Unikátní kuchařská soutěž vynesla Čechům bronz

Již sedmý ročník mezinárodní kuchařské soutěže Aramark International Chefs’ Cup se letos konal v Santiagu de Chile. A Čechům, jejichž tým vedl Tomáš Frištenský, přinesl třetí místo, a tedy bronzové medaile. Organizátorem prestižní soutěže, která v minulých letech proběhla v Praze, v Londýně či v Barceloně, je mezinárodní společnost Aramark, jež zajišťuje firemní stravování pro velké společnosti po celém světě.

V letošním ročníku, jehož se zúčastnily kuchařské týmy ze 14 zemí, zvítězili kuchaři z Velké Británie vedení šéfkuchařem Johnem Cudmorem, na druhém místě se umístil domácí tým pod vedením Oscara Huerta.

„Trochu mě mrzí, že jsme neskončili úplně první, ale samozřejmě i bronz je obrovský úspěch. Děkuju všem, kteří nám pomáhali a fandili. Bylo to hektické, ale moc se mi líbila ta celková atmosféra, obrovská soutěživost všech týmů, a zároveň perfektní duch fair play. Když jsme dovařili a všechno zdárně vydali, to byl asi nejlepší pocit. Skončili jsme přesně minutu před limitem,“ popisuje svou účast Tomáš Frištenský, Culinary Chef společnosti Aramark.

A jaké menu do soutěže v Santiagu Tomáš Frištenský a jeho pomocník šéfkuchař restaurace Culinia Golf Lukáš Sedláček připravili? Jako předkrm podávali rybí rolku z chilského mořského vlka s krabím masem v marinované cuketě, avokádovým pyré, dušenými rajčátky s ančovičkami a smaženou quinou. Hlavní chodem byl jehněčí hřbet, který doprovázely pečené bramborové placky, restované houby, pyré z česneku, pyré ze špenátu, křupavé brambory a Bearnaise omáčka. Jako dezert čeští talentovaní šéfkuchaři, které na soutěž připravoval slavný šéfkuchař Radek David, připravili cremoso z tmavé čokolády a vanilky, doprovázené salsou z manga a mučenky. K tomu servírovali parfait z manga a limetky, čokoládový crumble a mangový gel.

„Těší mě, že jsme znovu skončili ve vítězné trojici a velké díky celému týmu. Je to potvrzení naší dlouholeté snahy přitahovat k firemní gastronomii výjimečné talenty a přinášet perfektní kvalitu jídla našim zákazníkům každý den,“ dodává k cennému úspěchu českého týmu generální ředitel Aramarku Vladimír Staněk.

O vítězi soutěže Aramark International Chefs’ Cup rozhodovala mezinárodní porota sestavená ze známých kuchařů a kulinárních odborníků, v níž nechyběl vítěz minulého ročníku, který se konal v České republice, chef Henning Hartwig.