Nadace Tipsport mění koncept grantových výzev

Kompletní zajištění odborných služeb namísto financí pro žadatele – to je unikátní přístup ke grantům, se kterým přichází Nadace Tipsport. Cílem je zajistit správné vysazení stromů a tím snížit počty uhynulých mladých stromků.

Studie z posledních let ukazují, že až 60 % nově vysázených stromů nedožije 10 let věku. Na vině je neodborně provedená výsadba a následná zanedbaná péče. „Chceme docílit toho, aby z námi podpořených výsadeb přežilo co nejvíce stromů. Sázet stromy, které se dožijí jen několika let, je neekologické,“ vysvětluje Lucia Štefánková, ředitelka Nadace Tipsport a dodává: „Podpořené výsadby budou probíhat pod vedením zkušených koordinátorů z profesionální organizace Sázíme stromy, se kterou Nadace Tipsport dlouhodobě spolupracuje. Věříme, že správné věci je potřeba dělat správným způsobem.“

Komplexní služba na míru

Nový koncept grantových výzev je mimořádný a žadatelům výrazně zjednoduší celý proces žádosti: nemusí dlouze vybírat a pořizovat stromy a pak složitě vyúčtovávat rostliny nebo další materiál. Experti z neziskové organizace Sázíme stromy s žadatelem nejprve zkonzultují počet i druh stromů a místo výsadby. Následně společně s krajinářkou vyberou takové druhy stromů, které jsou pro danou lokalitu vhodné. Z kvalitních místních zdrojů zajistí dostatečný počet zdravých kusů tak, aby odpovídal počtu stromků, kterou žadatel požaduje. Sázíme stromy poskytne odborný dohled nad celou výsadbou a přímo v terénu žadatele během workshopu naučí, jak správně strom vysadit a jak o něj v dalších letech pečovat. Žadatelé ušetří energii i čas, zato dostanou kvalitní službu na míru.

Komunitní rozměr grantů

Navíc mohou dostat příspěvek na moštovač, lis nebo drtič ovoce, případně finance na péči o trávník. Tím přispívají k udržitelnému zacházení s ovocem a zdravému životnímu prostředí ve svém okolí.

Dva nové jarní granty

Podpora výsadeb stromů prostřednictvím grantových výzev patří dlouhodobě k důležitým aktivitám Nadace Tipsport, kterými přispívá k budování zdravé krajiny a životního prostředí. Letos na jaře připravila hned dvě grantové výzvy v tomto novém, unikátním formátu: Sázíme tradiční odrůdy ovocných stromů 2023 a Zasaď strom za svůj klub.

www.nadacetipsport.cz