Bojují proti novoročním ohňostrojům

Nezisková organizace Helppes – Centrum výcviku psů pro postižené bojuje spolu s agenturou WMC Grey proti novoročním ohňostrojům. Ve videu, kde choreografie psů se svítícími obojky připomíná skutečný ohňostroj, vyzývají k respektu k němým tvářím při silvestrovských oslavách.

Novoroční oslavy s sebou vždy přinášejí i svoji stinnou stránku. Líbivé ohňostroje a hlasité výbuchy jsou noční můrou nejen psů. Jejich majitelům tak často nezbývá nic jiného než svého čtyřnohého kamaráda umístit daleko mimo zdroj výbuchů a v nejhorším případě i nadopovat ho uklidňujícími léky. Pro někoho jsou tak oslavy konce roku zábavou, pro druhé neskutečným utrpením.

„A ještě hůře na tom jsou volně žijící zvířata, která se na takové lidské projevy ‚radosti‘ připravit nemohou vůbec. Díky této zvrácené člověčí potřebě oslav příchodu nového roku je každoročně zraněno a umírá mnoho zvířat, včetně psů,“ říká ředitelka organizace Helppes Zuzana Daušová.

Agentura WMC Grey proto přišla s nápadem, jak tento problém představit široké veřejnosti. Ve videu, které nese název Psohňostroj, se psi stali tím, co sami nesnášejí. Pomocí světelných obojků byla vytvořena choreografie, která připomíná reálný ohňostroj. Bez výbuchů a bez trápení. Celý projekt je vlastně takovým manifestem samotných psů a upozorňuje na problematiku ohňostrojů spojenou s nadměrným hlukem. Na webu www.helppes.cz/psohnostroj pak nabízí alternativu k oslavám či užitečné tipy pro majitele psů.

„Téma novoročních ohňostrojů vždy vře hlavně na sociálních sítích. Jejich odpůrci doteď používali jako hlavní zbraň upravenou fotografii s přeškrtnutým symbolem rachejtlí. My jim teď do rukou dáváme další alternativu, která možná zasáhne i zaryté zastánce hlasitých oslav,“ dodává kreativní ředitel WMC Grey, David Suda.

Autory konceptu jsou Roman Hynek a Pavel Wilhelm Přibyl. O produkci videa se postaraly Separation Films v režii Daniela Semana. Poutavý cover písně Tichá noc složil Viliam Béreš ze studia Butter Music. Role „rachejtlí“ se zhostili budoucí asistenční a vodicí psi z organizace Helppes se svými trenérkami a pečovatelkami.