Zápalky – vynález 19. století, který slouží dodnes skoro beze změny

Vynález zápalek, který se datuje do dvacátých let 19. století, slouží lidstvu skoro v nezměněné podobě i v současné době. Podlouhlá dřívka nasycena zápalnou látkou, jejíž konec vzplane třením, patří mezi velmi užitečné vynálezy, byť se nejedná o strategický objev. Zápalky mají své stabilní místo na trhu, které nebylo ovlivněno ani příchodem zapalovačů. V šumavské Sušici měla jejich výroba 170letou tradici, útlá dřívka se zde vyráběla od roku 1839 do roku 2008.

Víte, že…

  • Sirky je hovorový výraz pro zápalky a je fakticky špatně, dříve se totiž konce zápalek namáčely do síry, odtud název sirka. 
  • V minulosti se k výrobě používal jedovatý bílý fosfor, který byl příčinou fosforové nekrózy-onemocnění typického pro dělníky v sirkárnách. Později byl nahrazen červeným nejedovatým fosforem.
  • Nejvíce zápalek bylo vyvezeno ze SOLO Sušice v roce 1925, a to přes 7 mil. kg.
  • Od roku 1958 bylo každý den vyrobeno v Sušici 100 miliónů zápalek.

„Nejkvalitnější zápalky se vyrábějí z osikového dřeva. Struktura vláken osikového dřeva zajišťuje dostatečnou pevnost dřívek, vyloženě nevhodným dřevem pro výrobu zápalek je například smrk, který při škrtání praská,“ uvádí Petr Zelinka ze SOLO Matches & Flames.

V současné době je největším producentem zápalek Švédsko.

Na světě se podle údajů statistik spotřebuje ročně šest triliónů zápalek.

Bezpečná sirka se pozná tak, že po jejím škrtnutí dřívko již přestane žhavit a její hlavička zůstane kompaktní, po uhašení musí dřívko ihned zčernat, nesmí mu zůstat žhavý konec.

V sušickém muzeu je umístěna zřejmě největší sirka na světě. Vznikla v místní sirkárně Solo roku 2008 a dlouhá je skoro 3,6 metru. Hranol zápalky má obvod 7 x 7 centimetrů. Takovou obří sirku se podařilo zažehnout pomocí klasické malé krabičky škrtnutím o obří hlavičku. Hořlavá hmota hlavičky po zapálení hořela téměř minutu a půl a celá zápalka celých pět minut.

A za jak dlouho se krabička zápalek vyrobí? Rekord 2,5 vteřiny drží Švédové, sušičtí sirkaři potřebovali 6 vteřin.

Historie výroby v ČR

„V roce 1834 si vídeňský lékárník Štěpán Römer dává patentovat výrobu třecích zápalek a od něho se pak výroba dostává do české Sušice, kde dosáhla světoznámosti a tradiční výroba sirek přetrvala v Sušici až do roku 2008, kdy proslulá sirkárna Solo Sušice byla nucena ustoupit tržním tlakům a prodat výrobní stroje a transformovat se na obchodní firmu,“ popisuje Petr Zelinka ze SOLO Matches & Flames, dnešního nástupce historické značky SOLO. V západočeské Sušici započal slavnou výrobu zápalek truhlář Vojta Scheinost, který pracoval se svojí milou Marií Urbancovou ve Vídni právě u lékárníka Römera. Vojta Scheinost tam vyráběl dřívka a Marie Urbancová míchala hořlavou směs pro výrobu zápalek.

Unikáty ze sirek

Zápalky mají také své fanoušky, někteří sbírají jejich nálepky a někteří z malých dřívek staví až dechberoucí předměty. Známá je například kytara vyrobená Tomášem Kordou z Vrchlabí. Je zcela funkční, což dokázal jeden z našich kytarových virtuózů Štěpán Rak, který na kytaru vyrobenou ze zápalek zahrál. Tomáš Korda strávil s výrobou 2738 hodin čistého času práce a použil na ní 16 854 sirek.

Mezi další unikáty vyrobené ze sirek patří například egyptský džbán, ale i kulečníkový stůl zhotovený v reálné velikosti a splňující podmínky profesionální soutěže. Kulečník má standardní rozměry 2,1 metru na 105 centimetrů a je potažen běžným zeleným suknem a deset let jej stavěl Zdeněk Matějka z Nového Přerova.

Zápalky nemusí vždy v domácnosti sloužit k podpálení krbu nebo kamen. Mohou být vděčným materiálem pro tvorbu dekorací nebo stavbu sofistikovaných modelů a uspokojí jednoduché až velmi náročné potřeby kreativců. Kutilská práce se sirkami vyžaduje kromě šikovnosti také značnou dávku trpělivost.     

Jaké druhy zápalek existují?

Kromě standardních malých zápalek, tzv. kuřáckých, existují zápalky ploché, prodloužené, krbové, ale i voděodolné nebo zápalky do přírody, které odolávají větru.

  • Standardní malé zápalky jsou dlouhé 4 cm, prodávají se v papírových krabičkách, kde jich bývá přibližně 40 kusů. Důvěrně známé jsou červenožluté krabičky s nálepkami klíče, zámků, nůžek, poštovní trubka nebo dýmky.
  • Tzv. knížečkové zápalky jsou populární především v USA a jedná se o ploché odlamovací zápalky dřevěné nebo papírové, které jsou vlepené do plochého papírového přebalu, zápalka se před použitím odlomí či odtrhne.
  • Nejčastěji používané jsou zápalky domácnostní, délka zápalky je zhruba 5 cm a prodávají se v různě velkém balení, například po 100 nebo 240 kusech. Jsou delší, aby se s nimi snadněji zapaloval plynový hořák pod hrncem a celkově je s nimi manipulace pohodlnější.
  • Krbové zápalky jsou prodloužené na cca 20 cm ke komfortnímu používání. Krabičky jsou různé, obecně však bývají dlouhé a úzké, aby vydržely dlouho hořet a snadněji se s nimi pracovalo mezi dřevem v ohništi.
  • Svíčkové zápalky jsou pak dlouhé okolo 9 cm.

„Existují také voděodolné zápalky jsou pak opatřené impregnací proti vlhkosti a větruodolné mají delší hlavičku,“ přibližuje na závěr Petr Zelinka.