Plzeň rozsvítí festival světla BLIK BLIK, letos zavede návštěvníky do městské džungle

Sedmý ročník festivalu světla a umění ve veřejném prostoru BLIK BLIK proběhne v Plzni v pátek 24. a sobotu 25. března vždy od 19 hodin do půlnoci. Pod mottem „Urban Jungle“, které zdůrazňuje důležitost přírody v městském prostředí, provede návštěvníky 14 instalacemi umělců z České republiky, Itálie, Maďarska, Nizozemí, Slovenska a Arménie po trase podél řeky Radbuzy mezi areálem DEPO2015 a Plzeňským Prazdrojem. Přírodní motivy protnou většinu míst festivalu. Jednou z hlavních instalací je Živý les Kateřiny Blahutové v Plzeňském Prazdroji, kde mohou návštěvníci rozzářit sedm obřích nafukovacích objektů a zároveň vhozením mince přispět na ochranu přírody a životního prostředí v Plzeňském kraji. V pivovaru, jehož budovy zahalí do obřích projekcí uskupení Nightprojection, je umístěna také jedna ze dvou placených interiérových instalací. Výjimečně bude otevřena reprezentativní budova ředitelství pivovaru Plzeňský Prazdroj, v níž maďarské uskupení Fényszóró visual rozhýbá desítku upravených školních meotarů v instalaci Urban Jungle. Druhá placená instalace je umístěna hned na začátku festivalové trasy v Autobusové hale DEPO2015. Je jí obří interaktivní hra Netykavky od českého multimediálního umělce INITI. Jinak jsou všechny další instalace a díla přístupná zdarma.

Na nádvoří DEPA čekají na návštěvníky také tři nadrozměrná světlená tělesa OHMEGA od studia Kashmir vedeného výtvarníkem Miroslavem Kaškou. Další instalace budou k vidění podél řeky Radbuzy. Pod Železničním mostem se představí lasermappingová show od LasermanCZ. Košatý platan v Kopeckého sadech promění umělec Pavel LiškaCerebriTREE, který vše ve svém okolí pohltí do světelné neurální sítě. Pod mostem u Jána bude situovaná malá party zóna a interaktivní videomapping nizozemského uskupení AlexP. Na trase bude dále k vidění také Parazit, tajuplné dílo slovenských AUSGANG Studio, poetická instalace Pavly Beranové Slet slov nebo na zvuky reagující oči v landartu Animals autorů Ivo Opla a arménského fotografa Surena Manvelyana.

Úplnou novinkou festivalu je projekt Škola videomappingu, který láká kreativce z Plzeňska. Lektorem programu je profesor univerzity v Palermu – Luca Pulvirenti. Cílem této iniciativy je vyškolit letos minimálně tři kreativce, kteří představí své cca minutu dlouhé dílo na lokaci U Branky. Do projektu se přihlásilo v otevřené výzvě 15 kreativců, z nichž 12 bylo vybráno a probíhá jejich výuka. Ta je zdarma a nejlepší ze studentů navíc získá finanční odměnu. „Letošní festival je po loňské edici s katedrálou úplně jiný. Kromě trasy, která vede více přírodou, je důležitým prvkem Škola videomappingu. Stejně jako festival samotný, tak i tento projekt navazuje na dlouhodobou snahu DEPO2015 zvyšovat úroveň místního kreativního sektoru a vytvářet příležitosti pro jeho uplatnění. Věřím, že na lokaci U Branky se vytvoří skvělá atmosféra s videomappingy různých stylů“ říká kurátor a producent festivalu Jiří Suchánek.

V rámci festivalu si budou moct návštěvníci vyrobit a odnést originální svítící brýle s motivy divokých zvířat a rostlin. Workshop Born to be Wild, který ocení především návštěvníci s dětmi, připravuje DEPO2015 spolu se Střední odbornou školou „Nerudovka“. V DEPO2015 bude zahájena také výstava Ještě ne světlo, a už ne tma českého výtvarníka Davida Kolovratníka.

„Jsem ráda, že Festival světla BLIK BLIK představuje již sedm let kvalitní digitální umění a zároveň ve velké míře zapojuje veřejnost všech generací z Plzně i širokého okolí. Startuje tak bohatou sezónu kulturních akcí v plzeňském veřejném prostoru.“ doplňuje k festivalu radní pro kulturu a památkovou péči města Plzně Eliška Bartáková.

Důležitým tématem festivalu je zmenšení ekologické stopy. Produkční tým DEPO2015 řeší ještě více než v minulosti spotřebu energií. Festival využívá v maximální možné míře ekologické zdroje světla a projekcí. Navíc se vypíná na pět desítek lamp veřejného osvětlení. Dalším z opatření je úspora více než 50 % veškerých tiskovin a větší důraz na digitální komunikaci. Za tímto účelem byl vytvořen nový web www.blikblik.cz, který funguje zároveň jako průvodce pro návštěvníky s chytrým telefonem. Naleznou zde kompletní přehled o instalacích, mohou si stáhnout mapu festivalové trasy nebo se po ní nechat navigovat. Ti, kdo si potrpí na šustění papíru, si mohou mapu vytisknout na domácí tiskárně, případně si ji za symbolický poplatek zakoupit na místě. Po festivalu bude vyhodnocena energetická bilance, která poslouží jako východisko pro další akce.

Společná vstupenka na dvě placené instalace je k dostání v předprodeji na www.goout.cz. Ostatní instalace ve veřejném prostoru jsou ZDARMA. Pro pohodlí návštěvníků budou po celé trase rozmístěna také místa s občerstvením a toalety.

Více informací naleznete na webu www.blikblik.cz.

Praktické informace k festivalu BLIK BLIK

Průběh festivalu:

Pátek 24. 3. 2023            19.00—24.00      

Sobota 25. 3. 2023          19.00—24.00

Cena instalací:

Na dvě placené instalace platí jedna společná vstupenka. Ta se kupuje na konkrétní den. Čas je libovolný. Ostatní instalace jsou přístupné ZDARMA.

Cena vstupenek online v předprodeji je do 22. 3. 2023:

Základní:                                                     125 Kč

Dítě do 15 let:                                                50 Kč

Dítě do 100 cm výšky / ZTP / ZTP/P + 1:     ZDARMA

Rodina 2 + 3                                                300 Kč

Cena vstupenek online od 23. 3. 2023 a na místě na pokladně:

Základní:                                                      150 Kč

Dítě do 15 let:                                                 70 Kč

Dítě do 100 cm výšky / ZTP / ZTP/P + 1:       ZDARMA

Rodina 2 + 3                                                 400 Kč

Kde koupit vstupenky:

Vstupenky lze koupit online v předprodeji na portále GOOUT nebo na místě v pokladně.