Jak Ústecký kraj slaví Den Země

Děčín, Litoměřice, Chomutov – na Den Země to v Ústeckým kraji bude žít naplno!

Letos si připomínáme 53. výročí zrodu moderního ekologického hnutí, které se každoročně slaví jako Den Země. Od roku 1970 se vždy 22. dubna setkávají miliardy lidí z více než 190 zemí světa, aby společně podnikli kroky k ekologičtější a spravedlivější budoucnosti naší planety. Den Země se v ČR těší velké oblíbenosti. Založit vlastní akci ke Dni Země je poměrně snadné. Ať už se jedná o komunitní úklid, pochod, výuku nebo shromáždění či společně strávený čas, který můžeme využít ke zlepšení života na naší planetě. Všechny činy se v tomto případě počítají. Den Země se slaví v různých koutech světa v různých dnech, někdy i celý týden. V ČR připadá Den Země na 20. 4. 2023.

Ústecký kraj není výjimkou a skýtá spousta možností, jak si Den Země připomenout.

Soutěže, hry, poznávačky a nejen to před děčínskou knihovnou

Akce Den Země před knihovnou je určená školám, školkám, ale i rodinám s dětmi a v podstatě všem milovníkům přírody. Pořádá ji již po několikáté AOPK ČR - Správa CHKO České středohoří ve spolupráci s NP České Švýcarsko, ZOO Děčín, děčínskou knihovnou a Městem Děčín. Jako tradičně přijede také "Adélčin dvoreček" plný domácích zvířátek. Najdete tu i stánek "Malého strážce přírody", kde si děti připomenou, jak se mají správně chovat v přírodě a jak mohou přírodu chránit.

Akce bude plná soutěží, her, úkolů a poznávaček. Stánky CHKO a NP seznámí děti se zajímavostmi z okolní přírody, zatímco stánek Zoo Děčín představí návštěvníkům i přírodu z jiných koutů světa. Na "Adélčině dvorečku" si děti pohladí živé králíčky, ovečky, slepice, kachny, husy a podívat se budou moci na spoustu dalších domácích zvířátek z vesnického statku. K vidění budou také živé rybky našich potoků a řek.

Akce se uskuteční ve čtvrtek 20. 04. 2023 od 9 do 15 hodin před děčínskou knihovnou.

Středem pozornosti v ekocentru Sever budou letos živly

Den Země jako každý rok pořádá i ekocentrum Sever, a to ve spolupráci se Střední školou pedagogickou, hotelnictví a služeb, Litoměřice. Sever do příprav zapojuje i dvě studentky ze třetího ročníku oboru učitelství pro mateřské školy, Adélu Z. a Kláru P. V den realizace jim na pomoc přijdou dvě celé třídy z pedagogické školy.

„Letos bude Den Země na téma Živly (země, vzduch, voda, oheň). Na každý živel budou připravena čtyři stanoviště. Děti se například dozví, jak doma šetřit s vodou, jak funguje koloběh vody, zkusí si malovat blátem, naučí se básničku o Slunci, rozliší, co hoří a nehoří či co do kotle patří a co ne. Stanoviště jsou různorodá tak, aby se děti dozvěděly nové informace, ale zároveň si užili spoustu zábavy,“ říká Petra Michalcová, která má přípravu akce na starosti.

Akce bude probíhat na zahradě v areálu, kde Středisko Sever sídlí (ulice Masarykova). K nahlédnutí jsou zváni zástupci města, vedení pedagogické školy a mateřských škol či regionální zpravodaj. akce se koná za podpory Zdravého města Litoměřice.

Je libo ochutnávka hmyzu?

Den Země slaví i v chomutovském Zooparku. Těšit se můžete na malování pískem, malování na obličej nebo třeba ochutnávku hmyzu. Své řemeslo předvedou dráteníci, přadleny nebo kováři. K tomu všemu Vám bude hrát rozmanitá hudba a nebude chybět ani divadelní vystoupení. V Zooparku slaví Den Země 22. 4. 2023.

Autor: Ekoosvěta