Luděk Hanák se snaží šatům vtisknout ženskost i eleganci

V jihomoravské metropoli se konal II. ročník módní show Fashion Night Brno. Svoji kolekci Fame zde představil také Luděk Hanák. Od roku 1995 pravidelně dvakrát ročně pořádá své autorské módní přehlídky TOP STYL, na kterých představil již 50 přehlídkových kolekcí. Jeho modely ve Fait Gallery na počátku září nepostrádaly transparentní prvky ani flitry a modelky v nich působily přímo skvostně.

Luděk Hanák v Brně zavzpomínal na své návrhářské začátky. „Půl roku po revoluci jsem utekl ze stavební fakulty VUT v Brně k módě. A za vše může máma, která se módě věnovala,“ říká přední fashion designer. „Šila, pletla, háčkovala a oblékala nás jinak. Velmi mě to ovlivnilo, ale negativně, děsně mě to štvalo… Se sestrou jsme se mezi vrstevníky vyjímali: vestičky, pletené plavky…, a to v pubertě nebylo nejlepší,“ vzpomíná dnes už s úsměvem Luděk Hanák. 

Maminka si nakonec otevřela butik, kde jí začal pomáhat a u módy už zůstal. Ze sestry je nakonec švadlena a fungují jako rodinný podnik, který uspokojí i velmi náročné ženy. „Do obchodu navrhuji konfečnější věci, ale na módních přehlídkách si rád hraji se třpytkami a leskem,“ říká Hanák, pro kterého je rozhodující, aby šaty byly elegantní a daly vyniknout ženskosti.

Svět modelingu se vyvíjí, a to potvrdil i Luděk Hanák, který už třicet let působí ve světě módy. „Fyzicky se holky moc nemění, za těch třicet let jsem ani nezažil moc dívek s poruchou příjmu potravy, u nás to není tak časté. Jen se trochu zmenšují, kdysi musela mít modelka 180 cm, minimálně 175 cm, teď díky influencerkám a Instagramu se na molo dostávají holky i pod 170 cm, to kdysi nebylo vůbec možné,“ rekapituluje módní návrhář své roky strávené mezi modelkami a dodává: „Trošku ty dnešní mladé dívky ztratily pokoru, kdysi na sobě více pracovaly. Být modelka a být dobrá modelka a předvést šaty, protože jde o to předvést šaty ne sama sebe, je velká dřina. Hodně rád dělám s holkami, které mají svůj věk, mají děti a pořád na mole vypadají lépe než ty mladinké. Není to úplně paušál, je pár výjimek, ale mladší generace díky sociálním sítím podléhají dojmu, že už všechno znají a nepracují na sobě…