Nebuď p*ča aneb jak (ne)pracovat s dětmi

Tak jako název, je i tahle kniha surová. Krutá ve své upřímnosti, se kterou přistupuje k citlivému tématu – ústavní výchově dětí, které neměly štěstí na harmonickou výchovu v milující rodině. Aby se jim tento handicap nestal osudným, to je náplní práce i života jednoho potetovaného chlápka – strejdy Tomáše.

Hlavním obsahem knihy jsou skutečné anonymizované příběhy dětí s průběžnými komentáři autora. Přímo a bez příkras líčí své zkušenosti a to, co si z těchto situací odnesl pro sebe a o co se chce podělit s čtenáři. Ať už z řad profesionálů, kteří s takovými dětmi přímo pracují, nebo i laiků, které téma ústavní výchovy dětí zajímá.

Kniha je napsaná velice čtivým jazykem, přesto se nečte lehce, čtenář se často přistihne, že s vulgárním výrazem autora musí souhlasit. Navzdory názvu ale není kniha nijak podbízivě senzační, ale naopak pevně zakotvená v terénní praxi i odborném psychologickém, psychoterapeutickém a pedagogickém zázemí.

Autor knihy Tomáš Morávek je původně vystudovaný herec a moderátor, dnes vychovatel v několika zařízeních pro děti vyžadující okamžitou pomoc, krizový intervent na dětské krizové lince a ředitel neziskové organizace (Ne)ohrožené děti.