Může být udržitelná móda zároveň luxusní?

Módní průmysl má každoročně na svědomí více než 1,2 miliardy tun skleníkových plynů, což představuje přes 10 % světové uhlíkové stopy. Není proto divu, že je trend udržitelné módy rok od roku stále silnější. Existuje však alternativa pro ty, které kromě ekologického a etického přístupu stejnou měrou zajímá i luxusní zpracování oděvů pro každodenní nošení?

Luxusní móda je těžko definovatelným pojmem, pro každého totiž může znamenat trochu něco jiného. Někdo si pod ním představí originální střihy, vysoce kvalitní materiály, někomu zase záleží na exkluzivní značce. Současné módní společnosti, které nabízí udržitelnou módu, začínají na luxusní provedení svých oděvů dbát, a proto se s designovými kousky setkáte nejen na módních přehlídkách, ale i pultech obchodů. Jednou z nich je také LADA. Značka založená návrhářkou Ladou Vyvialovou, která se od roku 2015 zaměřuje na propojení módy a nanotechnologií, slaví úspěchy i v zahraničí. Nanomateriály jsou synonymem kvality a funkčnosti: mají antibakteriální a samočisticí funkci, disponují UV filtrem, termoregulací a dokonce i schopností odvádět od těla vlhkost. A v neposlední řadě snižují spotřebu energií, díky čemuž přispívají ke snížení uhlíkové stopy a tím i k ochraně životního prostředí.    

Móda značky LADA není jen kvalitní a funkční. Svým originálním rukopisem potěší každého milovníka designového oblečení. Modely kompletně vyrobené v České republice jsou elegantní, minimalistické a přirozeně „ženské“. Nositelkám přináší maximální pohodlí, ale také pocit sebevědomí, který má pro moderní a nezávislou ženu váhu zlata.