O Vánocích dostávají játra pořádně zabrat…

Předvánoční shon doprovází stres, o Vánocích a na Silvestra si dopřáváme tučná jídla a dostatek alkoholu – to vše přispívá k nadměrné zátěži našich jater. Proč je dobré dbát o jejich zdraví nejen o vánočním čase? V lidském těle mají játra nezastupitelnou funkci. Dokáží to, co jiné orgány ne –⁠ filtrují krev, podporují tvorbu žluči a mají také detoxikační funkci. Pokud nefungují tak, jak mají, hrozí řada vážných komplikací. Činnost jater je proto důležité dlouhodobě podporovat – především správnou životosprávou. Případný problém pomůže odhalit laboratorní vyšetření.

Játra jsou největším orgánem v lidském těle. Je to zároveň orgán, který se umí sám zregenerovat –⁠ nahrazuje novými buňkami poškozené nebo chybějící části tkáně, ze kterých pak vznikají jaterní buňky, zvané hepatocyty. Játra detoxikují jedovaté látky, filtrují krev, vytváří hormony, podporují tvorbu žluči, ukládají některé vitaminy a železo, a probíhá zde také syntéza bílkovin.

Faktorů, které ovlivňují správné fungování jater, je mnoho, a setkáváme se s nimi v každodenním životě. Patří mezi ně stres, kouření, alkohol, životní styl či užívání některých léků, například antikoncepce. „Játrům škodí vysoké dávky alkoholu, některé druhy hub nebo rostlinných jedů, ale i viry, nejčastěji viry hepatitid, ale i další – například EB virus a cytomegalovirus. Přejídání a vyšší příjem alkoholu v období vánočních svátků představuje riziko nejen pro zdraví jater, ale i dalších orgánů,“ vysvětluje MUDr. Petr Podroužek, CSc., odborný ředitel EUC Laboratoří.

Při špatné péči o játra jim hrozí například steatóza (ztukovatění) či cirhóza (tvrdnutí jater). Vůbec nejčastějším onemocněním je hepatitida, tedy zánět jater. „Jedná se o onemocnění virového původu. Rozlišujeme pět typů – A, B, C, D, E. Hepatitida typu A je známá jako nemoc špinavých rukou, zákeřnější jsou ale nejčastější hepatitidy typu B a C, které se přenášejí krví a tělesnými sekrety,“ dodává MUDr. Petr Podroužek. Neléčená hepatitida může výrazně poškodit játra, možnou následnou komplikací je pak cirhóza nebo jaterní selhání. Nejzávažnějším onemocněním je rakovina jater, kterou mnohdy doprovází již probíhající chronické onemocnění. Do jater mohou metastazovat i nádory z jiných orgánů, často ze střev, žaludku a plic.

„To, že je s játry něco v nepořádku, se může projevovat nejrůznějšími způsoby – například silnou únavou, se kterou souvisí i nižší výkonnost. Může se objevit nevolnost či zvracení, ztráta chuti k jídlu nebo nevysvětlitelné hubnutí,“ vysvětluje MUDr. Petr Podroužek,
a dodává: „Onemocnění se může projevovat i plynatostí, průjmy nebo zácpou. Varovným signálem je rovněž opakující se bolest pod pravým žebrem. Problém s játry můžeme poznat
i při změně barvy stolice, která je až nápadně světlá nebo moči, která je naopak příliš tmavá. V pozdější fázi dochází k typickému ikteru, tedy žlutému zabarvení kůže.“

Vánoční svátky se zdravými játry

Kliniky EUC nabízí konzultace s Lékařem online 24/7 pacientům, kteří mají akutní potíže, případně i těm, kteří si nejsou jistí svým zdravotním stavem. Pacientům, kteří mají podezření na onemocnění jater, nebo nepříznivou rodinnou anamnézu, nabízí EUC Laboratoře balíček testů na míru s názvem „Fungují mi játra správně?“, který dokáže odhalit probíhající základní poruchy jaterní funkce. Jedná se o komplexní krevní test hladiny jaterních enzymů a dalších látek, který podá základní informaci o stavu jater. Výsledné hodnoty vyhodnocuje lékař. Vyšetření by měly zvážit i osoby, které nadměrně či často užívají alkohol.

„Včasným vyšetřením lze odhalit poškození jaterních buněk – hepatocytů, které může být způsobené akutním nebo chronickým onemocněním. V případě pozitivního nálezu je potřebné poradit se s lékařem a doplnit základní vyšetření o další testy,“ dodává MUDr. Podroužek. Laboratorní vyšetření probíhá na základě krevního odběru, který se většinou provádí ráno nalačno. Před vyšetřením by pacienti neměli alespoň 12 hodin jíst ani kouřit. Rovněž se doporučuje vypít alespoň čtvrt litru vody nebo neslazeného čaje. Výsledky jsou k dispozici již následující pracovní den a pacienti je mohou konzultovat s lékařem také na dálku, prostřednictvím služby Lékař online 24/7, pomocí chatu nebo videohovoru.

Obdarujte sebe nebo blízké laboratorním balíčkem Fungují mi játra správně? Zdraví je ten nejlepší dárek pod stromeček.