Den venkova ve Žďáru nad Sázavou nabídne zážitky pro celou rodinu

Již popáté ožije poslední sobotu v září (24. 9.) jabloňový sad neboli Forota v zámku ve Žďáru nad Sázavou oblíbeným festivalem pro celou rodinu. Den venkova je věnován přírodě a jejímu propojení s činností člověka. Letošní téma „Co čteme v krajině“ vám díky pestrému programu otevře krajinu jako knihu.

Žďárský zámek je místem, které bylo během předchozích 750 let vždy postaveno na propojení živé přírody a živé kultury. Nejinak je tomu i dnes. „Den venkova považujeme za jedinečný festival díky jeho zaměření na přírodu a člověka, propojení zábavy a vzdělávání nebo snaze o aktivní zapojení návštěvníků. Jednotlivé aktivity v programu vybíráme hodně pečlivě tak, aby souvisely s tématem, které se každý rok mění,“ vysvětluje koordinátorka festivalu Martina Sedláková.

V hlavní programové části si sami vyzkoušíte vytvořit krajinu, projdete se nočním lesem, budete číst počasí nebo noční oblohu, napodobíte zvuky a pohyb přírody během hudebních a tanečních workshopů, budete stopovat zvěř nebo si ověříte, jak dobře umíte přírodě naslouchat.  Díky Střední průmyslové škole chemické Pardubice a VIDA! science centru Brno si vyzkoušíte zajímavé pokusy. Stejně tak nám některá tajemství přírody odhalí zábavná pódiová show Úžasného divadla fyziky ÚDIF. Jabloňový sad zaplní také skvělá hudba – dámská bluegrassová kapela Od plotny skok nebo Martin Sedlák & Jenda Novák a jejich hluboký blues a rokenrol. Naprosto jedinečná bude také ukázka funkční lokomobily z roku 1870, která sloužila k pohánění zemědělských strojů parní silou. Před pár lety ji nadšenci z nedalekého Šlakhamru přivezli z Anglie a návštěvníci ji uvidí v plné síle při řezání dřeva. Organizátoři nevynechali ani programové stálice jako je ukázka loveckých psů, střelba z posedu, řemeslné dílny Chytrá ruka nebo slackline workshop.

„Osobně se těším na velkou prezentaci letových ukázek dravců. Nad Forotou se mimo jiné proletí majestátní orel bělohlavý s rozpětím křídel větším než dva metry, uvidíme i ukázky lovu dravců. V letošním roce plánujeme také doposud největší komentované ukázky lesní techniky. Při práci uvidíte dva harvestory společnosti Stora Enso, které před vašimi zraky odvětví pokácené stromy a pořežou je na různé délky. Ty následně „vytáhne z lesa“ tzv. vyvážečka a naloží je na odvozní soupravu. Moc si vážíme také spolupráce s mnoha partnerskými organizacemi, které již tradičně obohacují náš program,“ doplňuje největší lákadla programu Martina Sedláková.

Součástí programu je také přednášková a diskusní část Jak číst v krajině, která se uskuteční pod netradičním beduínským stanem přímo na Forotě. Přijedou zajímaví hosté z ČR i ze zahraničí, díky kterým budete nahlížet na krajinu novým pohledem. Program Jak číst v krajině se koná v rámci dvoudenní konference, kterou pořádá MAS Havlíčkův kraj jako součást projektu Cisterciácké krajiny.

Více informací najdete na www.zamekzdar a na zámeckém Facebooku a Instagramu.

Zámecký kulturní kalendář

25. 8. / Dětské čtvrtky s Chytrou rukou: Knihař (8.00–16.00)                            
Děti poznají vybavení knihařské dílny a odnesou si vlastnoručně vyrobený zápisník, který mohou využít třeba na zapsání zážitků z prázdnin. Nutná rezervace na chytraruka@zamekzdar.cz.

26. 8. / Letní soaré na terase (17.00–23.30)          
Letní večer se skvělou hudbou, grilováním a letním kinem aneb Gril & hudba & film na terase pod Zelenou horou. Od 17.00 vystoupí na zámecké terase Lada Šimíčková a Ivo Cicvárek od 22.00 promítáme letní kino s titulem Attila Marcel.

28. 8. / Zelenohorská muzika (16.00–18.00)                  
Koncert místní dechové skupiny na zámecké terase.

28. 8. / BAWTUQUINHAS PBS (19.00–20.00)
Vystoupení hudebně tanečního souboru z afrických Kapverd a ochutnávky kapverdské kuchyně na zámecké terase. Pořádá Město Žďár – www.santini300.cz.

28. 8.–23. 9. / Pocta baroku                                                                                             
Živý umělecký experiment na hladině Konventního rybníka. Dva sochaři (Čech Václav Kyselka a Rakušan Peter Berger) - dvě originální díla vznášející se pontonech. Slavnostní odhalení proběhne 28. 8. ve 20.15. Pořádá Město Žďár - www.santini300.cz

28. 8. / Vodní hasičská fontána na hladině rybníka (21.00)
200 hasičů za pomoci 50 proudnic a doprovodu barokní hudby vytvoří velkolepou podívanou na hladině Konventního rybníku. Pořádá Město Žďár - www.santini300.cz

2.–4. 9. / Swing pod Zelenou horou
Těšte se na taneční workshopy i večerní swingovou tančírnu. Během lekcí se naučíte základní roky, na své si přijdou i pokročilí. Čekají vás dvě party s živou hudbou, speciální bluesová stage, dva tastery, několik lekcí na výběr podle dosažených zkušeností i preferovaného stylu nebo odpolední venkovní tančírna. Pořádá Pojďme dělat město, z. s.

3. 9. / Soubor Richband ZUŠ Němčice na Hané (v dopoledních hodinách)
Dopolední generální zkouška dětského orchestru na zámecké terase. Koncert souboru se uskuteční 4. 9. v 15.15 v rámci akce Alotria na Farských humnech.

10. 9. / Cyklovýlet po stopách Santiniho na Žďársku (10.00–16.00)
Výlety s výkladem od odborníků začíná na zámku a vede místy, kde zanechal výraznou stopu stavitel Santini Aichel.

18. 9. / Sv. Jan Nepomucký a další patroni české země v dílech barokních umělců (od 16.00)
Prohlídka Galerie barokního umění ze sbírek Národní galerie Praha přímo s autorem jejího konceptu profesorem Vítem Vlnasem. www.santini300.cz

18. 9. / Santini (od 18.00)
Divadelní přestavení v podání pražského sdružení JEDL. www.santini300.cz

24. 9. / Den venkova (10.00–18.00)
Festival pro celou rodinu, který na zámku už popáté věnujeme přírodě. Těšte se na desítky zážitků v duchu tématu Čteme v krajině. www.santini300.cz

24. 9. / Florianer Sängerknaben z kláštera Sankt Florian (od 19.00)
Koncert světově unikátního třicetičlenného chlapeckého sboru z Rakouska na plovoucím pontonu na hladině Konventního rybníka. www.santini300.cz

28. 9. / Lidová krojová pouť ke sv. Janu Nepomuckému (10.00–19.00)
Pouť se koná za účasti folklorních souborů z Vysočiny. Celodenní program, folklorní vystoupení, koncert, mše, přednáška. www.santini300.cz

28. 9. / Academic café: doc. PhDr. Jana Zapletalová, Ph.D. / Simone Gionima (od 17.00)
Přednáška o životě a dílu autora klášterních fresek.