Předvánoční čas plný zábavy, poznání a tvoření na Zámku ve Žďáru nad Sázavou

Vánoční trhy, na kterých nakoupíte originální a lokální dárky přímo od tvůrců, tvořivé dílny pro děti, vánoční koncerty a speciální adventní prohlídky. To vše a mnohem víc vás čeká v předvánočním čase na Zámku ve Žďáru nad Sázavou. Přijeďte si sem užít pravou vánoční atmosféru. Jako každý rok je pro návštěvníky připravený takový program, který si užije celá rodina.

Zámek, který nikdy nezavírá

Žďárský zámek není tak úplně jako zámky ostatní, které jsou během zimních měsíců zavřené. Ve Žďáru je totiž otevřeno téměř celoročně. Navštívit zde můžete audiovizuální Muzeum nové generace, které je jediným muzeem, jehož cílem je vyhnat vás z muzea ven. Navštivte Muzeum nové generace jako první místo na cestě za poznáním Žďárských vrchů. Muzeum nové generace totiž není jen muzeum, je to klíč k pochopení celého areálu bývalého kláštera – dnešního zámku ve Žďáru nad Sázavou, Zelené hory (památka UNESCO) i širokého okolí. Po návštěvě máte v ruce všechny indicie ke své cestě! Ta může vést z muzea třeba na prohlídkový okruh Po stopách Santiniho.

Vánoční program, který si užije celá rodina

První prosincový víkend, 3. a 4. 12., si přijďte na zámek užít kouzelnou atmosféru Vánoc, vyrobit si a nakoupit originální dárky a zazpívat si s živou hudbou.

V období adventu se v areálu zámku zabaví celá rodina. Připravený je bohatý program plný aktivit jak pro dospělé, tak děti. Pro všechny, kteří se chtějí naučit a vyzkoušet něco nového, jsou určeny workshopy. Čeká vás zdobení vánočních baněk, výroba perlové hvězdy tradiční metodou, toto řemeslo je zapsané na seznamu UNESCO. Vyrobit si můžete také čerty ze sušeného ovoce, což je tradiční pochoutka, která nesmí chybět na žádném mikulášském jarmarku. Bude probíhat i společné tvoření betlému pod vánočním stromem. Vyrobit si můžete i svíčky ze včelího vosku, což je aktivita, kterou zvládnou i malé děti, nebo si dodekorovat dřevěného anděla.  Nahlédnout pod šikovné ruce můžete kovářům, řezbářům nebo knihvazačům.

Během toho, co budou vaše děti tvořit, můžete jít nakoupit dárky na tradiční Vánoční trh s regionálními produkty a ručními výrobky, který se bude konat na Nádvoří a v zámeckých sálech. V prostorách Konventu bude současně probíhat také MINT Market – trh s originální autorskou módou, šperky, papírenským zbožím, bio kosmetikou, hračkami a delikatesami od českých a slovenských tvůrců. V odpoledních hodinách, vždy od 16 hodin v Oválném sále Prelatury, se můžete těšit na dva vánočně laděné koncerty. V sobotu proběhne adventní instrumentální koncert s názvem Poslán jest od Boha anděl, v rámci kterého uslyšíte netradiční spojení loutny a akordeonu v podání Jindřicha Macka a Jitky Baštové. V neděli přiveze vánoční repertoár smíšený pěvecký sbor Gaudeamus Brno.

V sobotu 3. prosince proběhne v prostorách zámku také celodenní kemp s názvem Čertovský den. Účastníky čeká pestrý program jako vaření kotlíkového guláše nebo probouzení pekla a celým dnem je bude provádět hodný zámecký čert. Kemp je vhodný pro děti od 4 let. V pondělí 5. prosince se opět po roce otevře zámecké peklo. Na audienci u Mikuláše, čertů a andělů, je potřeba se předem objednat na konkrétní čas. Během čekání na výslužku se mohou malí i velcí návštěvníci zahřát na zámecké terase teplým nápojem. Sváteční atmosféru na zámku završí Vánoční prohlídky, v rámci kterých projdete vánočně vyzdobený areál zámku a kláštera a poznáte vánoční zvyky i historii tohoto kouzelného místa, kde lidé slaví Vánoce už 770 let. Prohlídky budou probíhat 10., 11., 17. a 18. prosince.

Otevírací doba(Muzeum nové generace, kavárna, dárkový obchůdek)

Út–Ne / 9.00–17.00

  • 24. 12.-25. 12. / zavřeno
  • 26. 12.-30. 12. /otevřena pouze kavárna
  • 27.–30. 12. / 13.00–18.00
  • 31. 12./  10.00-15.00
  • 2. 1.-16. 1. /zavřeno