Užijte si Velikonoce na Vysočině

Svátky jara jsou za dveřmi a vy si je můžete užít na některé z akcí, které se budou konat v kraji Vysočina. Navštivte jarmarky nebo si osvěžte velikonoční tradice, například pletení pomlázek a barvení vajíček. Připraveny jsou také workshopy, řemeslné ukázky, programy pro děti a velikonoční hry pro celou rodinu. Velikonoční program můžete spojit i s návštěvou zajímavých míst a rovnou se vydat na jarní výlet.

Barevné Velikonoce na Zámku ve Žďáru nad Sázavou, 8. dubna

Bílá sobota, která připadá na 8. dubna, bude na zámku ve Žďáru nad Sázavou pořádně barevná! Svátky jara budou na zámku opět plné velikonočních tradic, veselých her i dětského tvoření. Zámečtí letos slibují všechny barvy Velikonoc v jednom dni. Užijete si tak nejen oblíbenou zábavu v podobě dobrého jídla a workshopů, ale akce bude propojena pomyslnou „červenou nití“ lidových tradic. Škaredou středu, Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílou sobotu, Boží hod i Velikonoční pondělí tak zažijete v jeden jediný den. Připraveny pro vás budou také velikonoční aktivity na celý týden před Velikonocemi. Navštívit můžete také jedinečné Muzeum nové generace, které vám v interaktivní expozici přiblíží místní historii. Nebo se vydejte k hvězdě hvězd, Poutnímu kostelu sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, který je zapsán v seznamu UNESCO a v loňském roce prošel rozsáhlou rekonstrukcí.

Na úterý 4. dubna připravuje římskokatolická církev ve Žďáře tradiční pašijovou hru s názvem Co se stalo s Ježíšem, která bude pojednávat o životě, smrti a zmrtvýchvstání Ježíše Krista.

Velikonoční jarmark v Novém Městě, 6. dubna

Oblíbený jarmark, který se koná vždy na Zelený čtvrtek, je příležitostí, jak se podívat pod ruce tvůrcům tradičních velikonočních dekorací. Výrobu kraslic všech možných typů, barev a velikostí si můžete zakoupit přímo od jejich výrobců a podívat se, jak vznikají. Pan Soška naučí vaše syny plést pomlázky a v dílně pana Bukáčka z Krouny si můžete namalovat dřevěnou hračku nebo vajíčko.

V muzeu také probíhá výstava kraslic Hany Šmikmátorové. Paní Šmikmátorová je jedním z 15 nositelů prestižního titulu Mistra tradiční rukodělné výroby Kraje Vysočina. Od 70. let se věnuje zdobení vajec voskovou batikou v duchu horáckých tradic, jejím učitelem nebyl nikdo menší než národopisec Vratislav Bělík. Tisíce kraslic zdobí dnes domácnosti po celém světě, přičemž zdobení jednoho vajíčka zabere někdy až šest hodin. Pod jejíma rukama ožívají postavičky, zvířata, rostliny a poetické vzkazy. Paní Šmikmátorová až do nedávna bydlela a tvořila v Telči. V novoměstském muzeu budete moci obdivovat její výtvory do 16. dubna.

Staročeské Velikonoce, Michalův statek Pohleď, 8. - 9. dubna

Nahlédneme opět do života obyvatel selského statku o velikonočních svátcích v časech před zrušením poddanství v Čechách. Vyzdobená světnice s prostřenou tabulí ukáže, co se o Velikonocích jedlo a pilo. V případě příznivého počasí budou k vidění i ukázky některých jarních prací a příprava polního nářadí. Uvidíte také krávy původního českého plemene česká červinka. V sobotu vystoupí folklorní soubor Škubánek ze Světlé nad Sázavou se svým velikonočním programem (vynášení smrtky, dívčí koleda s novým lítem, obchůzka s řehtačkami apod). Vystoupení začínají v: 10.30, 11.30, 13.30 a 14.30 hodin.  Ukázky drobných řemesel a prodej velikonočních výrobků bude probíhat na vejminku a v přilehlé chalupě bezzemka.  V místní hospodě u Františka Josefa můžete ochutnat tradiční velikonoční jídla. Otevřeno je po oba dny od 10 do 17 hodin.  

Velikonoční oslavy budou probíhat také Bystřici nad Pernštejnem v Zábavním a poznávacím parku Eden, od 7. do 9. dubna. Návštěvníky čekají dětské dílničky s velikonoční tematikou, hry a soutěže. Proběhne také přehlídka plemen koní včetně velikonoční jezdecké ukázka IRSKÉHO COBA. Velikonoce si užijete také  9. dubna na Zámku Žírovnice. Těšit se můžete na velikonočně vyzdobenou expozici zámku nebo divadlo pro děti. V Jihlavě se bude slavit hned na několika místech. 6. dubna proběhne tradiční oslava Velikonoc  v parku Smetanovy sady okolo kostelíku Svatého Ducha. Na programu jsou vystoupení folklorních souborů, živá muzika, pletení pomlázek, barvení vajíček, prodej květin a představení řemeslné tvorby. Jarmark bude probíhat ve Smetanových sadech od 10.00 do 18.00. O den později se budou Velikonoce slavit i v místí zoologické zahradě.

Vítání jara v Telči, 13. dubna

Město Telč a Dům dětí a mládeže zvou na zahájení jarní sezony s místními horáckými folklorními soubory a tradičním předváděním řemesel. Vítání svátků jara proběhne v sobotu 13. dubna od 13.30 hod. na náměstí Zachariáše z Hradce. V odpoledním programu vystoupí horácké folklorní soubory Kvíteček, Kvítek I, II a Podjavořičan z Telče. Podívat se můžeme i na jarní výrobky a klasické pletení pomlázky, otevřeny budou velikonoční dílny Domu dětí a mládeže.

https://www.telc.eu/kalendar/1460

Více tipů na výlety a velikonoční akce na www.vysocina.eu