Zimní dny plné odpočinku v Mariánských Lázních

Zima vždy byla, a stále je, náročným ročním obdobím pro naše tělo. Nedostatek sluníčka, chladno a málo odpočinku kvůli vánočním shonům a doháněním restů je kombinací, která je pro naše tělo náročná a můžeme se cítit více unavení a bez energie. Takto oslabené tělo se pak nedokáže pokaždé ubránit virovým a respiračním onemocněním, která k těmto měsícům patří. O své zdraví, ať už psychické nebo fyzické, bychom měli pečovat co nejvíce. Kromě zdravého jídelníčku, dostatku pohybu a odpočinku je skvělým nápadem tělo „restartovat“ lázeňským pobytem, který vám dobije baterky, a který je velmi dobrou prevencí pro již zmíněná onemocnění.

Jedním z lázeňských měst, která rozhodně stojí za návštěvu, jsou Mariánské Lázně, jež mají staletou lázeňskou historii, leží uprostřed Slavkovského lesa a byly dokonce zařazeny do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Kromě lázeňských a regenerujících procedur léčebnými prameny si zde můžete užít všemožné sportovní aktivity, například krásné procházky na čerstvém vzduchu v podhorském (místy až horském) klima (případně Nordic walking), zimní sporty, tenis, ale i aqua aerobic nebo léčebný tělocvik. Bonusem je pak atmosféra města, díky níž se váš pobyt stane skutečně nezapomenutelným.

Doba strávená v lázních pak záleží na každém z nás – co naše tělo potřebuje a kolik času můžeme odpočinku věnovat. Ať už se ale rozhodnete pro prodloužený víkend nebo delší pobyt, v Mariánských Lázních budete spokojení. Na výběr máte ze 7 hotelů skupiny Ensana a některé jsou dokonce propojeny koridorem, tudíž mezi nimi lze i pohodlně přecházet. Navíc Ensana své služby právě v dnešní velice uspěchané době přizpůsobila a připravila balíčky s různým zaměřením a typy procedur a délkou pobytu.

To hlavní, co ale hotel nabízí, jsou profesionální zdravotní procedury využívající přírodní léčebné zdroje. Díky 40 minerálním pramenům a také Mariinu pramenu plynu kysličníku uhličitého a rašelině ze starobylých lesů jsou lázně ideálním místem k léčbě širokého spektra potíží. Vybrat si můžete z opravdu široké nabídky procedur a poskytnout tak tělu přesně to, co potřebuje. „Je samozřejmě výhodnější nemoci předcházet než ji léčit,“ zdůrazňuje MUDr. Růžena Vaňková, lékařka se zaměřením na fyzioterapii, balneologii a léčebnou rehabilitaci, rehabilitační a fyzikální medicínu v Léčebných lázních Mariánské Lázně, která zároveň dodává: „Výjimkou genetických a některých systémových onemocnění lze předcházet většině civilizačních, infekčních i chronických onemocnění.“

Pobyt v lázních je prevencí pro mnohá onemocnění a také možností posílit imunitu vhodnou péčí (to je například doporučeno i pro lidi, kteří prodělali koronavirus). V Mariánských Lázních se nachází hned několik tělu prospěšných pramenů, přičemž každý z nich se vyznačuje odlišnými a specifickými účinky. Lesní pramen čistí dýchací cesty, Rudolfův pramen proplachuje ledviny a močové cesty, Křížový pramen zlepšuje funkce trávícího traktu. Popíjením pramenů tak dochází k metabolickému čištění organismu. A je prokázáno, že tlusté střevo představuje téměř 80 % imunitní odpovědi organismu.

Pro ty, kteří preferují komplexní balíčky s procedurami, sestavila Ensana kromě tradičních pobytů i speciální balíčky na úlevu od bolesti, zdravé dýchání a hubnutí, posílení imunity, wellness nebo se zaměřením na krásu a relax.

Zimní období s sebou bohužel často přináší únavu a vyčerpání. Proto je velmi aktuální a důležité posilování imunity a předcházení respiračním onemocněním. Ve speciálně zaměřeném pobytovém balíčku pro posílení imunity (trvajícím minimálně 3 noci) najdete řadu procedur, jako např. minerální koupele, oxygenoterapii či inhalaci, které jsou kombinovány s pečlivě zvolenými fyzickými aktivitami, což má za následek zvýšení síly, a i případné zotavení.

Naprostou novinkou pro rok 2023 je pak „Respiračně rekondiční pobyt“, který trvá po dobu jednoho týdne a během něhož zažijete 21 lázeňských procedur. Tento pobyt je ideální volbou pro ty z vás, kteří prodělali Covid-19 či zápal plic. Samozřejmostí je možnost neomezeného plavání a saunování. K dispozici také po celou dobu budete mít bylinný čaj a pitnou kúru.

Chcete na víkendový pobyt vyrazit i s dětmi nebo zatím nemáte plány na jarní prázdniny?

Pokud hledáte pohodový pobyt s dětmi nebo se díváte, kam vyrazit na dovolenou během jarních prázdnin, jsou lázně tím pravým místem. Ensana totiž myslí i na vaše ratolesti, a tak kromě relaxace zapojila do vybraných balíčků i spoustu zábavy. V hotelích najdete bezplatné herny a hřiště, u kterých si můžete dopřávat pravidelné pitné kúry. Skvělou zprávou také je, že děti do 4 let mají pobyt zdarma.

Co by to ale bylo za jarní prázdniny bez zimních radovánek? Na lyžaře a snowboardisty čeká ve skiareálu Mariánky více než 1,5 km sjezdových tratí od modré až po černou. Navíc se skiareál nachází pouze 400 metrů od lázeňské kolonády. I běžkaři si přijdou v Mariánských Lázních na své – je zde totiž připraveno až 90 km běžeckých tratí vedoucích skrze překrásnou přírodu Slavkovského lesa. Díky propojení města a přírody si i ti nejmenší přijdou na své a není problém vzít ratolesti bobovat nebo se projít po kolonádě a užít si u toho například sněhovou koulovačku.

Celkově se dá s jistotou říct, že se můžete těšit na luxusní zážitek plný klidu, pohody a rozmazlování svého těla a mysli. A je jen na vás, jestli budete chtít jet sami, s partnerem, kamarádkou nebo rodinou. Návštěva lázní je totiž vždy prospěšná, a to v každém věku! Všichni máme nějaké problémy, ať už malé či velké, tak proč si nedopřát alespoň jednou ročně pár dní klidu, odreagovat se a soustředit se jen a pouze na sebe? Tělo máme jen jedno, a proto není důvod čekat, a honem si rezervovat svůj pobyt v jednom z Ensana hotelů!