Nesahej na ten nůž, nezapínej to, dávej bacha…

Tyhle hlášky v kuchyni slýchá skoro každé dítě. Přitom je to taková škoda! Děti si totiž s vařením dokážou poradit líp, než si myslíme.  Roman Staša pro ně připravil recepty na celý rok, se kterými budou potřebovat pomoct jen občas. Nejlepší ale bude, když se do toho pustí celá rodina společně, protože láska prochází žaludkem. Dost bylo mražené pizzy – objevte jídla, která budou bavit děti i dospělé!

„Kuchařka se snaží přinést dětem a jejím rodičům recepty na zdravá, pestrá a chutná jídla, které jsou navíc doplněny jejich krásnými ilustracemi od Matěje Pospíšila. Snažil jsem se ukázat dětem, že nemusí jíst nezdravě, aby si pochutnaly,“ říká Roman Staša, který zvítězil v kuchařské soutěže MasterChef 2020 a v soutěži Social Media Awards 2020 a působí jako kuchař ve Snídani s Novou.

Kuchařka obsahuje zhruba šedesát receptů, které jsou rozděleny na svačiny, pomazánky, snídaně, polévky, hlavní jídla, přílohy, saláty, dezerty, zmrzliny a dobroty k televizi. Recepty jsou jednoduché na přípravu, jen v některých případech budou potřebovat pomoc dospělého.

Roman Staša dodává: „Recepty jsou tak akorát. Ani super zdravé, ani super nezdravé.“ Knížka by podle jeho slov měla být pro děti prvním impulzem k vaření a seznámení se s různými surovinami, s nimiž se naučí vařit.

Roman Staša

Zlínský rodák dostal za život spoustu nálepek – hokejka, kuchař, trenér, běžec, cestovatel... Po ukončení hokejové kariéry ve 22 letech trénoval děti a dorost a věnoval se roli profesionálního trenéra. Po vítězství v soutěži MasterChef Česko 2020 založil projekt Bez adresy a vydal kuchařku Matla – Kuchařka plná příběhů.