Studentský festival FAMUFEST jde do naha! Program 39. ročníku odhalí více než sto filmů

Dnes bude slavnostním ceremoniálem v kině Bio Oko zahájen devětatřicátý ročník studentského filmového festivalu FAMUFEST. Zahajovacím filmem bude dokument Je nalezena tím, koho hledá režiséra Petra Michala, jednoho z hostů festivalu. Po dobu následujících čtyř dnů ožije pražská Letná studentskou tvorbou, k vidění bude 93 studentských filmů ve dvanácti tematických blocích a devět filmů hostů festivalu. Letošní ročník čítá celkem 29 soutěžních filmů, z nichž budou významné osobnosti z oboru filmu a audiovize vybírat vítězné snímky. Ty budou po skončení festivalu v rámci akreditace zdarma dostupné na online platformě FAMU films (https://famufilms.cz). Program 39. ročníku je zveřejněn na stránkách festivalu a vstupenky na jednotlivé akce je možné zakoupit na portálu GoOut.

V holešovickém kině Bio Oko bude dnes oficiálně zahájen 39. ročník studentského festivalu FAMUFEST. Na slavnostním ceremoniálu v hlavním kinosále studenti*ky představí myšlenku letošního ročníku a festival započne promítáním filmu Je nalezena tím, koho hledá, pojednávajícím o životě překladatelky Anny Kareninové. Jedná se o meditativní dokument, který nenuceně reflektuje překladatelčin život, jemnost celého snímku je posílena prací s analogovým médiem. Anna Kareninová je překladatelkou významných francouzských děl, přeložila celé Célinovo dílo a tři tituly Milana Kundery, ale také více než tři sta filmů. Na slavnostní ceremoniál dorazí i režisér filmu Petr Michal a festival zahájí také děkanka FAMU Andrea Slováková.

"Diváci*čky se mohou těšit na opravdu nabitý program, který jsme pro ně v rámci letošního ročníku připravili. Studentské filmy jsme rozdělili do dvanácti filmových bloků, které sdružují filmy podle témat, ale přitom jsou žánrově i typově různorodé. Každý blok tak bude komplexním filmovým zážitkem. Promítat budeme hlavně v Bio Oku, ale spoustu akcí se bude odehrávat třeba i v divadle Alfred ve dvoře, Klubu Letka nebo hudebním klubu Bike Jesus," popisuje program 39. ročníku kreativní ředitelka festivalu Eliška Brožová.

Dnes odpoledne se v Bio Oku se návštěvníci*ice mohou těšit na filmy z bloků tepláky, reflektující pocit pohodlí a domova, a plášť, jenž se zaměřuje na nitro lidské duše. V divadle Alfred ve dvoře se od 18:00 se odehraje představení Teď když mám dům spálený na popel, vidím lépe na měsíc a v hudebním klubu Bike Jesus se večer představí hned pět hudebních interpretů, a to narcis., ROLE, The Valentines, Hello Marcel a litterbin.

Ve čtvrtek 20. dubna Bio Oko ožije třemi filmovými bloky – patchwork, koktejlky a kroj, blok, který upozorňuje na naše tradice a kořeny. Od 19:00 se na filmovém plátně objeví film islandského režiséra Hlynura Pálmasona Zapomenutá země, po kterém bude následovat i diskuze se samotným režisérem. Filmovou atmosféru ale zažije i divadlo Alfred ve dvoře, a to s bloky pohorky o boji sama se sebou a osudové cestě a korzet o hranicích těla a tělesné svobodě. Promítat se bude i film Po prolomení ticha reflektující hnutí NE!MUSÍŠ TO VYDRŽET, které před dvěma lety upozornilo na sexuální obtěžování na vysokých školách. Večer divadelní jeviště ožije kabaretním představením Petra Kulty Karameloun. V klubu Bike Jesus pak od 20:00 vystoupí AKA Samuel, Treska Jednoskvrnná, Babyland a Bratři.

V pátek pak v Bio Oku diváci*čky mohou zhlédnout blok kukla, zaměřující se na morální normy našeho jednání a blok pyžámko.V rámci bloku Ať si každej obleče, co chce se bude promítat snímek Generace A:Ať si každej dělá, co chce o tvorbě úspěšného českého hudebního umělce Jakuba Stracha, vystupujícího pod uměleckým jménem NobodyListen. Večer bude klub Bike Jesus opět hostit několik hudebních interpretů – Lucianu, Sad Boys Club a Bariel.

Kromě promítání studentských filmů v Bio Oku a divadle Alfred ve dvoře poslední den zakončí také archivní blok režiséra Tomáše Vorla, který představí tvorbu ze svých studentských let. V Klubu Letka se budou konat panelové na téma Festivalová strategie projektu nebo Umění jako terapie. Nebude chybět ani zakončovací afterparty, která se odehraje od 21:00 v hudebním klubu Fuchs2.

FAMUFEST letos uvede 29 soutěžních filmů studentů FAMU, které budou hodnotit odborníci*ice z různých oblastí filmového světa. Festival tak v porotě domácích filmů přivítá např. režiséra Michala Blaško, kameramanku Janu Hojdovou nebo producentku Julii Markovou Žáčkovou, ale také zahraniční hostku, vedoucí katedry dokumentární tvorby Den Danske Filmskole Cecillii Lidin. Vítězné filmy budou pro akreditované diváky po skončení festivalu zdarma dostupné na platformě FAMU films (https://famufilms.cz) po dobu dvou týdnů, předplatné pak platí po dobu jednoho měsíce. Program letošního ročníku je dostupný na stránkách festivalu (https://www.famufest.cz/programme/day/all) a vstupenky a festivalové akreditace si diváci*čky mohou zakoupit na webu GoOut (https://goout.net/cs/famufest-39/szjccgv/). Bližší informace jsou k nalezení i na Facebooku.