Nákupní tip: Darujte k Vánocům starožitný šperk

Vánoční svátky. Všechny ty saláty, řízky a cukrovinky a všechny ty babičky a tety vytrvale čekající na to, až to všechno sníte, aby vám mohli přidat. O Vánocích se jídlo těžko odmítá. Jenže co když se léčíte s cukrovkou a některé pochutiny prostě odmítnout musíte?

Odborníci ji nazývají diabetickou dietou. Pojďme to ale zkusit jinak. Bez nálepky „dieta“. Co kdybychom to nazvali zlepšením životního stylu? Protože zlepšením životního stylu skutečně je. Správnou volbou potravin, zařazením pohybu do vaší denní rutiny totiž ulevíte nejenom tělu, ale i duši.

„Lidé trpící diabetem 1. typu by se měli racionálně stravovat a zohledňovat potraviny, které jim ovlivňují glykémii, provádět pravidelný selfmonitoring a zařazovat dostatečnou pohybovou aktivitu,” říká nutriční terapeutka Romana Fatková z Fakultní nemocnice v Plzni a dodává, že pro diabetika vlastně nejsou žádné potraviny naprosto nevhodné. „Diabetická dieta není žádná speciální dieta, je to ve skutečnosti racionální strava, kterou bychom měli konzumovat všichni. Pouze některé potraviny by měli diabetici konzumovat v omezeném množství, aby nedocházelo k velkým výkyvům glykémie. Jedná se třeba o ovoce, sladkosti nebo alkohol.”

Nevzdávejte se!

Mějte na paměti, že v cukrovinkách by mělo být co nejmenší množství složených sacharidů. Využívejte suroviny, které obsahují jen malé množství sacharidů jako například tvaroh, bílý jogurt a jablka. S řepným a třtinovým cukrem, medem i umělými sladidly nakládejte uvážlivě, nemusíte se jich však nadobro vzdát. MUDr. Klára Picková k tomu dodává: „Umělá sladidla mnohdy nemají potřebný objem a strukturu, kterou cukr v pečení vytváří, někdy také zanechávají pachuť. Nemá příliš smysl nahrazovat cukr moukou, protože ta má téměř stejný obsah sacharidů.”

Všeho s mírou

Pokud chcete cukr nahradit něčím přírodním, zkuste sirup vyrobený z kořene čekanky. Má vysoký obsah vlákniny, nízký glykemický index a obsahuje pouze 5 % cukru a o 45 % méně kalorií. U některých receptů lze také nahradit klasickou pšeničnou mouku moukou mandlovou či kokosovou, což sníží celkový obsah sacharidů, ale naopak zvýší množství tuku. „Cukroví má vysoký obsah sacharidů, proto by se mělo konzumovat v uměřeném množství, např. 1-2 kousky ke svačině či po hlavním jídle. Vzhledem k vyšší konzumaci sacharidů je nutné si správně spočítat dávku inzulinu. Pomáhá také zařadit pravidelnou fyzickou aktivitu, která pomůže hladinu krevního cukru udržet v optimálním rozmezí i při zvýšené konzumaci jídla během vánočních svátků,” uzavírá MUDr. Klára Picková.

Zdroj informací www.freestylelibre.cz.