Lípa svobody z České Třebové přišla o světové prvenství v boji s uhlíkovou neutralitou

Lípa svobody z České Třebové přišla o světové prvenství v boji s uhlíkovou neutralitou. Dosud neznámý subjekt přinutil vedení města Česká Třebová zaslaným e-mailem k tomu, aby odstoupilo z pilotního projektu, díky kterému mělo získat peníze na její údržbu na dalších pět let. Spolek Urban Tree Offset Initiative z.s., zkráceně (UTOI) z obce Přívrat, který na lípě odstartoval světově unikátní projekt uhlíkových kreditů, nyní podal oficiální žádost na město, aby předalo jméno subjektu, který projekt zhatil.

"Několikrát jsme město žádali, aby nám byl přeposlán e-mail, na základě kterého se rozhodli projekt přerušit. Přišla ale pouze informace o tom, že byli osloveni právním subjektem. Co řekl, kdy to řekl, kdo to byl, to nevíme. Od roku 2021 jsme já a můj manžel pracovali na patentu, který má myšlenku navýšení ukládání uhlíku do městských stromů pomocí uhlíkových offsetů ochránit. Patent je podaný, uděláme pilotní projekt a na město přijde e-mail, který projekt zbrzdí," říká ředitelka komunikace spolku Urban Tree Offset Initiative z.s., Žaneta Tušerová.

Peníze za uhlíkové kredity neměl přitom městu vyplatit žádný podnikatelský subjekt. První uhlíkové kredity z lípy měl koupit sám spolek Urban Tree Offset Initiative z.s., aby tak pokryl svou uhlíkovou stopu, kterou vytvářel dva roky přípravou na patentu.

"Ta situace je zcela absurdní a jsem velice zvědavá, o jakém důvodu zrušení našeho pilotního projektu se nakonec dozvíme. E-mail způsobil škodu nejen projektu, ale také městu, které peníze nyní nemůže dostat. Projekt budeme dělat jinde. Od roku 2021 připravujete něco, co má pomoci propagaci celé České republiky ve zcela inovativním přístupu v boji s klimatickou změnou. Projekt zaujal již také v Evropě a nyní nás někdo chce cíleně brzdit v naší práci. Spolek Urban Tree Offset Initiative z.s. nebyl založen pro to, aby vydělal miliardy na nesmyslné opulentní večírky. Má jen naše neformální svolení k bezplatnému využívání našeho podaného patentu, který byl vyvinut pro to, aby města získala peníze pro péči o vzrostlé stromy a mohla se o ně lépe starat. Vzrostlé stromy projekt nově využívá, dodatečnou péčí, k navýšení sekvestrace CO2. Když se podíváte na ostatní naše inovativní projekty, které jsme kdy s manželem dělali, je tam ta cesta k tomu, proč jsme dnes tady a proč právě u tohoto projektu, zcela zřejmá. Nejde o náš první patent, vlastníme již patent na zavlažovací vak pro vzrostlé stromy. Nikdy jsme od nikoho nedostali ani korunu, na všechno jsme si vždycky sami vydělali. Nikdy jsme nic nedostali zadarmo a už několikrát jsme se v životě setkali s tím, že nám chtěl naše nápady někdo ukrást nebo se na nich alespoň přiživit," dodává ředitelka komunikace spolku Urban Tree Offset Initiative z.s., Žaneta Tušerová s tím, že spolek již pracuje na novém pilotním projektu, který bude brzy představen.

Jak na situaci kolem pozastaveného pilotního projektu reaguje prezident spolku Urban Tree Offset Initiative z.s., Ing. Martin Tušer, který mimo jiné letos vystoupí, spolu s laureátem Nobelovy ceny, prof. Williamem Moomawem na celosvětové konferenci mezinárodní organizace ISA Arbor v americkém Albuquerque s hodinovou přednáškou o nutnosti změny pohledu na stromy ve městech v době klimatické změny?

(Odkaz na program konference zde: https://na.eventscloud.com/website/52371/agenda/)

"Vše, co jsme kdy vydělali, jsme dali do patentů, proto se o naše duševní vlastnictví budeme bít. Jen tak zachováme hlavní myšlenku. Chceme odradit všechny chamtivce od parazitování na myšlence, která má hlavně pomáhat městům a ve svém důsledku i jeho obyvatelům," říká k celé kauze prezident spolku Urban Tree Offset Initiative z.s., Ing. Martin Tušer.

Jaká je podnikatelská historie obou zakladatelů spolku Urban Tree Offset Initiative z.s.?

První projekt, kterým byl první multimediální časopis pro maminky, který mluvil ke svým čtenářům, časopis Uzlíček, jsme dělali ze sklepa čtyřpodlažního domu v Roztokách u Prahy. Začal v roce 2005. Projekt byl tak úspěšný, že nás konkurenční časopisy, dle slov naší grafičky, která v jednom z nich pracovala, probíraly denně na poradách. Platili jsme maminkám honoráře za to, že pro časopis psaly samy články a pohádky. Pohádky namlouvali profesionální herci a byly v té době ke stažení v MP3 přímo v časopisu, což bylo revoluční. Začali jsme s monetizací videa a audia ještě dříve než ostatní světové servery. V časopisu se již tehdy spouštěly i TV reklamy nebo videa. Po finanční krizi v roce 2009 inzerenti přešli hlavně na Facebook, a tak jsme byli nuceni v roce 2012 časopis po sedmi letech ukončit. Sedm let jsme ho dělali stále ze sklepa a sedm let jsme dělali hlavu velkým vydavatelským domům. Jeden z nich nás po prvních třech měsících fungování chtěl dokonce koupit, což jsme odmítli. Ukončit časopis Uzlíček bylo těžké, ale když máte jen dva stálé zaměstnance, sebe a manžela, nemusíte nikoho propouštět, proto to bylo snazší. Dalším projektem byla výroba proutěných plotů a vrbových staveb, které jsou k dohledání na www.naplot.cz. Píše se rok 2013 a ze "sklepa" se stěhujeme do průmyslové zóny bývalé Poldi Kladno, kde po hodinovém kurzu pletení košíků začínáme s pletením proutěných plotů. Na první kamión vrby si po krachu časopisu půjčujeme na nebankovním trhu a ze dne na den je z nás první a dodnes jediná firma specializující se na pletení proutěných plotů ve velkém. Vyráběli jsme i filmové dekorace pro světová filmová studia. Naše výrobky jsou vidět například v seriálu Britannia.

V zimním období, kdy nám namáčená vrba zamrzá v bazénech, přecházíme k další činnosti, tvorbě živých staveb z vrby a haťování břehů a svahů, viz zde: https://letris.wixsite.com/hatovani/projekty.

Divize proutěných plotů, vrbových staveb a haťování je momentálně na prodej.

Na to navázaly zavlažovací vaky pro nově vysazené stromy, které jsme pro ČR objevili při projíždění Švédskem v roce 2016, www.zavlazovacivaky.cz, následoval náš první patentovaný vynález www.treeib.com, a dnes jsme u dalšího projektu, na který máme podaný patent. Informace o projektu založeném na tomto patentu jsou k dohledání na stánkách www.utoi.cz.