Brno je městem módy, které podporuje textilní školy

FOR FASHION BRNO (FFB), který se konal v prostorách SONO CENTRA poslední zářijovou sobotu, potvrdil, že Brno se vrací na výsluní ve světě módy. Pořadatelé upřeli pozornost nejen na známé návrháře, ale velkou pozornost věnovali hlavně studentům a jejich přehlídkám.

FOR FASHION BRNO  je velmi proaktivním projektem na podporu textilních škol. Blok GENERATION NEXT ukázal, že se rodí nová česká designérská generace, sice trochu opatrně, ale s dostatečným prostorem pro růst.

Odpolední přehlídky zahájila Střední škola umění a designu a Vyšší odborná škola Brno (SŠUD a VOŠ Brno) se zaměřila na současný inovativní oděvní design, na módu  od ready-to-wear až po autorskou modelovou originální tvorbu. Klade důraze na praktičnost, funkčnost, profesionální orientaci a samozřejmě také na rozvoj série talentů potřebných pro dosažení úspěchu. Navazující obor Oděvní design  je rozšířen o tvorbu divadelních a filmových kostýmů. Design oděvu je obor s dlouholetou tradicí. Zásadní pro obor je také směřování k praktičnosti  a profesionální orientaci. V rámci mezinárodního projektu Erasmus  se studenti účastní stáží v zahraničí.

Následovala přehlídka studentů ze Střední uměleckoprůmyslové školy Jihlava-Helenín (SUPŠ Helenín), která se zaměřuje se na umělecké obory. Umělecký obor se nově profiluje zaměřením nejen na oděv, ale také na celou škálu módních doplňků.  Studenti se učí krejčovskému řemeslu, technologiím střihů, ale i fotografii a marketingu, aby snáze prorazili nejen na domácím, ale i zahraničním trhu. Absolventi oboru se uplatní jako samostatní návrháři, dále pak v oděvních firmách na pozici konstruktérů, technologů nebo při realizaci historických a scénických kostýmů pro divadlo, film a televizi. Mnozí se již prezentují vlastní úspěšnou značkou na českém i zahraničním trhu. SUPŠ Jihlava – Helenín předvedla oceněné kolekce ze studentských soutěží, klauzurní práce 3. ročníku na téma Svoboda a vybrané  maturitní práce, mezi kterými je kolekce Šárky Zejdové, oceněná  nejen ředitelem školy za nejlepší praktickou maturitu, ale i hejtmanem Vysočiny za Mladého umělce Vysočiny.

Střední škola Strážnice poskytuje komplexní vzdělání v oborech: Móda, styling, média;

Grafický design, Oděvní a interiérový design; Aranžér, ale i v technických oborech jako je Vývoj IT a průmyslové aplikace; Strojírenství Technické lyceum. Škola odpovědně podporuje zejména aktivity v oblasti umělecké a propagační tvorby, sféru programování a výpočetní techniky. Kolekce Le reflet de Karl je určena pro návštěvu společenských událostí. Představuje jakési spojení mezi stylem Karla Lagerfelda a jeho prací pro Chanel. Na Karlův osobitý styl odkazuje zejména typická barevnost a vysoké límce u košil. Modely propojují štrasové doplňky podtrhující eleganci kolekce.

Shadows of the LBD, malé černé od generace nejmladších návrhářů, symbolizují všestrannost, nenápadnost a nadčasový styl, který je dosažitelný pro každého a může být pro každého individualizován jako vlastní stín. Jak se silueta malých černých šatů vyvíjela, tak aby vyhovovala módnímu trendům každého po sobě jdoucího desetiletí, staly se LBD společenskou nezbytností. Kolekce Shadows of the LBD v podání generace nejmladších návrhářů bravurně ukazuje poslední trendy.

Odpolední blok uzavřela Střední škola designu a módy, Prostějov (SŠDAM Prostějov). U studentů prohlubuje odborné znalosti a rozvíjí  zejména estetické a výtvarné cítění až do té míry, aby byli schopní vytvářet nové, kreativní a neotřelé návrhy. Obor Modelářství a návrhářství oděvů vede k rozvoji výtvarných schopností při zhotovení oděvů.  Co studenti  Modelářství a návrhářství oděvů z Prostějova umí, ukázali v přehlídce, ve které modelky vynesly

ukázky klauzurních a maturitních prací, které byly oceněny na soutěžích a vznikly v rámci  předmětu  Navrhování oděvů pod vedením pedagogů Yvonny Leitner a Radky Koskové.