Cena zlata v korunách vzrostla až o 12 procent. Letos může překročit historická maxima

Rozložení úspor do zlata láká drobné střadatele i velké investory. Poptávka se za poslední rok udržuje na rekordních úrovních z roku 2021. Roste i cena zlata. Ta začátkem dubna překonala hranici dvou tisíc dolarů za trojskou unci. Podle odhadů poroste dál.  

Ještě během března bylo možné pořídit unci zlata za velmi atraktivní burzovní cenu, která se krátkodobě pohybovala dokonce pod hladinou 40 tisíc korun. Na přelomu března a dubna zlato z burzovní ceny 40 400 za unci vyskočilo až na 45 200 korun. Za raketovým růstem stojí problémy bank. „Důvodem takto rychlého růstu byl náznak přicházející finanční krize v USA v podobě krachů několika bank a dále v Evropě, kde vyvrcholily dlouhodobé problémy švýcarské banky Credit Suisse. Tyto události měly vliv na růst ceny zlata v dolarech, dále oslabení eura vůči dolaru a následně oslabení české koruny k euru. Spojily se tedy tři faktory, které výrazně ovlivnily cenu zlata v korunách. Ta se po uklidnění ve finančním sektoru na českém trhu nyní díky slabšímu kurzu amerického dolaru stabilizuje kolem 43 tisíc za unci. Předpokládám, že v současném ekonomickém prostředí zlato nabere v nejbližších 3 až 12 měsících dlouhodobější růstový směr,“ řekl Roman Pilíšek, ekonom a spoluzakladatel společnosti Zlaté rezervy.

To, jak budou centrální banky postupovat, ovlivní cenu zlata i v budoucnu. „Cenu zlata bude především řídit měnová politika centrálních bank, která je stále utažená. Například v České republice vzkazují centrální bankéři trhu, že nehodlají snižovat úrokové sazby tak, jak se očekává. V okamžiku, kdy centrální banky otočí a začnou sazby snižovat nebo jen snížení naznačí, zlato podle historických statistik prudce zvýší svou cenu. S velkou pravděpodobností lze během letošního roku očekávat růst ceny zlata minimálně v dolarech na nové maximum,“ řekl Roman Pilíšek.

Kromě klasických důvodů pro snížení sazeb, jako je prudký pokles inflace, hospodářská recese, výprodej na akciových trzích, existuje ještě jeden zřetelný problém, kterému bude svět čelit. Tím je politický pat v USA. „Zde nás čekají dvě zásadní politické bitvy. Během června a července přijde na pořad dne navýšení dluhového stropu USA a před koncem září ještě nutnost schválení federálního rozpočtu USA. Následkem ovládnutí Sněmovny reprezentantů republikány po podzimních volbách dochází také k nutnosti vzájemné dohody s demokraty a nalezení vhodného řešení těchto problémů. Pokud politické problémy naberou překotnou dynamiku, pak dojde ke zpochybnění kvality federálního dluhu USA, s kterým mají aktuálně některé banky problémy. Tento proces se bude jen obtížně zastavovat. Může dojít k dalšímu razantnímu poklesu hodnoty dluhopisů a banky mohou být pod mnohem větším tlakem. V tomto okamžiku si lze představit i zásah americké centrální banky v podobě dodání likvidity jako nyní, tak i snížení sazeb. Zlato v dolarech a patrně ve všech měnách tak hravě překoná svou historickou úroveň,“ předpokládá Roman Pilíšek.

Pokud cena zlata brzy dosáhne historických vrcholů z let 2020 a 2022, které atakovaly hranici 2 100 dolarů za unci, může ještě před očekávaným růstem přijít rychlá a prudká cenová korekce. „V této souvislosti bude důležité sledovat agresivitu největších prodávajících na burze Comex, kterými jsou takzvaní komerční obchodníci. Aktuálně jsou jejich prodejní pozice nejvyšší za poslední rok,“ uzavřel Roman Pilíšek.