Stínadelské legendy od Davida Jana Žáka ožijí v uličkách Malé Strany při nové rodinné hře

Skautská nadace Jaroslava Foglara připravila novou rodinnou hru s názvem Stínadelská tajemství, která je tentokrát zasazena do uliček pražské Malé Strany. „Pojďte objevit legendy starých Stínadel. Najděte dvacet míst, o kterých jste zatím jen četli. Ulici Na Nosálku, Zahradu Uctívačů ginga, Netopýří věž, Tyranův kout a mnohá další, kam jste většinou nikdy nezabloudili,” lákají pořadatelé. Příběhy k jednotlivým místům procházejí z pera Davida Jana Žáka, který nedávno vydal román Tleskač, a hráči si je mohou poslechnout i v audioverzi načtené hercem Richardem Fialou. Hra poběží až do 31. března 2023, na registrované hráče čeká každý týden losování o stylové odměny. Audio a pokyny s mapou jsou ke stažení zdarma na webu www.rychlesipy.org/tajemstvi.

„Do předchozí hry Záhada hlavolamu, kterou jsme připravili před dvěma lety na Starém Městě, se zapojilo přes 10 000 pátračů napříč generacemi ze všech koutů České republiky. Webové stránky ke hře navštívilo tehdy 35 000 zájemců a vyluštěný kód poslalo neuvěřitelných 3 500 skupin! Dostali jsme desítky děkovných mailů a tisíce vzkazů. To nás utvrdilo v tom, že má smysl navázat podobnou akcí, že mají lidé o tajemné příběhy stále zájem,“ vysvětluje Roman Šantora ze Skautské nadace Jaroslava Foglara, který stojí za realizací celé hry. „Při hledání zapomenutých koutů prostřednictvím legend z pera spisovatele Davida Jana Žáka se přenesete do dob, kdy se začalo rodit vontské hnutí a Stínadla postupně získávala svou podobu z románů Jaroslava Foglara. 23. ledna jsme si připomněli 24 let od jeho smrti a doufáme, že by měl Jestřáb - Foglarova skautská přezdívka - z takových aktivit radost,“ doplňuje Roman Šantora.

Hra je určena všem generacím od 6 do 99 let. K pátrání po zapomenutých legendách je třeba pouze papírová mapa s herní tajenkou a legendami, kterou je možné zdarma stáhnout na webových stránkách www.rychlesipy.org/tajemstvi. Fyzicky je možné ji koupit na dvou místech – ve Skautském institutu v Rybárně na Kampě a v Café Nezisk na Pohořelci.

„Pozor, mapa, do které Jarka Metelka z Rychlých šípů místa zaznamenával, je stará a méně podrobná, proto doporučujeme si ji předem srovnat s mapu současnou,“ upozorňuje Roman Šantora.

Všechna herní místa - s výjimkou jednoho bonusového - jsou přístupná od 10 hodin ráno do 20 hodin večer. Stínadelské legendy jednotlivých míst je možné si poslechnout i v audio podobě v podání herce Richarda Fialy.

Hráči mohou po nalezení míst a vyplnění tajenky ověřit správnost svých odpovědí a zařadit se do každotýdenního slosování o knihy, audioknihy, hry a další předměty s tématikou Rychlých šípů od nakladatelství Albatros a ALBI. Správně stačí vyplnit třináct odpovědí z celkových dvaceti.

Skautská nadace Jaroslava Foglara disponuje právy na spisovatelovu pozůstalost. Pečuje o jeho dílo a odkaz, snaží se, aby se spisovatelovo jméno a myšlenky neztratily z veřejného prostoru. Spolupracuje s nakladatelstvím Albatros na znovuvydávání Jestřábových děl, podporuje nejrůznější projekty s foglarovskou tematikou, realizuje předmětovou sbírku s názvem Jestřábův obchod, která slouží, stejně jako většina ostatních nadačních aktivit, k podpoře výstavby a rekonstrukce skautských kluboven.