Patnáct psích pomocníků z organizace Helppes bylo slavnostně předáno novým páníčkům

Již po dvacáté proběhla v sobotu 17. září 2022 v motolském výcvikovém areálu slavnostní promoce čtyřnohých absolventů akademie Helppes. Lidem s různými druhy postižení předali známé osobnosti celkem patnáct nově vycvičených psích pomocníků, kteří se stanou jejich asistenty i parťáky.   

Na tradiční akci zvané Super den se jako vždy sešli lidé s postižením, dárci, dobrovolní pomocníci a příznivci organizace Helppes a také celá řada známých osobností, které organizaci dlouhodobě podporují. Zlatým hřebem programu bylo předání patnácti psích pomocníků jejich novým páníčkům.

Pro klienty organizace Helppes představuje čtyřnohý asistent často jedinou šanci na samostatný život. Je tomu tak i v případě slečny Emy trpící úzkostnou poruchou. Přestože její potíže nejsou na první pohled viditelné, žije v neustálém pocitu strachu a ohrožení. Ema měla od malička velmi bohatou fantazii, kterou doprovázely děsy a úzkostné představy, v pubertě se potíže ještě vystupňovaly. Dodnes mívá potíže přejít po chodbě nebo vstoupit do místnosti, obává se nastoupit do autobusu, koupit si jízdenku, oslovit druhého člověka. V obchodě se cítí ohrožena lidmi kolem. Z nervozity si rozkousává rty, někdy si také škrábe kůži. Ve chvílích nejtěžší paniky jí ztuhne celé tělo a nemůže se ani pohnout. Všechny tyto potíže Emu vyčerpávají a brání jí v samostatném fungování. Nejlépe se cítí ve společnosti zvířat, proto požádala o psího pomocníka, který by jí pomohl získat sebedůvěru, osamostatnit se a vstoupit do dospělého života. S asistenčním průvodcovským psem, zlatým retrieverem Tobym, bude Ema konečně odolnější proti obavám a strachům.

Na akci vystoupilo mnoho známých osobností, které s organizací Helppes dlouhodobě spolupracují, a podporují projekt Pomoc přichází na čtyřech tlapkách. Právě tyto osobnosti předávaly vycvičené asistenční psy jejich novým páníčkům. Kromě Jakuba Koháka k nim patří například Marta Kubišová, Heidi Janků, Iva Frühlingová, Bára Nesvadbová, Anna Marie Fialová, nebo Lenny. Programem provázela sehraná moderátorská trojice Patricie Pagáčová, Mirek Konvalina a Milan Peroutka, takže se přítomní nenudili ani vteřinu.

Milan Peroutka není „pouze“ patronem organizace, ale také členem správní rady. Jako správný člen Helppsího týmu, napsal pro Helppes „hymnu“, která na této akci zazněla ve své premiéře.

Helppes – Centrum výcviku psů pro postižené, o.p.s. pomáhá již 21 let osobám s postižením zvyšovat kvalitu jejich života prostřednictvím speciálně vycvičených psů. Za dobu svého fungování dokázal Helppes vycvičit a předat téměř 300 psích pomocníků, kteří se stali partnery lidí s nejrůznějšími typy zdravotního postižení.