Vyčkávání na snížení cen energie i plynu od dodavatelů není aktuálně na místě

Za měsíc srpen byla průměrná cena elektřiny i plynu mimořádně nestabilní a na obou trzích tak panuje velká nejistota. Poté, co se cena elektřiny vyšplhala na 5 969 Kč za MWh bez DPH a cena plynu na 3 058 Kč bez daně, začaly ceny obou komodit v úplném závěru měsíce na světových burzách klesat. Evropská unie dále výrazně usiluje o zmírnění energetické krize. Otázkou však zůstává, jak dlouho potrvá reakce na pokles cen dodavatelům a zda se tak příznivějších cen dočkají koncoví zákazníci.

Z indexu Ušetřeno.cz vyplývá, že cena silové energie z července na srpen vzrostla o 12 procent. Vláda zároveň schválila novelu energetického zákona, která by měla zavést úsporný tarif, a to jako opatření na pomoc domácnostem s vysokými cenami energií. Názory na tento krok jsou však sporné.

„Nastavení sociálního energetického tarifu dle předložení vlády tak trochu postrádá smysl. Domácnostem s nízkou spotřebou energií by sice v následujícím roce mohl snížit celkové náklady o více než třetinu, avšak u domácností s vysokou spotřebou pomůže jen velmi málo. Především ty, které využívají elektřinu k vytápění, by díky tomuto tarifu výrazně neušetřily, například o pouhých 9 % celkové roční fakturace,“ komentuje situaci Jan Beréš, energetický expert Ušetřeno.cz.

Co se týče zemního plynu, můžeme pozorovat za měsíc srpen růst o 10 procent, meziročně se pak jedná o 30 procent. Je tedy zřejmé, že tak jako u elektřiny je pro zákazníky výhled do budoucna velmi nejasný. Nejen že ti, kteří si uzavřou nové smlouvy, budou mít několikanásobně vyšší sazby, ale také u stávajících smluv s probíhající fixací může dojít k výraznému nárůstu ceny.

„V této době, kdy opravdu nevíme, co bude zítra, výrazně doporučuji klientům nevyčkávat a popřemýšlet nad fixací ceny elektřiny i plynu co nejdříve u dodavatelů, kteří ještě fixaci nabízejí. Dodavatelé na výkyvy cen obou komodit na světových burzách samozřejmě reagují s nějakým odstupem času, dočkáme se proto výrazného zdražování,“ dodává Michal Les, energetický analytik Ušetřeno.cz.

 

O Ušetřeno.cz

Portál Ušetřeno.cz, který patří do produktové skupiny ČSOB, je největší nezávislý online srovnávač poskytovatelů služeb pro domácnosti v ČR. Umožňuje spotřebitelům si snadno a rychle vybrat nejen z různých finančních produktů včetně půjček a hypoték či spoření, ale také pomáhá ušetřit na plynu a elektřině nebo na mobilních službách. Stačí vyplnit krátký dotazník a poradci Ušetřeno.cz spočítají nejvýhodnější nabídku každému klientovi na míru a pomohou vše zařídit. Ušetřeno.cz působí na trhu od roku 2010 a jeho služeb dosud využilo přes 4,2 milionu klientů.