Cirk La Putyka a finský režisér Maksim Komaro oslaví v novém představení Senses cirkus

Soubor Cirk La Putyka a finský režisér Maksim Komaro pracují na nové inscenaci nazvané Senses, která svojí poetikou naváže na předchozí společné projekty Isole, Batacchio, Kaleidoscope nebo Slapstick Sonata. Inscenace s devíti účinkujícími oslaví samu podstatu cirkusu - svobodného, hravého, vtipného, plného pohybu, fantazie a představivosti. Velmi přirozeně propojí nejrůznější cirkusové disciplíny - od vzdušné a pozemní akrobacie, přes skoky na teeterboardu až po žonglování - i divadelní žánry - pantomimu, současný tanec, magii, klauniádu i práci s objekty. Vedle režiséra se na vzniku podílí i další finští tvůrci okolo souboru Circo Aereo - choreografka Ilona Jäntti a světelný designér Juho Rahijärvi. Hudbu skládá Jan Balcar, o kostýmy a make-up se stará Kristina Záveská. Vstupenky na premiéru 2. prosince v pražském prostoru Jatka78 i na dalších dvanáct prosincových termínů jsou v prodeji v síti GoOut, více informací na www.laputyka.cz.

„S inscenací Senses chci pokračovat v linii své tvorby, která oslavuje cirkus jako takový - svobodný, neustále v pohybu, který se dá těžko popsat slovy, krásný a vtipný zároveň,” vysvětluje režisér Maksim Komaro, který se souborem Cirk La Putyka začal spolupracovat v roce 2011. „Představení nemá konkrétní téma, tématem je cirkus jako takový, jeho podstata na jevišti,” dodává Maksim Komaro. V jeho režii se na jevišti Jatek78 představí kmenoví členové souboru Cirk La Putyka Šárka Fülep Bočková, Adéla Míšková, Helena Nováčková, Michal Boltnar, Daniel Komarov, Jiří Weissmann, Filip Zahradnický, Valentin Verdure a v alternaci Jiří Kohout nebo Adam Joura.

Pozorný divák si bude moci všimnout, že se v představení objeví odkazy na historii cirkusu. „Neočekávám, že by si jich diváci všimli, ale budou tam určitě přítomny. Svojí formou půjde o současné představení, které se bude volně pohybovat z jednoho cirkusového žánru do druhého,” doplňuje Maksim Komaro. Diváci tak zažijí vzdušnou i pozemní akrobacii, skoky na teeterboardu, pantomimu, současný tanec, klauniádu, žonglování, chůzi na chůdách, vizuální a objektové divadlo, magii i hudbu.

„Přeji si, aby diváci odcházeli s veselou myslí a plni inspirace. S vírou, že umění a láska představují pozitivní věci, které nás odlišují od zvířat a které máme střežit. Aby diváci spolu s námi oslavili sílu fantazie a představivosti,” uzavírá Maksim Komaro. 

Cirk La Putyka: Senses

65 min., vhodné od 6 let, bez jazykové bariéry

Premiéra: 2. 12. 2022, 19.30, Jatka78, Praha

Další termíny: 3., 4., 7., 9., 10., 11., 13., 14., 15., 16., 17., 18. 12. 2022, 19.30, Jatka78, Praha

Obsazení: Šárka Fülep Bočková, Adéla Míšková, Helena Nováčková, Michal Boltnar, Daniel Komarov, Jiří Weissmann, Filip Zahradnický, Valentin Verdure, Jiří Kohout / Adam Joura

Tvůrci:

Koncept, režie: Maksim Komaro

Grafický design: Martin Sršeň (Vosa)

Fotografie: Jakub Jelen

Scénografie: Juho Rahijärvi, Pavla Kamanová

Choreografie: Ilona Jäntti a soubor

Světelný design: Juho Rahijärvi

Hudba: Jan Balcar

Kostýmy, make-up: Kristina Záveská
Šéf techniky & rigging: Oldřich Procházka
Produkce: Jiří Fusek, Nela Frauenbergová, Tereza Chlupáčová

Producent: Cirk La Putyka, Circo Aereo

Více informací na www.laputyka.cz.