Komentář: Někteří dodavatelé energií ruší stávající smlouvy s fixací před jejich koncem

Ceny energií v průběhu měsíce září dál rostly. V případě elektřiny byl nárůst výraznější než předchozích měsících a konkrétně se jednalo skokové navýšení o 3 089 Kč. Tudíž cena na konci září dosahovala rekordních 8 945 Kč za MWh bez DPH. U plynu nebylo zvyšování tak výrazné, zde cena vystoupala na 3 234 Kč za MWh bez DPH, tedy o 177 Kč. Níže je přehledná tabulka o vývoji ceny elektřiny - Index elektřiny, jež připravuje společnost Ušetřeno.cz.

„Rozhodnutí vlády zastropovat ceny energií potěšilo nejednoho koncového zákazníka. Nicméně již nyní sledujeme jistý nešvar, kdy někteří dodavatelé energií odběratelům ruší stávající smlouvy se zafixovanými nižšími cenami s tím, že rozdíl v ceně se jich nedotkne, neboť to zaplatí vláda. Tyto praktiky jsme zaznamenali i mezi těm největšími. Pro odběratele se nemusí nic změnit, nicméně další zatěžování státního rozpočtu, které být vlastně nemusí, není úplně férové jednání,“ komentuje aktuální situaci na trhu energií Jan Béreš, energetický analytiky z Ušetřeno.cz.

Pokud byste měli jakékoliv dotazy k energetické situaci nebo zájem o modelové propočty či komentáře typu, jak mohu šetřit energií, neváhejte se na mne obrátit.