#5PROSTOR opět rozsvítí Holešovickou tržnici

Holešovická tržnice se v termínu 16. – 20. května 2023 po roce opět promění v dějiště unikátního site specific festivalu #5PROSTOR. Návštěvníci budou za dobrovolné vstupné svědky události, která se ve stejné podobě nebude už nikdy opakovat. 5 večerů, 5 koncertů, 5 „světelných“ scén a 5 jedinečných lokací. To jsou hlavní ingredience akce #5PROSTOR, která za doprovodu speciálních vizuálních efektů rozsvítí různá zákoutí Holešovické tržnice a nabídne mimořádná vystoupení pětice stylově rozmanitých interpretů. Návštěvníkům se představí hudebník Lazer Viking, který je čerstvým držitelem Ceny Anděl, zpěvačka Anna Vaverková, drag queen Miss Petty, producent badfocus a česko ukrajinská performerka Dmitrievna.

Pětidenní festival se na různých místech bývalých holešovických jatek koná již potřetí. „Rozhodli jsme se #5 PROSTOR pořádat každoročně, protože umožňuje předvést různá zákoutí Holešovické tržnice v netradičním světle. A to doslova. Návštěvníkům na místech, která běžně ani nevnímají nebo do nich nedojdou, nabídneme náš výběr z české hudební scény, podpořený site specific světelným doprovodem. Budou tak svědky koncertů, které v této podobě už nikdy neuvidí. V průběhu roku chystáme i řadu dalších akcí. Mají společného jmenovatele – chceme, aby Pražané chodili do Tržnice za programem, který bude jedinečný svým obsahem, nebo právě spojením s mimořádnými kulisami této pražské památky,“ popisuje Michal Tošovský, programový ředitel Holešovické tržnice. 

Parkoviště, schodiště či mlhoviště v novém světle za doprovodu koncertů

V rámci projektu #5PROSTOR během pěti dnů, v termínu od 16. do 20. května 2023, každý večer od 21.00 ožije jedno z pěti vybraných zákoutí Holešovické tržnice koncertem vybraného umělce. „Každé vystoupení bude vždy speciálně nasvícené tak, aby korespondovalo s hudebním projevem daného účinkujícího i s přirozenými kulisami daného prostoru, kterými budou parkoviště, schodiště, mlhoviště, „skleněnka“ nebo budova bývalé jateční burzy,“ přibližuje koncept Šimon Kotmel z kolektivu Burza#4, který je spolupořadatelem celého festivalového dění. Přesné místo, kde interpreti zahrají, se návštěvníci dozví vždy až v den koncertu přímo v areálu Holešovické tržnice nebo na Facebooku či Instagramu.

Během pěti večerů si na své přijdou vyznavači rozličných hudebních žánrů. Celý projekt odstartuje v úterý 16. května vystoupením pražského producenta, skladatele a multiinstrumentalisty vystupujícího pod uměleckým jménem badfocus, který svoji show odehraje za doprovodu speciálních hostů, jimiž budou violoncellistka Terezie Kovalová, ATM BENNY a CLAIRE. Druhý hudební večer bude patřit zpěvačce Anně Vaverkové, která letos sesbírala nominace ocenění Anděl a Apollo. Návštěvníkům ve středu 17. května předvede svoji sólovou tvorbu, vyznačující se barevným indie popem, jenž vybočuje svou něžností a žánrovými odskoky až k soulu. Ve čtvrtek 18. května Holešovickou tržnici rozezvučí česko-ukrajinská zpěvačka a producentka Dmitrievna balancující na hranici techna a popu, jejíž tvorba je silně ovlivněná berlínskou scénou.

V pátek 19. května si na své přijdou milovníci elektronické muziky, na programu totiž bude

Miss Petty - první česká drag queen, produkující svoji vlastní hudbu, které se úspěšně daří propojovat popovou a hyperpopovou scénu s nádechem undergroundu. Celý pětidenní festival #5PROSTOR uzavře Andělem oceněný hudebník Lazer Viking, který dal před časem sbohem kytarám a pustil se do objevování elektronické hudby. Jak mu to nyní hraje fanouškům předvede v sobotu 20. května. „Do Holešovické tržnice se dost těším, protože si tam střihnu daleko delší set než obvykle. Takže krom celého alba Tunnel Vision dojde i na úplně nové věci z připravované desky Building to Nothing. Navíc se mi často nepoštěstí hrát ve své rodné čtvrti. To je taky celkem príma,“ láká návštěvníky Lazer Viking.

Vstup na všechny koncerty projektu #5PROSTOR bude pro širokou veřejnost za dobrovolné vstupné. Více informací najdete na FB události.