Svatomartinské slavnosti na Rašínově nábřeží nabídnou mladá i tichá vína a husí speciality

Kolem 35 stánků, 20 vinařů z Čech a Moravy, degustace svatomartinských vín, husí speciality a bohatý doprovodný program – takový bude 11. ročník festivalu mladých vín „Svatomartinské slavnosti a pečená husa“. Akce proběhne v pátek 11. listopadu od 10 do 21 hodin na náplavce Rašínova nábřeží v Praze 2 mezi Palackého a Železničním mostem.

11. ročník oblíbeného festivalu, na který každý rok dorazí kolem šesti tisíc návštěvníků, slibuje už tradičně bohatou účast vinařů ze všech koutů republiky. „Svá mladá vína představí 20 českých a moravských vinařství. Na stáncích budou také tichá vína a pro zahřátí oblíbený ‚svařák‘. Víno se bude degustovat ze sklenic, které budou společně s degustační kartou a tužkou součástí degustačních setů, jejichž cena je 100 korun. Zakoupení degustačního setu není podmínkou pro vstup na festival, ten je pro všechny návštěvníky zdarma, pro degustaci vína je ale set nutný,“ řekl Jiří Sedláček, ředitel festivalu Svatomartinské slavnosti a pečená husa.

Kromě mladých vín nesmí na oslavě svátku svatého Martina chybět dozlatova upečená husa. I na té si budou moci návštěvníci akce v různých variacích pochutnat. „Těšit se mohou na husí pečínku s karlovarským knedlíkem a zelím, husí kaldoun s knedlíčkem, husí játra s jablky a cibulkou a chybět nebudou oblíbené svatomartinské husí burgery, sendviče s trhaným husím masem, quiche s husím masem nebo husí paštika,“ vyjmenoval Jiří Sedláček.

Slavnosti nabídnou vedle husích specialit i celou řadu dalších dobrot. Prodejci budou v 15 stáncích nabízet jednohubky hodící se k vínu – sýry, uzeniny nebo středomořské speciality, které perfektně pasují k mladým vínům. Chybět nebudou ani sladké dobroty – například koláče nebo palačinky. Vedle svařeného vína budou v nabídce i teplé nealko nápoje.

Oblíbený festival Svatomartinské slavnosti a pečená husa není ale jen o pití vína a pochutnávání si na husích specialitách, připraven je bohatý doprovodný program. „Během celého dne se na jevišti vystřídá hned několik kapel. Slavnost zahájí cimbálová muzika, která bude hrát od 11 do 14 hodin. Poté se na jevišti objeví další živé formace hrající jazz a swing,“ uzavřel Jiří Sedláček.