Piloti bombardéru, teroristi a Herkules diskutují o hrdinství

Divadlo DISK uvede v pátek 21. října v 19:30 inscenaci studentů katedry alternativního a loutkového divadla DAMU s názvem RAF RAF RAF. Režijní dvojice Emil Rothermel a Antonie Formanová v ní rozvádí koncept lecture performance, který byl pod názvem RAF uveden na klauzurách katedry v lednu 2022.

„Hlavními tématy jsou hrdinství a násilí. Kdy s násilím máme a kdy nemáme problém. Kdy se používá a jak, a kdy je ta forma ještě obhajitelná. Zároveň odhalíme novou stránku RAF, kterou jsme poznali a kterou třeba ne všichni diváci mohli znát, nebo vědět, že se pojí právě s tímto pojmem,” přibližuje koncept inscenace režisér Emil Rothermel.

Inscenátoři studují konkrétnosti hrdinského mýtu na případu válečných frakcí RAF, a zároveň sledují jeho univerzalitu v souvislosti s antickým mýtem o Herkulovi. „Beze strachu a pochybností bojovat za něco, čemu člověk věří, třeba i v nepříznivých podmínkách, riskovat život, nebo si ho kvůli té víře zničit. Vytrvalost a oddanost. Věřili v to, co a jak dělali a snažili se to dělat, jak nejlépe mohli, i když to kolikrát znamenalo zemřít,” popisuje svůj pohled na RAF režisérka Antonie Formanová.

Inscenace bude mít v divadle DISK podobu multimediální inscenace. Obsazení tvoří studenti třetího ročníku katedry alternativního a loutkového divadla katedry společně se studentkami a absolventkami kateder nonverbálního divadla a pedagogiky tance HAMU. Pohybová část představení vzniká ve spolupráci s tanečnicí, choreografkou a pedagožkou Dorou Sulženko Hoštovou. V představení se herecky objeví i oba režiséři.

INFORMACE O INSCENACI

režie: Emil Rothermel, Antonie Formanová

dramaturgie: Aljoša Lovrić Krapež

scéna: Louis Traore

kostýmy: Veronika Traburová

hudba: Nikola Šolaja, Martin Michálek

produkce: Anna Burianová, Eliška Pelková

hrají: Antonie Formanová, Emil Rothermel, Nick Ferenc, Jakub Jelínek, Arman Kupelyan, Jana Maroušková, Filip Mramor, Jakub Müller, Andrea Tomsová

PEDAGOGICKÉ VEDENÍ ROČNÍKU

MgA. Robert Smolík

veřejná generální zkouška: 20. 10. 2022 v 11:00

premiéra: 21. 10. 2022 v 19:30 v divadle DISK
nejbližší reprízy: 23. 10., 26. 10., 1. 11., 6. 11., 28. 11. 2022

Vstupenky jsou k dostání buď online na www.divadlodisk.cz nebo v pokladně divadla (ve všední dny od 17:00 do 19:30 a o víkendu vždy hodinu před představením).

Základní vstupné stojí 200 Kč, zvýhodněné vstupné 100 Kč (pro studenty, seniory a ZTP).