Pražské Divadlo Kolowrat uvádí komedii Bez zábran, která se točí kolem médií a intrikách

Další reprízu inscenace Bez zábran proběhne v Divadle Kolowrat v pátek 12. května v 19.30 hodin. Představení připravilo s hereckým kvartetem nedávno založené Staromódní divadlo, režisérem je Robert Russell. Hru napsal britský prozaik, dramatik, satirik a literární kritik David Lodge.  

Veselá i vážná komedie o úloze médií v životě umělců a známých osobností, ale také o přátelství, o životních prioritách, a o tom, jak si zachovat charakter v kultuře závisti a pomluv. Na pozadí Anglie Tonyho Blaira a princezny Diany na sklonu minulého století, Lodge probírá témata, která jsou pořád aktuální: kulturu celebrit a pomluv, moc a odpovědnost medií, podvědomý a všudypřítomný sexizmus; na osobní rovině pak přátelství, loajalitu, životní priority, a jak si zachovat charakter ve světě intrik a závisti.

V inscenaci Bez zábran, kterou režíroval Robert Russell, hrají Pavel Novotný Zuzana Geislerová, Josef Vrána a Martina Balážová. Premiéra proběhla 11. března 2023 na jevišti Divadla Kolowrat. Mimochodem překlad a úpravu vytvořila Zuzana Geislerová, která je spoluzakladatelkou divadelního spolku Staromódního divadla.

„Založila jsem tento divadelní spolek, protože věřím, že divadlo může být současné a zároveň tradiční, jednoduché a zároveň náročné, zábavné i vážné. Záměr Staromódního divadla je prezentovat hry současné i klasické, a přitom respektovat naše autory, naše herce, a především naše diváky,“ říká Zuzana Geislerová.

David Lodge (*1935) je známý, a nejen u nás, spíš jako autor románů (Hostující profesoři, Pěkná práce) než jako dramatik. Ve své hře Bez zábran (Home Truths, 1998), čerpal inspiraci nejen ze svých dlouholetých a občas bolestných zkušeností spisovatele, ale i ze svého povolání profesora anglické literatury.

Autor se nepokrytě projektuje do hlavní postavy hry, známého spisovatele, který už tolik netouží po komerčním úspěchu jako spíš po respektu kolegů a uznání v médiích. Když je jeho přítel ze studentských let, autor úspěšných televizních seriálů, zesměšněn známou novinářkou v nedělních novinách, kamarádi si vymyslí rafinovanou pomstu...

Další repríza komedie Bez zábran proběhne v úterý 13. června opět na scéně Divadla Kolowrat.

Robert Rohál

Foto Divadlo Kolowrat