EKOFILM představí 25 dokumentů z 15 zemí světa. Nejvíce snímků je z Česka a Německa

Dramaturgický tým EKOFILMu vybral z celkem 243 přihlášených filmů soutěžní pětadvacítku. Festivalová porota ocení nejlepší snímky v sekcích Krásy přírody, Středoevropské filmy a Krátké filmy. Kterýkoliv ze soutěžních filmů pak může získat některé z dalších ocenění – Hlavní cenu ministryně životního prostředí za nejlepší film a Cenu prezidenta festivalu. Festival se uskuteční od 12. do 15. října v Brně, už nyní na webu www.ekofilm.cz odhalujeme program a spouštíme rezervace na jednotlivá promítání.

Z původních 243 snímků přihlášených do letošního ročníku mezinárodního filmového festivalu EKOFILM vybrala porota tzv. short list. Na něm je vybráno pětadvacet dokumentů, jejichž leitmotivem je KLIMA A JEHO ZMĚNA. O tom, který z těchto filmů uspěje v některé z vyhlašovaných sekcí, rozhodne porota, která letos zasedne v mezinárodním složení.

„Již několik let za sebou po zhlédnutí přihlášených filmů a uzavření výběru komentujeme soutěžní sekce slovy, o kolik více se přihlásilo filmů, jež se věnují konkrétním ekologickým problémům, kauzám a především řešením. Ekologie a klimatická krize je společenským tématem, které se promítá i do finálního výběru filmů v soutěžních sekcích. I letos budou o ceny bojovat filmy o lidské zodpovědnosti a nutnosti aktivně vstoupit do hry, výběr zrcadlí rostoucí trend ve světové kinematografii věnovat se ekologickým problémům a hledat společnou cestu k udržitelnému životu na naší planetě," nastínila hlavní dramaturgyně týmu Jitka Kotrlová.

Finálová pětadvacítka představí nejvíce filmů z Německa a České republiky. Tyto státy mají v soutěži po čtyřech snímcích. Německo navíc představí ještě jeden dokument, který vznikl v koprodukci s Maďarskem. Dva snímky byly natočeny v Rakousku. Zbylých jedenáct soutěžních dokumentů pochází z Velké Británie, Íránu, Finska, Dánska, Švýcarska, Itálie, Polska, Nizozemí, Belgie, po jednom také z Chile a Kanady.

Přestože byly filmy natočeny napříč různými kontinenty, diváci se nemusí obávat jazykové bariéry. Při promítání budou vždy opatřeny českými i anglickými titulky.

Pětadvacítka vybraných filmů bude oceněna ve třech kategoriích – Krásy přírody, Středoevropské filmy a Krátké filmy. Snímky z první zmíněné sekce přinášejí na velké plátno rozmanitost naší přírody z různých částí světa i aktuální společenská témata. Stejně tak upozorňují na fakt, že přírodě musíme věnovat pozornost, abychom její krásy předali i dalším generacím. Středoevropská soutěž se zaměřuje na témata, která tíží tvůrce ze střední Evropy, představuje však nejen lokální problematiku, ale obrací se často i do světa. „Filmy letošního ročníku ukazují, že zájem a angažovanost jednotlivých lidí je zásadním činitelem ve změně uvažování o přístupu k planetě. I když se mnohdy jedná o cestu velmi trnitou, pozitivní přístup pomáhá nalézt smysluplná řešení a může ovlivnit chod celé společnosti,“ dodala Jitka Kotrlová.

Sekce krátkých filmů přináší pestrou paletu pohledů na ekologická témata ze všech koutů světa – od Chile přes Nizozemí, Českou republiku až po Austrálii.

Udělovat se bude i Cena prezidenta festivalu a zejména Hlavní cena festivalu ministryně životního prostředí. Kromě ocenění si vítězné snímky letos rozdělí částku zhruba 3 350 USD.

Závěr festivalu, tedy sobota 15. října, bude patřit nesoutěžnímu švýcarsko-německo-gruzínskému snímku Zkrocená zahrada v kině Scala. Ostatní filmy a doprovodný program zahrnující koncerty, besedy, premiéry, dílny pro děti a další, se kromě tohoto kina uskuteční také v sále Společenského centra ÚMČ Brno-střed a v EKODÓMu na náměstí Svobody.

Celý program i s rezervacemi najdete už nyní na www.ekofilm.cz.