Rychlá reakce na růst stravného: na jídlo ještě letos zaměstnancům přidá pětina firem

Více než pětina tuzemských firem ještě do konce letošního roku zvýší svým zaměstnancům příspěvky na stravování. Firmy tak reagují na prudce se zvyšující růst cen jídel v restauracích i na rozhodnutí ministerstva financí. To od 20. srpna novou vyhlášku upravilo výši stravného na služebních cestách a tím i cenu daňově nejvýhodnější stravenky o 20 procent na 180 korun.

Každá desátá firma (10,5 procenta) zvýší příspěvek na stravování ještě do konce třetího čtvrtletí letošního roku, tedy během měsíce září. Další srovnatelně velká skupina firem – 11 procent – pak přidá zaměstnancům v posledním letošním čtvrtletí. Skoro polovina firem ale již nebude sahat do letošních rozpočtů a plánuje navýšení nechat až na začátek příštího roku. Tři z deseti firem pak neplánují zvýšení stravného nebo jej odkládají na pozdější měsíce.

Největší část firem z těch, které jsou již rozhodnuty stravné zvýšit, bude přidávat mezi 11 a 20 korunami (27,1 procenta), více než pětina (21,7 procenta) pak přilepší zaměstnancům v rozmezí od 21–30 korun. Přidání tak u naprosté většinu společností bude zhruba kopírovat čtvrtinový nárůst cen jídel v restauracích a rovněž pětinový růst ideální ceny stravenky stanovené ministerstvem financí.

Ani přes nárůst stravného v zhruba pětině tuzemských firem nebude naprostá většina společností využívat potenciál, který stravenky přinášej stravenky. Podle aktuálních dat Edenredu totiž nabízí stravenku v hodnotě 150 Kč a vyšší 17,4 % společností.

„Až do výše 180 korunové hodnoty se stravenky nezdaňují a neplatí se z nich ani zdravotní a sociální pojištění. Stravenka tak nabízí cestu, jak díky výrazné úspoře přilepšit zaměstnancům za mnohem příznivějších podmínek, než je tomu u mezd a jsou i výhodnější než další benefity,“ říká Aneta Martišková, ředitelka firemních vztahů společnosti Edenred.

Hodnota „ideální“ stravenky se odvíjí od stravného na pracovních cestách, které se od 20 srpna zvýšilo ze 118 korun nově 142 korun. Zaměstnavatel si může jako daňově uznatelný náklad uplatnit částku do výše 70 % vyhláškou stanoveného stravného, maximálně však 55 % hodnoty stravenky.

Hranice pro tzv. stravovací paušál, který je od ledna loňského roku alternativou ke stravenkám, se zvedl o 16,8 Kč na 99,4 koruny.

Průzkum se uskutečnil na vzorku 200 společností.

 

GRAFY: O kolik plánujete příspěvek na stravování zvýšit?