Budiž… tma! Jaké pokojovky vybrat do tmavších interiérů radí květinářství Zahrada na niti

Pocházejí ze subtropických a tropických oblastí, ale vy chcete, aby se jim dařilo u vás doma. Ne všechny druhy pokojovek naštěstí potřebují světlo jako na rovníku. Lenka Hrubá z originálního květinářství Zahrada na niti přichází s tipy na pokojové rostliny, kterým se bude dařit i v tmavších interiérech a s ubývajícím slunečním svitem.

Vzhledem k principu fotosyntézy potřebuje k růstu každá rostlina alespoň nějaké světlo. Ne všechny ale potřebují přímé sluneční paprsky. „Některé květiny jsou z hlediska slunečního svitu méně náročné, protože se původně vyskytovaly například v pralesním podrostu nebo jiném přirozeně tmavším prostředí,“ vysvětluje Lenka Hrubá.

O které druhy se jedná?

Epipremnum

Epipremnum neboli šplhavice je jedna z nejméně náročných rostlin. Pěstovat ji můžete i hydroponicky, tedy jen ve váze s vodou. Je převislá, dobře se množí a existuje v mnoha barevných variantách od nejklasičtějšího potosu s bílým panašováním, přes zelený po trendy zářivě žlutý Epipremnum Aureum.

Epipremnum seženete jako kokedamu na zahradananiti.cz nebo v Praze ve Školské 7 za 990 Kč.

Monstera

Možná si ji pamatujete ze školních chodeb, už několik let je tato pokojovka zase v kurzu. Monstera Deliciosa má krásně tvarované listy a snese nejen tmavší kout, ale i minimum péče. Počítejte však s tím, že časem bude potřebovat větší květináč a oporu, ke které ji budete muset vyvázat. Pokud se vám líbí její listy, ale celý kout jí věnovat nemůžete, sáhněte po menší Monsteře Monkey Mask, které stačí prostoru výrazně méně a dá se pěstovat i jako kokedama.

Monsteru seženete jako kokedamu na zahradananiti.cz nebo v Praze ve Školské 7 za 1 590 Kč.

Scindapsus pictus

Elegance, hedvábné listy a světlé panašování. Scindapsus pictus je nenáročná, a přesto krásná převislá pokojovka, která nevyžaduje mnoho péče. Zalijte ji po mírném proschnutí substrátu. Pokud byste na ni zapomněli, o zálivku si řekne stočením listů.

Scindapsus pictus seženete jako kokedamu na zahradananiti.cz nebo v Praze ve Školské 7 za 990 Kč.

Sanseviera

Získala nelichotivou přezdívku, teď se ale vrací znovu do módy. Sanseviera neboli tchýnin jazyk vydrží snad úplně všechno kromě přelévání. Ideální volbou je i do bytů, kde není moc místa. Když o ni budete dobře pečovat, potáhne úzce do výšky.

Sansevieru seženete na zahradananiti.cz nebo v Praze ve Školské 7 za 1 590 Kč.

Maranta

Přezdívku dostala i další pokojovka. Maranta neboli modlivka si ji vysloužila sklápěním svých listů, díky kterým budí dojem, jako by se modlila. V přírodě se plazí v podrostech deštných lesů Jižní a Střední Ameriky. Dopřejte jí vlhko, teplo a omezené světlo a bude vás milovat.

Marantu seženete na zahradananiti.cz nebo v Praze ve Školské 7 za 990 Kč.

Anthurium

Toužili jste po kvetoucí pokojovce, ale nikdy to nevyšlo? Zkuste toulitku. Její květy sice vypadají trochu voskově, vydrží vám ale neskutečně dlouho, a pokud ji nebudete rosit a omezíte zálivku, pokvete vám celoročně.

Anthurium seženete na zahradananiti.cz nebo v Praze ve Školské 7 za 1 990 Kč.

U všech těchto rostlin je potřeba kontrolovat četnost zálivky. V horších světelných podmínkách totiž květiny nepotřebují tolik vody, dávejte si tedy pozor, abyste je nepřelévali. „Než rostlinu zalijete, nejdříve zkontrolujte, jestli je povrch substrátu už mírně vyschlý a jestli nestojí ve vodě. Přelévání se projevuje uhníváním kořenů, rostlina vypadá, že schne nebo vytváří slabé vytáhlé přírůstky, které se táhnou za světlem,“ doplňuje zakladatelka květinářství.

TIP Lenky Hrubé: „Jestli vám na živých rostlinách v místnostech bez oken opravdu záleží, můžete je zkusit po několika dnech vyměňovat, aby nebyly na místě bez světla moc dlouho. Tento postup mám osobně vyzkoušený a můžu ho jen doporučit.“

Ať už vám vaše domácnost klade jakékoliv překážky, pro milovníka květin nemusí být žádná z nich nepřekonatelným problémem. Zahrada na niti poradí jak s rostlinami do nepříliš prostorných interiérů, tak i do těch, které nedisponují přemírou světla. Stačí zvolit ten správný druh.