Novinky Švandova divadla: 6 premiér, nová talk-show, otevření komunitního centra

Den otevřených dveří pojatý jako sousedská slavnost, šest nových inscenací i dva noví mladí členové hereckého souboru - Anežka Šťastná a Jan Mansfeld. To jsou ve stručnosti hlavní novinky sezóny 2022/2023 Švandova divadla v Praze. Patřit k nim bude také zahájení provozu komunitního centra. Poblíž historické budovy působící na Smíchově už 141 let tak vznikne další místo pro divadlo, hudbu i setkávání se.

„Divákům nabídneme celkem šest premiér, z toho tři ve Velkém sále a tři ve Studiu,“ říká Martin Františák, umělecký šéf Švandova divadla. „Na hlavní scéně nově uvedeme tituly Kabaret Winton, 1984 a Chlast. Ve Studiu bude mít premiéru Srpnové světlo, Happy End a Trójanky,“ upřesňuje Františák. Posledně jmenovaný titul vytvoří u Švandů talentovaná ukrajinská režisérka Anna Turlo. „Spoluautory hry Davida Košťáka a Annu Turlo inspirovaly antické mýty o dobývání Tróje. Do Trójanek však promítnou i osudy žen čelících následkům současné války,“ prozrazuje Martin Františák a dodává i plánované datum premiéry: květen 2023.

Ještě před tím se však na repertoáru znovu objeví i dvě úspěšné inscenace z let minulých: Shakespearova tragédie Hamlet s Patrikem Děrgelem v titulní roli dánského prince a černá komedie Kurz negativního myšlení s Michalem Dlouhým v úloze sarkastického vozíčkáře. „Do Velkého sálu se k nám přestěhuje také inscenace OPERA IBSEN / Přízraky, uváděná původně v prostoru Gabriel Loci na Smíchově. Titul nastudoval pod vedením Jana Nebeského renomovaný soubor JEDL, jenž patří od loňské sezóny k našim stálým hostům,“ uvádí Daniel Hrbek.

Dvě talk-show s publikem

Součástí programu stávající sezóny budou také dvě pravidelné talk-show. Scénické rozhovory moderátora Davida Hrbka oslaví v této sezóně už dvacet let svojí existence. Pořadem za tu dobu prošly stovky zajímavých osobností – od Václava Havla až po Daniela Stacha. „Rozhovory doplněné vždy i o dotazy přihlížejícího publika budeme i nadále uvádět jednou měsíčně ve studiové scéně vždy se dvěma hosty: v říjnu v nich moderátor vyzpovídá novináře Jindřicha Šídla a Jaroslava Kmentu, v listopadu herečku Báru Polákovou a hudebníka Jana P. Muchowa a kalendářní rok uzavře dvojice spisovatelek Kateřina TučkováBiancou Bellovou. Oproti tomu 7 pádů Honzy Dědka u nás diváci uvidí poprvé. Talk-show, jejíž sestřih bude později vysílán v televizi, bude na programu ve Velkém sále každé úterý,“ říká ředitel Švandova divadla.

Den otevřených dveří, nové kulturní centrum

Už 17. září 2022 se u Švandů uskuteční tradiční Den otevřených dveří. Ten se letos poprvé propojí s akcí Zažít město jinak. Dění v divadle tak doplní sousedské slavnosti odehrávající se zejména na blízkém Arbesově náměstí. „Od 11 do 17 hodin se v divadle uskuteční celkem sedm prohlídek s našimi herci a herečkami začínajících v každou celou hodinu, připravena bude i krátká scénka na jevišti věnovaná divadelním profesím,“ zve do Švandova divadla jeho ředitel Daniel Hrbek. Pro návštěvníky budou připraveny soutěže, slevové akce na vstupenky i divadelní stánek. „Děti a jejich rodiče zároveň zveme na festival Pohádková Kinského zahrada našich stálých hostů, souboru Buchty a loutky. Festival bude probíhat jen pár kroků od nás, v Kinského zahradě,“ dodává. Od 18.30 se pak ve foyer Švandova divadla uskuteční vernisáž nové Výtvarné zdi: autorkou velkoformátové malby s divadelní tématikou je vizuální umělkyně Adéla Kostkanová. Ta v divadle pracuje také jako výtvarnice a grafička.

Sousedský charakter, pojímající divadlo jako živé společenství a místo pro setkání, bude mít i nové komunitní centrum v ulici Elišky Peškové č. 7. „Ve spolupráci s MČ Praha 5 a s Hlavním městem Praha chceme centrum otevřít už v této divadelní sezóně. V chátrajícím zadním traktu domu vznikl po rekonstrukci pěkný komorní sál a zkušebna. Překvapivě tichý dvůr teď nabídne zázemí pro divadlo, hudbu i setkávání se ve volném čase,“ líčí Daniel Hrbek razantní proměnu Domu Romanetto, kolem jehož zaprášených oken a počmárané fasády kolemjdoucí v posledních letech raději přidávali do kroku.

Nově vzniknuvší centrum plánuje nabízet pravidelný kulturní program včetně workshopů a dílen pro rodiny s dětmi. Vzniknout by tu měla i veřejná truhlářská a keramická dílna a samoobslužná kavárna. „Z pražírny kávy, která se ve dvoře dřív nacházela, by se tak mohlo stát místo pro rodinná i přátelská setkávání, kde se lidé mohou stát diváky, ale i účinkujícími,“ říká Daniel Hrbek. 

Kabaret Winton, Srpnové světlo a další premiéry

Vůbec nejočekávanějšími událostmi sezóny jsou však ve Švandově divadle chystané premiéry. Patří k nim i uvedení inscenace Kabaret Winton, slibující divákům silný osobní příběh inspirovaný skutečnými historickými událostmi. Vypráví o dvou sestrách z židovské rodiny, z nichž jedna jako dítě unikla v roce 1939 z okupovaného Československa. Díky neohrožené pomoci Nicholase Wintona a jeho spolupracovníků tak byla jedním z 669 dětí, které se včasným odjezdem do Británie vyhnuly téměř jisté smrti v koncentračních táborech. Pražský hotel Evropa, kde se Ester už coby starší dáma v roce 1988 ubytuje, aby navštívila svoji starou vlast, je však fantaskním místem. Neplatí tu zákony času ani prostoru…

Kabaret Winton režíruje Martin Františák, umělecký šéf smíchovské scény, na scénáři se podílela spisovatelka Kateřina Tučková. V roli Ester hledající domov i ztracená rodinná pouta uvidíme hostující Jaroslavu Pokornou, její sestru Ludmilu hraje Bohdana Pavlíková, Kabaretiéra ztvární Miroslav Hanuš. Premiéra bude 22. října 2022 ve Velkém sále.

Hlavní scéna Švandova divadla přivítá také inscenaci 1984 podle slavného románu George Orwella režírovanou Dodem Gombárem. Premiéra bude 28. ledna 2023. Od 29. dubna téhož roku se na programu objeví Chlast. Divadelní adaptaci stejnojmenného oblíbeného filmu věnovanému umění žít a pít zrežíruje Thomas Zielinski.

Na studiové scéně bude mít už 24. září světovou premiéru Srpnové světlo. Původní české drama o absolutní lásce napsal Martin Františák a sám jej také zrežíruje. V ústředních rolích uvidíme nové členy souboru Jana Mansfelda a Anežku Šťastnou, neobvyklou milostnou čtveřici tvoří dále Matěj Anděl a Bohdana Pavlíková. V mužské roli Pastora se můžeme těšit na hvězdu své herecké generace Marii Štípkovou.

O dlouholetém partnerském soužití s jeho radostmi a strastmi bude od 25. března vyprávět Happy End. Do hlavních rolí obsadil režisér Daniel Hrbek Bohdanu Pavlíkovou a Luboše Veselého. Ti se coby dlouholetí partneři a herečtí kolegové budou na chystané novince podílet i jako autoři.

Sezónu 2022/2023 ve Studiu završí 27. května Trójanky, autorská inscenace inspirovaná antickými hrdinkami i osudy současných žen, jejichž život poznamenala válka. S herečkami Švandova divadla ji nastuduje ukrajinská režisérka Anna Turlo. Ta se k divadlu dostala oklikou coby absolventka Národní letecké univerzity a Institutu pro turismus. Hned za první inscenaci Úhel pohledu, uvedenou v roce 2019 na jevišti Kyiv Maly Theater, byla nominována na cenu Kyiv Pectora za nejlepší režijní debut. Spoluautorem Trójanek je spolu s ukrajinskou tvůrkyní David Košťák, působící ve Švandově divadle jako dramaturg.

www.svandovodivadlo.cz