REMA spouští vzdělávací program pro všechny. Novinkou jsou online hry i aktivity už od mateřinky

Společnost REMA Systém ve spolupráci s REMA Battery představuje novou verzi vzdělávacího programu Odpad není k zahození. Zábavnou formou ukazuje význam recyklace elektroodpadu, baterií a další ekologická témata. Edukační materiály vytvářela organizace Botič o. p. s. ze střediska ekologické výchovy Toulcův dvůr a tvoří je jak kreativní pracovní listy, tak interaktivní online hry. Zatímco původní vzdělávací program byl určený pouze školám zapojeným v projektu Zelená škola, nová verze je volně dostupná pro všechny zájemce.

Edukace široké veřejnosti o problematice nakládání s odpadem je důležitou součástí činnosti REMA Systému. Pro děti od mateřských škol až po poslední ročník základní školy tak REMA nyní spouští nový vzdělávací program na téma nakládání s odpadem s důrazem na problematiku elektroodpadu. „Realizovat nějakým způsobem systém edukace o nakládání s odpadem nám ukládá sama legislativa. Tuto povinnost, která se vztahuje na žáky základních škol, si však REMA dobrovolně rozšířila tak, aby zahrnoval i děti ve školkách. Díky tomu budeme motivovat děti již od útlého věku k šetrnému přístupu k přírodě,“ uvádí Petr Kubernát za REMA Systém s tím, že vzdělávací materiály k programu Odpad není k zahození jsou volně dostupné na webu rema.cloud.

Vzdělávací program zahrnuje precizně připravené pracovní a metodické listy, které vyučujícímu vedení programu maximálně zjednodušují. Nedílnou součástí je pak přesah do online světa. „Oproti předchozí verzi našeho vzdělávacího programu Odpad není k zahození, který jsme spustili v roce 2021 a který pracoval jen s tištěnými materiály, je online část programu velkou novinkou. Díky tomu je možné kombinovat výuku ve škole, v přírodě, ale i v online prostředí,“ popisuje Petr Kubernát s tím, že na webu chytrarecyklace.cz budou připraveny interaktivní hry doplňující vzdělávací program. 

Atraktivní program od mateřinky po devítku

Tvorbu vzdělávacího programu svěřila REMA organizaci Botič ze střediska ekologické výchovy Toulcův dvůr, která má s environmentální edukací veřejnosti bohaté zkušenosti. „Při tvorbě programu jsme se snažili následovat trendy současného environmentálního vzdělávání a využívat metody, které jsou prověřené a efektivní pro dosažení vzdělávacích cílů,“ dodává Vendula Stará z organizace Botič. Největší výzvou podle ní bylo dostatečně tématem zaujmout cílovou skupinu. „Snažili jsme se program udělat snadno uchopitelným a atraktivním jak pro učitele, kteří program povedou, tak pro samotné dětské účastníky. Přitom bylo třeba vymyslet originální aktivity pro každou věkovou skupinu tak, abychom se neopakovali. U každé věkové skupiny tak začínáme problematikou odpadu obecně a pokračujeme k opatřením předcházení vzniku odpadu přiměřeným věku dětí,“ vysvětluje Vendula Stará.

Program je vytvořený tak, aby každá věková skupina měla své samostatné finální výstupy, které naplňují cíle programu, ale zároveň bylo možné na téma navázat, jakmile děti postoupí do vyšší věkové skupiny. „U menších dětí se držíme nejbližšího okolí a věcí, které si mohou osahat. S většími se pouštíme dál do světa a klademe větší důraz na budování přesvědčení o tom, že sami mohou svým chováním leccos změnit. Zcela novou výzvou pak pro nás bylo uhlídat, aby vybrané aktivity šly upravit pro online verze,“ doplňuje Vendula Stará.

Další velkou novinkou spojenou s vzdělávacím programem je jeho zpřístupnění širší veřejnosti. Zatímco předešlý program byl určen výhradně pro školy zapojené do projektu Zelená škola, nový program je dostupný všem. A to dokonce nejen školám – využít ho mohou rodiny, obce či firmy. „Program je připraven natolik atraktivně, aby k tématu recyklace nejen elektroodpadu a baterií přitáhl všechny věkové kategorie. Díky tomu je vhodný nejen pro školy či zájmové kroužky, ale například i pro firemní vzdělávání či Familly Days,“ uzavírá Kubernát.

Podrobné informace najdete na adrese www.rema.cloud, informace k projektu Chytrá recyklace najdete zde: www.chytrarecyklace.cz.