Umělecký kovář a sochař Radomír Bárta bude od konce dubna vystavovat na hradě Helfštýn

Už koncem dubna bude na hradě Holštýn zahájena výstava dnes už renomovaného uměleckého kováře, sochaře a designera Radomíra Bárty. Jeho aktuální výstava nese název Prolínání, což leccos prozrazuje. I tentokrát se mohou návštěvníci těšit na mistrné kombinace nerezových, kamenných a skleněných prvků v jeho sochařských dílech. Výstava bude k vidění v Galerii na druhém nádvoří od 30. dubna do 27. srpna, a to v rámci vstupu do hradu.

Na co se můžou těšit návštěvníci tvé výstavy Prolínání na hradě Helfštýn a na co se těšíš ty?

Srdečně zvu všechny lidičky na výstavu. Pro zpestření bude se mnou vystavovat i můj kamarád kresby a básničky k obrázkům. Jmenuje se David Merta. Po mrtvici je na vozíku a snaží se malovat a jde mu to parádně. Jsem rád, že jsme to takto dali dohromady. Navíc to bude společné téma – oceán a ryby… Já tam budu mít pár novinek i pár starších plastik. Bude to takový celkový profil mojí tvorby. Mám radost, že po delší době mohu vystavovat své novinky na takovém krásném místě, jako je Helfštýn - mekka kovářů a umělců v kovu. A na co se budu těšit já? Tak třeba na reakce návštěvníků. Je možné, že bude i pár komentovek k výstavě.

Pravidelně vystavuješ na Helfštýně a proč zrovna tam?

Na Helfštýně jsem dostal možnost vystavovat díky kastelánovi panu Janu Laurovi. V loňském roce jsem měl možnost vést mezinárodní tým umělců na kovářském fóru Belgie, Francie Austrálie a Česka. Vytvořili jsme sochu Tři životy, která bude taktéž na výstavě. Na Helfštýně vystavuji každoročně a rád.

Co bude po této výstavě následovat? Co chystáš dál?

V následujících měsících bych chtěl vystavovat v Bratislavě na hradě a také v Benátkách. O dalších možnostech se jedná. Jinak budu dále vytvářet již započaté plastiky.

Loni jste měli s malířkou Rosanou De Montfort a dalšími umělci společnou výstavu v Bílovci na zámku. Co další spolupráce s Rosanou?
Rosankou máme cosi za lubem. Zatím to nebudeme prozrazovat, ale dáme včas vědět. Už se moc těším, s Rosankou se bezvadně spolupracuje. To ví každý, který měl tu čest.

A co máš v plánu v létě? Budeš odpočívat?

Léto mám na práci, ne na odpočívání. Jen koncem léta asi vůně moře přece jenom zvítězí. Oči uvidí jinou kulturu a tělo nabere paprsky a sůl.

Robert Rohál

Foto archiv Radomír Bárta