Maminka - nejdůležitější člověk v našem životě

Maminka je pro většinu z nás nejbližší a nejdůležitější člověk a den matek je skvělou příležitostí, jak jí poděkovat za všechno, co pro nás udělala.

Věděli jste, že svátek matek a mateřství je potvrzen již v období 29 000 let př. n. l.? Přiblížíme vám tu dobu, z té doby pochází Věstonické venuše, nejzámější evropský symbol matky a mateřství. Ve starověkém Římě se slavily Matronalie zasvěcené bohyni Juno, královně římských bohů a matce Hébé, Vulkána a Marta. Ve starověkém Řecku oslavovali zase matku bohů – Kybelé při oslavách plodnosti a mateřství.

Novodobá historie Dne matek se zrodila ve Spojených státech na začátku 20. století, kdy se první veřejná oslava Dne matek konala v roce 1908 na počest obhájkyně mateřských práv Anny Reeves Jarvisové, V roce 1914 byl Den matek oficiálně vyhlášen jako celonárodní svátek konaný vždy druhou květnovou neděli.Svátek matek se slaví na celé zeměkouli v různých termínech. Různé kultury slaví různými způsoby, ale myšlenka zůstává stejná – poděkovat všem matkám a babičkám za jejich péči, vřelost a lásku.

V českých zemích se Den matek začal slavit podle amerického vzoru druhou květnovou neděli v roce 1923 a zasadila se o to Alice Masaryková, dcera našeho prvního prezidenta.

Matka má v našem životě nezastupitelné místo, neboť jen ona je tou, která nás přivede na svět. Den matek je oslavou všech matek a mateřství jako takového. Vždyť právě maminka je ta, které svěřujeme svá trápení i radosti, se kterou sdílíme štěstí i pláč.  V České republice je matka s dítětem až do 3 let většinou doma a má ho v celodenní péči. V následujících letech nás právě maminka vodí do školky, školy a na kroužky. Trávíme s ní nejvíce času. Podle propočtu matka tráví se svým potomkem až 15 % času svého života.

Rodina je základ státu, název známé komedie Raye Coonyeho má pravdu v tom, že rodina je nejmenší jednotka lidského společenstva. A maminka hraje v rodině nezastupitelnou roli, která je často nedoceňována. Za její namáhavou péči nejen o členy rodiny, ale i o udržování čistého klidného domova a „rodinného krbu“ nedostává státní vyznamenání při oficiálním ceremoniálu od prezidenta republiky. Den matek je výborná příležitost mamince takovou pomyslnou medaili udělit v intimním prostředí rodiny a ukázat jí, že si její námahy, práce a péče velmi ceníme.

Každé mamince jistě udělá radost kosmetický balíček, něco na zub nebo výborná káva. Pokud má maminka nějakého koníčka, kterým tráví svůj volný čas, jistě bude mít radost například ze zahradnického náčiní, pomůcky na šití nebo na vaření.

Poděkujte v neděli 14. 5. i vaší mamince některým originálním dárkem z Babičkářství nebo Familium.cz.

Redakční tip: MAMINKO, VYPRÁVĚJ

Kniha Maminko, vyprávěj je originálním dárkem pro vaši maminku. Jedná se o vyplňovací knihu, kam maminka může zachytit příběhy ze svého života. Kniha obsahuje řadu pečlivě vybraných otázek, například o maminčině dětství, o jejích rodičích a prarodičích, o tom, kam chodila do školy, s kým se kamarádila nebo jaké to bylo, když se jí narodily děti. Najdete zde ale i dotazy týkající se jejích snů, zálib nebo životních zkušeností.

Darujte své mamince originální dárek a třeba vám prozradí svá tajemství z mládí.

Cena - 409 Kč, k dostání na www.familium.cz