Film Milý tati byl nominován na Evropské filmové ceny

Krátký film Milý tati česko-vietnamské režisérky Diany Cam Van Nguyen zaznamenává jeden úspěch za druhým. Nejčerstvějším oceněním je jeho nominace na letošní Evropské filmové ceny (EFA). Jde teprve o druhý český krátký film, který se do nominace dostal.

Že jde o poměrně unikátní úspěch potvrzuje i to, že z krátkých filmů nominaci na tyto „evropské Oscary“ v historii České republiky získal zatím jen snímek Rekonstrukce režisérů Ondřeje Nováka a Jiřího Havlíčka v roce 2019. Loni byl na tuto cenu nominován animovaný celovečerní film Myši patří do nebe režisérů Jana Bubeníčka a Denisy Grimmové, cenu zatím v historii získal jen dokumentární snímek René režisérky Heleny Třeštíkové (2009) a animovaný Alois Nebel režiséra Tomáše Luňáka (2012).

Krátký film Milý tati boduje ale i jinde ve světě. Zúčastnil se už téměř 130 festivalů, na kterých získal 44 cen. Pět z těchto cen jej kvalifikovalo na cenu Oscar pro rok 2023. Snímek získal Cenu české filmové kritiky za rok 2021 v kategorii Nejlepší krátký film a dva České lvy 2021 – za nejlepší krátký film a také Cenu Magnezia za nejlepší studentský film.

Autobiografický snímek, jenž reflektuje odcizení mezi režisérkou a jejím otcem a kulturní rozdíly mezi generacemi vietnamské menšiny u nás, vzbudil zájem už po svém prvním uvedení na festivalu ve švýcarském Locarnu, úspěšný byl také na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava a na FAMUfestu.

Snímek Milý tati vrací režisérku Dianu Cam Van Nguyen do dětských let, kdy jí její otec posílal láskyplné dopisy z vězení. Pročítáním dopisů vzpomíná na vzájemnou blízkost, která se však vlivem tátova odchodu za jinou rodinou ztratila. Diana otci filmem odpovídá, viní ho, že od matky a dvou dcer odešel, ale také se snaží pochopit jeho důvody. Tématem důležitosti mít syna se film dotýká konfliktu vietnamské tradice a evropských hodnot

Film vznikl ve spolupráci produkční společnosti 13ka a pražské filmové školy FAMU, v koprodukci se slovenskou společností Nutprodukcia. Jeho vznik podpořil český Státní fond kinematografie a slovenský Audiovizuálny fond. O mezinárodní distribuci se stará francouzská společnost Miyu Distribution.


Režie: Diana Cam Van Nguyen

Scénář: Diana Cam Van Nguyen, Lukáš Janičík

Kamera: Kryštof Melka, Matěj Piňos

Střih: Lukáš Janičík

Zvuk, hudba: Viera Marinová

Art director: Diana Cam Van Nguyen, Darjan Hardi

Animace: Barbora Halířová, David Štumpf, Diana Cam Van Nguyen, Vojtěch Domlátil

Hrají: Linh Duong, Hong Nhung The Thi, Hoai Trung Le

Producentka: Karolína Davidová (13ka, CZ)

Koproducenti: Tomáš Šimon (FAMU, CZ), Jakub Viktorín (nutprodukcia, SK)

Film byl finančně podpořen Státním fondem kinematografie, slovenským Audiovizuálním fondem a Nadačním fondem FILMTALENT ZLÍN.

WEB FILMU: https://lovedad.film

TRAILER: https://vimeo.com/565348136