Známé tváře v čele s Hankou Kynychovou pomáhaly Ježíškovi plnit přání dětí bez rodin

Akci Dopisy Ježíškovi, kterou už pět let pořádá Europark Štěrboholy a Nadační fond Hanky Kynychové, podpořila i v letošním roce celá řada známých osobnosti. Letos se plnilo 160 přání pro 10 dětských domovů z celé ČR. Přání mohl splnit každý, kdo přišel nakupovat do oblíbeného obchodního centra v pražských Štěrboholech. Na speciálním vánočním stromečku je pak možné vybrat konkrétní dětský domov, konkrétní dítě a jeho přání, které mu chcete splnit.

V minulých dvou letech komplikoval akci Dopisy Ježiškovi covid a lockdown. Ale ani tehdy se Europark Štěrboholy nevzdal a akce se vždy realizovala. Hanka Kynychová je ale ráda, že tyto doby jsou už pryč a může se s dětmi setkávat tváří v tvář na soustředění a vánočních besídkách. „Jsem moc ráda, že už nad námi nevládne covid a můžu jezdit za dětmi do dětských domovů. Jedeme na vánoční besídky, máme za sebou Humpolec, čeká nás Most. A jsem moc ráda, že už se nemusíme scházet na dvoře a zpívat koledy v rouškách, ale můžeme si užít atmosféru přímo v domovech a s dětmi strávit čas. Jsem šťastná, že i letos se ve spolupráci s Europarkem Štěrboholy podařilo mojí manažerce Kateřině Fingralové zrealizovat akci Dopisy Ježíškovi. Děláme tak radost deseti domovům. Doba není jednoduchá, tak jsou domovy po celé ČR rády za podporu. Bohužel často bývá podpora jen ve velkých městech a v jejich okolí a na malé DD po ČR se zapomíná. Ale my na ně myslíme a já děkuji všem, kteří splnili v rámci akce Dopisy Ježíškovi přání našim dětem,“ osvětlila současnou situaci v dětských domovech známá cvičitelka.

Přítomné VIP tváře pak nejen, že zakoupila přání pro děti z dětských domovů, ale také zavzpomínaly na svoje splněná či nesplněná přání, která vyslaly Ježíškovi.

Jitka Boho Válková svěřila, že si pod stromeček nepřeje nic, vlastně jen kromě klasického černého kabátu, o který přišla při porodu. „Já si pod stromeček nepřeju nic, nebo tedy vlastně černý kabát. Takový ten klasický. Ztratila jsem ho při porodu, zůstal někde v porodnici a už jsem se k němu nedostala. Tak ten by mi udělal radost – klasika, černý kabát. Ale jinak jsem si Ježíškovi nepsala oni nic, všechno mám a nic nepotřebuju,“ vysvětlila hvězda soutěže Tvoje tvář má známá hlas a jedním dechem dodala, že nadílka u nich letos bude skromná, protože její dcera Rosálka si od Ježíška přeje jen pár dárečků: „Napsala si o housle, kytaru, trička, pastelky a papír. Takže to bude taková skromná nadílka, ale my to stejně nechceme přehánět, protože stejně nemáme pak hračky kam dávat. A myslím si, že už v jejím věku, kdy je to zbytečné, že už spíše ocení právě ty hudební nástroje.“  Jitka pak neváhala a splnila přání i v rámci akce Dopisy Ježíškovi. Vybrala si přání dívky, která si přála tmavě šedé šaty.

„U nás doma jsme v poloviční fázi příprav. Máme světýlka a první várku cukroví, která padne do týdne. Na třetí adventní neděli už bude i stromeček, ozdoby a bude druhá várka cukroví.
Už třetím rokem jsem se rozhodl, že nekupuji žádné vánoční dárky a částku, kterou bych za dárky utratil, vždy věnuji nějaké neziskové organizaci. A jestli z dětství trpím nějakým nesplněným přáním, to asi ne, ale mám teď v současné době jediné přání a to, být tím malým klukem z filmu Polární expres,“ svěřil se smíchem muzikálový zpěvák Peter Pecha.

Moderátorka a bývalá mluvčí vlády Jana Adamcová je zvyklá kupovat si vánoční dárky sama. I když v poslední době jí dělají pod stromečkem radost její téměř dospělé děti. „Mě největší radost na Vánoce udělá to, když je hezká atmosféra a nikdo se s nikým nehádá. Jsem v zásadě zvyklá, že i dárky si obstarávám sama. Někdy je to lepší. Ale občas je fajn, když vás někdo překvapí. Je ale pravda, že když mám teď děti větší, je jim 14 a 16 let, tak je to radost, protože si dávají práci s tím, aby mě pod stromečkem potěšily. A byť jsou to drobnosti, tak se většinou trefí a je to moc hezké,“ vysvětlila dvojnásobná maminka.

Natálka Grossová pak svěřila, že jí před lety velmi překvapilo, když jí maminka pod stromeček nezabalila žádnou hračku. „Vánoční přání, které se mi vyloženě nesplnilo nemám. Jen si pamatuju na Vánoce, kdy už jsem přestala být úplně malá a nedostala jsem žádnou hračku. Tak to bylo překvapení a bylo to takové zvláštní. Říkala jsem si, ty jo, já už asi nejsem malá,“ vyprávěla se smíchem mladičká zpěvačka a vzápětí dodala: „Nikdy mi moc nešlo o dárky, pro mě je důležité to, že ten vánoční den trávím s rodinou a je nám fajn. Největší radost mi udělal zážitkový dárek. Byl to výlet, kdy jsem mohla být zase společně s mamkou a se ségrou a bylo to moc fajn.“

Štěpánka Duchková pak odhalila tajemství vánočního dárku „s ušima“. „Z dětství si nesu křivdu, protože jsem vždycky chtěla červené šlapací autíčko. Ale naši mi vždycky říkali, že autíčka jsou pro kluky a nikdy mi ho Ježíšek nepřinesl. Nadělila jsem ho pak svým klukům, ale vůbec si toho  nevážili, tak jako já bych  si tenkrát vážila toho vysněného červeného,“ zavzpomínala oblíbená moderátorka. Hned doplnila, co jí dělá pod stromečkem radost teď v dospělém věku.  „Největší radost mi pod stromečkem udělá tak zvaný dárek s ušima, tedy kabelka,“ vysvětlila se smíchem maminka dvojčat, která na akci dorazila se synem Honzíkem. Společně pak splnili přání chlapci z dětského domova v Kašperských Horách a koupili mu penál, do kterého ukryli i malé překvapení.

Muzikálový herec, scénograf a nově také režisér hitu Biograf láska Jan Kříž vnímá Vánoce spíše jako čas strávený s rodinou. Za dárky a hmotnými statky se příliš nehoní. „Už máme vyzdobený dům, to ano. Moje žena Maruška se samozřejmě postarala o to, abychom už na první advent měli dům krásně vánoční a nechyběl ani adventní věnec, které spolu s maminkou vyrábí. A atmosféru se do sebe snažím nasávat tak, že už s naším uskupením 4 tenoři máme vánoční repertoár, a máme během prosince šestnáct koncertů, takže  jak denně zpíváme vánoční písničky, tak už se do mě začíná dostávat,“ vysvětlil držitel ceny Thálie. Jedním dechem pak dodal, že už má i částečně vyřešené dárky a prioritou je pro něj to, že se u stromečku sejde celá jeho rodina včetně jeho rodičů a maminky jeho manželky Marušky.  

Karel Voříšek nebude letos výjimečně na Štědrý den vysílat hlavní zpravodajskou relaci s kolegyní Klárou Doležalovou na TV Prima. Služba je čeká až na první a druhý svátek vánoční. Může si tak dopřát klasické Vánoce s rodinou. „S přítelem Vláďou máme velké přání a sen, že bychom chtěli na Vánoce a Nový rok vyrazit za teplem, protože zimu opravdu nemáme rádi. Ale zatím se to nepodařilo, protože Vánoce trávíme s mojí sestrou, švagrem a jejich dětmi v lesíčku a je tam opravdu moc příjemně,“ sdělil oblíbený moderátor.

Akce Dopisy Ježíškovi v Europarku Štěrboholy probíhá od 21. 11. do 15. 12. 2022.