska, stálost v rodině, schopnost číst situace – co si jen vzpomenete. Potřebují hodně pohybu, takže vám pomůžou se zlepšením fyzického i duševního zdraví. Jsou dobrými bořiči bariér, takže máte možnost seznámit se s více lidmi. Psi žijí proto, aby nás milovali a těšili. , Myslím, že mají také šestý smysl, pokud jde o soucit a porozumění. A jsou neuvěřitelně věrní.

Proč je Mezinárodní den psů důležitý?

 

Jeho hlavním cílem je zvýšit povědomí o milionech psů na celém světě, kteří se nacházejí v útulcích nebo záchranných centrech. Existuje mnoho mylných představ o tom, proč psi končí v záchranném centru nebo v útulku. Většinou to není proto, že mají problémy s chováním, ale proto, že se o ně jejich majitelé buď nemohou, nebo nechtějí starat. V ADI si mnoho členů bere psy z útulků a cvičí z nich skvělé asistenční psy - stačí jim jen dát šanci.

Čím to, že jsou psi nejlepšími asistenčními zvířaty?

Pouto mezi lidmi a psy je staré již patnáct tisíc let a vyvinulo se ve vzájemně prospěšný vztah. Psi jsou schopni rozlišovat pozitivní a negativní výrazy lidské tváře a podle toho i reagovat. Studie ukazují, že jak u psů, tak u lidí se při společně stráveném čase uvolňuje oxytocin. Ten je známý jako "hormon lásky" - bylo prokázáno, že hraje důležitou roli při vytváření silného sociálního pouta.

Která plemena se stávají nejlepšími asistenčními psy?

Asistenční psi mohou být různých tvarů a velikostí, ale nejoblíbenější plemena společenských psů jsou také nejlepšími asistenčními psy. Ve společnosti bývají dobře hodnoceni a lidé k nim mají důvěru. Často se snadno cvičí plemena, která jsou motivována jídlem, a hledají se taková, která se stejně ráda vydají na dlouhou procházku nebo si s vámi lehnou k televizi. Mnoho členů ADI je zároveň členy speciálních chovatelských programů. Ale i kříženci a zachránění psi mohou být při správném výcviku fantastickými asistenčními psy.

Je pravda, že existuje asistenční pes Lord, pojmenovaný po vás?

Ano, je to pravda! Lord je hnědý labrador, který byl vycvičen jako servisní pes pro posttraumatickou stresovou poruchu (PTSD). Je to velká čest, že se jmenuje po mně!