Janáčkova filharmonie Ostrava slaví 70 let

Janáčkova filharmonie Ostrava (JFO) slaví 70 let. Do nové koncertní sezóny vstupuje orchestr světových kvalit plný energie a očekávání. Přestože má za sebou již rok fungování v provizoriu, kdy se řada koncertů odehrává v sále bývalého kina Vesmír a zkoušky na náročné hudební projekty probíhají v jednom z pavilonů na Černé louce, drží si JFO vysoké evropské renomé. Novou dekádu otevírá orchestr v nejlepší umělecké formě s dramaturgií, která bez obav snese mezinárodní srovnání, a navíc s naplňujícím se snem o koncertním sále adekvátních akustických parametrů.

„Připravili jsme sezónu, která se bude vymykat. Ve všech našich koncertních cyklech uslyší návštěvníci světové umělce, zažijí dirigentské debuty, stanou se součástí světových i českých premiér, budou mít možnost v ještě větší míře navštěvovat interaktivní workshopy a účastnit se edukačních aktivit a přednášek zaměřených na všechny generace,“ říká ředitel Janáčkovy filharmonie Ostrava Jan Žemla. Milovníci populární hudby si opět přijdou na své ve filharmonickém cyklu koncertů v multifunkční aule Gong a JFO se připojí také k oslavám dvoustého výročí narození Bedřicha Smetany v podobě koncertního provedení jeho opery Libuše. „Jubilejní sezóně jsme přizpůsobili program a vybrali exkluzivní hostující umělce. Když si nyní program s odstupem času pročítám, troufale uznávám, že nás čeká skvělá sezóna bez slabých míst. Máme se na co těšit,“ dodává Jan Žemla. Také v nové sezóně bude Janáčkova filharmonie Ostrava spolupracovat se soudobými autory. „Jedná se o celý proces vzájemné spolupráce, kdy jsou skladatelé součástí nácviku v rámci zkoušek a samotného koncertního provedení svých skladeb,“ vysvětluje Žemla.

Šéfdirigentem Janáčkovy filharmonie Ostrava bude i v nové koncertní sezóně Vassily Sinaisky, který na této pozici působí již od roku 2020/2021, a orchestr povede také při zahajovacím koncertě (5. a 6. října 2023) ve Vesmíru. Pozvání ke spolupráci přijaly hvězdy světového formátu. „Je již léta samozřejmostí, že se nám vedle předních českých sólistů, mezi něž patří například vynikající klavírista Lukáš Vondráček, daří spolupracovat také se zahraničními špičkami v oboru. Z těch, které na domácí půdě v nové sezóně přivítáme, je to třeba kanadský klavírista Jan Lisiecki, trumpetista Gábor Boldoczki nebo mezinárodně uznávaná klavíristka Olga Kern,“ odtajňuje Jan Žemla.

Dirigentského postu se vedle šéfdirigenta Vassilyho Sinaiského ujme také jeho asistent Maroš Potokár, dále pak Andreas Ottensamer, Tomáš Netopil, domácímu publiku známý Stanislav Vavřínek a mnoho dalších. „Rád bych ještě vyzdvihl skutečnost, že se v případě Janáčkovy filharmonie Ostrava stále častěji dirigentské taktovky ujímají ženy. I v příští koncertní sezóně to bude Alena Hron (Jelínková), se kterou bude orchestr spolupracovat zejména při výjezdech do zahraničí. Naše pozvání ke spolupráci přijala také brazilsko – italská dirigentka Simone Menezes a ostravský dirigentský debut zažije s JFO v rámci Symfonického cyklu A mladá francouzská dirigentka Lucie Leguay,“ doplňuje Žemla.

O koncerty Janáčkovy filharmonie Ostrava je mezi posluchači v posledních letech enormní zájem, JFO proto přišla v minulé sezóně nově s možností zakoupení vstupenek na stání. „Stále jsme hledali nové cesty, jak umožnit co nejširšímu počtu zájemců, aby si užili naše koncerty a dostali se i na ty již vyprodané. Po reprízách u dětského cyklu a zpřístupnění dopoledních generálek, jsme proto zařadili do prodeje také místa na stání. Jelikož se tato novinka osvědčila, budou vstupenky k dispozici i v následující koncertní sezoně,“ ubezpečuje vedoucí marketingu a obchodu JFO Petra Javůrková s tím, že největší garancí, jak si vstupenky na koncerty Janáčkovy filharmonie Ostrava s jistotou zaručit zůstává zakoupení abonmá. „V zájmu uspokojení většího počtu posluchačů navíc přidáváme do programu také páteční reprízy čtyř posluchačsky nejatraktivnějších koncertů z cyklu A a B. Ty proběhnou vždy v pátek po jejich čtvrteční premiéře,“ dodává Javůrková.

Sedmdesátá koncertní sezóna je pro Janáčkovu filharmonii Ostrava sezónou plnou oslav. Vedle přání zůstat orchestrem, který si nejen udrží, ale bude také dále prohlubovat vynikající renomé, si však JFO zcela přirozeně přeje, aby se naplnil harmonogram rekonstrukce Domu kultury města Ostravy a přístavby nového koncertního sálu. „Jsme zemí, která má historicky velmi silné hudební podhoubí. Tvorba českých hudebních skladatelů je mezinárodně uznávaná a jejich díla nezřídka znějí ve světových koncertních sálech. Česká republika si špičkový koncertní sál zaslouží, Ostrava je k němu ze všech měst nejblíž, ušli jsme již dlouhou cestu a v našem úsilí neustáváme. Přestože nyní fungujeme v provizoriu, výstavba nového koncertního sálu a adekvátního zázemí za to stojí,“ konstatuje ředitel JFO Jan Žemla.

PROGRAMOVÁ NABÍDKA 70. KONCERTNÍ SEZÓNY 2023/2024

Desítky koncertů rozdělených již tradičně do tematických cyklů a k tomu mimořádné koncerty, aktivity pro školy i seniory nebo budoucí profesionální umělce. Janáčkova filharmonie Ostrava dávno překročila hranice nastavené pro žánr klasické hudby. I v nové sezóně dokazuje, že jsou její koncerty a aktivity určené bez výjimky všem.

Symfonický cyklus A

Symfonický cyklus B

Cyklus C – Co máme rádi

Cyklus D – Dětem – Tuze slavnostní sezóna

Cyklus E – Elán mladých

Cyklus G – Gong

Cyklus K – Komorní koncerty

Cyklus R – Klavírní recitály

Mimořádné symfonické koncerty M

Cyklus O – Opavské koncerty

Konkrétní nabídku jednotlivých cyklů a další podrobnosti naleznete na www.jfo.cz nebo v katalogu nové koncertní sezóny.

TUZEMSKÉ A ZAHRANIČNÍ KONCERTY A FESTIVALY

Po mimořádně úspěšném turné Janáčkovy filharmonie Ostrava do Japonska v minulé koncertní sezóně se i v té následující orchestr vydá hned několikrát za hranice naší republiky. „Při dosavadní absenci kvalitního sálu je pro nás příležitost koncertovat v nejlepších sálech v Evropě i ve světě velmi žádoucí. Kvalitní akustické podmínky mají přímý vliv na samotnou interpretaci skladeb a výkon orchestru, sólistů i dirigenta mohou značně posunout, což je v konečném důsledku cenné nejen pro samotné hudebníky, ale také pro posluchače, kteří si odnáší mimořádný hudební zážitek,“ říká ředitel JFO Jan Žemla.

Po loňských koncertech v Pardubicích a Olomouci navíc filharmoniky letos čekají koncerty v Brně či Žilině. V 70. sezóně budou moci Janáčkovu filharmonii Ostrava slyšet posluchači v Berlíně, Paříži, Varšavě i Vídni, kde se představí v legendárním Zlatém sále Musikvereinu. Na jaře 2024 doprovodí členové filharmonie na třítýdenním turné po Německu trumpetistu Gábora Boldoczkého a houslistku Mone Hattori v programech zaměřených na barokní hudbu.

„V tuzemsku se pak orchestr Janáčkovy filharmonie představí tradičně na Národním festivalu Smetanova Litomyšl a v červenci také na Colours of Ostrava v ostravských Dolních Vítkovicích,“ zve manažer orchestru Ondřej Daněk.

KATALOG 70. KONCERTNÍ SEZÓNY 2023/2024

Stalo se již pravidlem, že je katalog nové koncertní sezóny Janáčkovy filharmonie Ostrava nejen programovou nabídkou, ale také publikací, ve které se návštěvníci koncertů a příznivci JFO dozví více o směřování orchestru, jeho členech, managementu, historii, běžném životě a dalších zajímavostech. „Katalog dávno překračuje hranice pouhé programové nabídky. Nezřídka nalezne své místo v knihovnách našich příznivců. Je odrazem doby, ve které vznikal a okolností, které se na činnosti Janáčkovy filharmonie Ostrava odrážejí. Těší mě, že jej posluchači i v dnešní elektronické době stále vyhledávají v jeho fyzické podobě, což naznačuje také hodnotu práce a nasazení, s jakým je připravován,“ říká ředitel JFO Jan Žemla. Příprava katalogu trvala téměř rok a podílela se na něm více než desítka lidí. Autorkou koncepce katalogu je vedoucí oddělení marketingu a obchodu JFO Petra Javůrková a spoluautorkou a hlavní fotografkou je již tradičně Dita Pepe. „Již na počátku spolupráce s Ditou, před více než pěti lety, jsme pracovaly s tím, že k sedmdesátému výročí JFO budeme chtít vydat knihu, ve které chceme JFO ukázat prostřednictvím lidí, kteří ji tvoří nebo tvořili, a v tomto duchu jsme nastavili i koncept našich katalogů. První výtisky vznikaly tak trochu „na koleně“ ještě za asistence Ditina manžela Petra Hrubeše. Dnes na něm spolupracuje velký tým lidí a věříme, že je to z jeho provedení znát. Paralelně pracujeme na knize, která by měla vyjít v listopadu tohoto roku,“ dodává Petra Javůrková.

PRODEJ VSTUPENEK ZAHÁJEN

Prodej vstupenek 70. koncertní sezóny bude zahájen 18. 5. 2023. Pro stávající abonenty (nevztahuje se na abonmá Kombi) budou místa rezervována do 16. 6. 2023 (po tomto datu budou nabídnuta k dalšímu prodeji). Abonmá lze zakoupit online nebo osobně v Janáček pointu. Prodej vstupenek a více informací: www.jfo.cz/vstupenky

JANÁČKOVA FILHARMONIE OSTRAVA

Ostravský orchestr je žádaným a úspěšným tělesem, se kterým pravidelně spolupracují dirigenti světového formátu jako Andrey Boreyko, Domingo Hindoyan či Tomáš Netopil. Nedávno s orchestrem vystoupili – ať už v Ostravě nebo na turné – významní sólisté, jako například cellisté Gautier Capuçon a Steven Isserlis, houslisté Lisa Batiashvili a Vadim Gluzman, zpěváci El?na Garanča a Jonas Kaufmann, klavíristi Jean-Efflam Bavouzet, Boris Giltburg a Simon Trpčeski a mnoho dalších.

Renomé JFO zajišťuje zejména stovka prvotřídních hudebníků nejen z Česka, ale i ze zahraničí. Orchestr vyniká jedinečnou měkkostí smyčců a ostrým zvukem žesťové sekce. Ročně odehraje pro domovské publikum přes 50 koncertů. Pravidelně je zván k účinkovaní na domácích i zahraničních festivalech a turné v Tokiu, Soulu, Paříži, Berlíně a Tallinu. Hostoval v Číně, Koreji, Pobaltí, Německu, Španělsku, Itálii, Švýcarsku nebo v Polsku.

Domovskou scénou JFO se od léta 2022 stalo bývalé kino Vesmír. Filharmonie tak dočasně opustila své dlouholeté působiště v Domě kultury města Ostravy, u kterého v roce 2023 začne rozsáhlá rekonstrukce. Její součástí je také přístavba koncertního sálu světových akustických parametrů podle návrhu architektonického studia Steven Holl Architects ve spolupráci s Architecture Acts. Po více než 150 letech od první myšlenky a přesně 70 letech od založení JFO je nový koncertní sál na dosah. Zrekonstruovaný dům kultury se spolu s přístavbou koncertního sálu má stát kulturním komplexem mezinárodního významu s doposud největším potenciálem budoucího rozvoje orchestru.

KONCERTNÍ SÁL MÁ PRAVOMOCNÉ STAVEBNÍ POVOLENÍ, STATUTÁRNÍ MĚSTO OSTRAVA VYPSALO VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ NA ZHOTOVITELE STAVBY

Projekt rekonstrukce Domu kultury města Ostravy a přístavby koncertního sálu získal společné stavební povolení, které dne 5. 5. 2023 nabylo právní moci. Souběžně běží již několik týdnů veřejná zakázka na výběr zhotovitele celé stavby. Lhůta pro podání nabídek je do 27. 6. 2023. Následně dojde k ověření realizovatelnosti projektu s ohledem na dostupné finanční zdroje. Náklady celého projektu budou hrazeny z následujících zdrojů: městský Fond pro koncertní halu naplňovaný průběžně od roku 2017 z rozpočtu města; dotace z rozpočtu Moravskoslezského kraje; dotace ze státního rozpočtu prostřednictvím Ministerstva kultury; zdroje z III. pilíře tzv. Just Transition Mechanism, představující kombinaci zvýhodněného úvěru Evropské investiční banky a grantu Evropské komise; dotace z národního programu Životní prostředí zohledňující energetické úspory rekonstruované budovy; dotace z národního programu Rozvoj regionálních kulturních a kreativních center a konečně dary a příspěvky individuálních i institucionálních dárců prostřednictvím Nadačního fondu Domu kultury města Ostravy.

Jaká byla „cesta k ostravskému koncertnímu sálu“ ve video reportáži: