Lipnice si letos připomíná 140 let od narození a 100 let od úmrtí Jaroslava Haška řadou akcí

Když se řekne Lipnice, většině lidí se automaticky vybaví jméno českého spisovatele, publicisty a novináře, Jaroslava Haška. V letošním roce uplyne 100 let od jeho úmrtí a 140 let od jeho narození. Autor slavného románu o Josefu Švejkovi žil v Lipnici nad Sázavou, kam ho údajně přivedl malíř Jaroslav Panuška, mezi lety 1921 a 1923. Hašek si zamiloval Lipnici a její okolí a také místní hrad, nedaleko kterého si koupil domek. Jaroslav Hašek je pohřben na místním starém hřbitově. V rámci letošního výročního roku se v Lipnici nad Sázavou a v Havlíčkově Brodě koná celá řada akcí, které připomenou odkaz známého humoristy a spisovatele.

Největší oslavy jsou naplánovány na 30. dubna, kdy se Hašek narodil. V Haškově domku má být představena obnovená kuchyně, otevřena má být výstava kresleného humoru na téma Hašek a Švejk a rodina Haškova připravuje tematický kongres. Domek číslo popisné 185, ve kterém Jaroslav Hašek bydlel, se nachází v podhradí, tento dům se později stal památníkem Jaroslava Haška.

V rámci oslav můžete zhlédnout také výstavu s názvem Člověk míní, hospoda mění, která bude k vidění od 6. dubna do 25. června v Muzeu Vysočiny v Havlíčkově Brodě. Výstava je zaměřená na osobnost a dílo Jaroslava Haška, na dějinný kontext a na hospody jako místa setkávání. Od dubna můžete navštívit i výstavu Panuškova strašidla, která se nachází v podzemních chodbách Havlíčkova domu. Od 28. do 30. dubna se v Lipnici nad Sázavou uskuteční Sympozium o životě a díle Jaroslava Haška. Akci pořádá rodina Haškova a Světová společnost Jaroslava Haška.

Haškova Lipnice: festival humoru a satiry

V polovině července se uskuteční festival humoru a satiry Haškova Lipnice, na jehož přerušenou tradici chce město navázat v obnoveném amfiteátru. 19. srpna se můžete přidat k pochodu Haškovou stezkou po trase, kterou 25. srpna 1921 Hašek do Lipnice přišel.

K oslavám se připojí i hrad

Odkaz Jaroslava Haška připomene také hrad Lipnice. O prázdninách se budou konat komentované noční prohlídky, kterými bude provádět postava Jaroslava Haška, který zde skutečně jako průvodce působil. Zážitek z netradiční prohlídky doplní i divadelní scénky.  

Lipnice patří k největším gotickým hradům u nás a jeho mohutné zdi vás nenechají na pochybách, že jeho hlavním úkolem byla obrana před případnými útočníky, však byla Lipnice také nazývána tako jako Kamenný strážce Posázaví. Hrad byl postaven v drsné krajině na skalnaté vyvýšenině mezi dvěma kopci.  Čeká vás procházka hradními chodbami, při kterých můžete obdivovat středověkou architekturu a připomenout si hned sedm století našich dějin, ve kterých vládli čeští králové. Prohlédnout si můžete také archeologickou expozici, zbrojnici, gotickou kapli a rozsáhlé sklepení. Hrad je opředen celou řadou tajemných pověstí, například o zazděné Kateřině, o černém muži nebo o pokladu a třetím kříži.

Kam na oběd? Do hospody, kde Hašek bydlel a nyní ji provozuje jeho vnuk a pravnuk

Ještě předtím, než si Hašek koupil domek v podhradí, bydlel v hospodě U České koruny. Tuto restauraci, kterou provozuje vnuk a pravnuk Jaroslava Haška, můžete navštívit i dnes. V této restauraci psal Hašek své nejznámější dílo o Švejkovi a můžete si zde prohlédnout celou řadu rekvizit, které jsou s Haškovým životem a dílem spojené. Ochutnáte zde klasickou českou kuchyni a můžete si užít stylovou atmosféru s kachlovými kamny a pianem. Na jídelním lístku objevíte dobroty jako třeba telecí líčka, konfitovaná husí stehýnka, škvarky, domácí paštiky, které jsou připraveny výhradně z regionálních surovin. Hovězí a vepřové maso i ryby pocházejí z nejbližších domácích chovů a sádek. Žízeň po jídle zaženete Haškovým Lipnickým speciálem. Navíc se tu můžete i ubytovat a užít si delší pobyt s výlety do okolí.

Výlet kolem lipnických lomů a socha Jaroslava Haška

Aby vám po dobrém obědě vytrávilo, vypravte se z hradu a podhradí na výlet kolem lipnických lomů, v nichž vzniklo obdivuhodné dílo – Národní památník odposlechu odkazující ke špiclování za minulého režimu. Tvoří jej obrovské žulové reliéfy Bretschneiderovo ucho, Ústa pravdy a Zlatý voči, v jejichž kulisách vznikala pohádka Princezna zakletá v čase. Spojuje je barevně značená stezka, která vás závěrem zavede i k poslednímu dílu sochaře, tři metry vysoké osmnáctitunové Hlavě XII, která nese podobu Jaroslava Haška. Všechna díla, která byla vytvořena pod patronátem Richarda Haška, vnuka spisovatele, vytesala do skály skupina kameníků pod vedením Radomíra Dvořáka z Havlíčkova Brodu.

Více informací a tipy na další výlety najdete na: https://www.vysocina.eu/