Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbramě slavní šedesátiny a zve na oslavu

Novorenesanční zámeček obklopený rozsáhlým parkem, jezírky i lesy. Výjimečné místo, kde světoznámý skladatel Dvořák našel svůj druhý domov. Takový je Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbramě, který letos slaví 60 let od svého otevření. V sobotu 22. července zde návštěvníky čeká slavnostní program. „Jeho součástí budou hudební vystoupení, přednášky o historii Vysoké a také vernisáž nové výstavy. Ta je věnována dvěma osobnostem z Příbramska: slavné houslistce Ervíně Benešové Brokešové a jejímu manželovi – spisovateli Karlu Benešovi. Uchováváme část jejich pozůstalosti včetně vzácné sbírky obrazů,“ říká ředitel památníku Vojtěch Poláček. S výjimkou závěrečného koncertu je akce pro veřejnost zdarma. Více na www.antonindvorak.cz

„Oslavy zahajujeme vernisáží výstavy Čapek & Dvořák / Dvořák & Čapek, která vzniká ve spolupráci s Památníkem Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše. Otevíráme ji v souvislosti s Muzejní nocí už 3. června. I naši kolegové na Strži totiž letos slaví 60 let od svého založení,“ připomíná Poláček.

Výstava se podle něj nebude týkat jen historie dvou středočeských památníků. „Pokusíme se v ní hledat i určité průsečíky mezi životy a díly obou těchto velikánů české kultury. A věnovat se budeme třeba i stejným zálibám, které oba muži měli. Ať to byla zahrada, vlaky nebo turistika,“ vysvětluje Poláček. A doplňuje, že k vidění v památníku ve Vysoké je i výstava Antonín Dvořák Superstar, která se těší velkému zájmu návštěvníků.

Hudba se rozezní na netradičních místech v parku 

Oslavami 22. července bude provázet smyčcový Quartet Vivo. Hrát bude na několika neobvyklých místech rozlehlého parku. „Už jsme pořádali vystoupení v březovém altánku na ostrůvku spodního jezírka, na balkonu zámečku či na místech, kde kdysi stával přírodní amfiteátr. Letos zkusíme nové, neokoukané lokality. Baví nás, když náš park ukazuje lidem pokaždé trochu jinou tvář. A podle ohlasů to baví i návštěvníky,“ říká Poláček a dodává: „Program vyvrcholí večerním koncertem Epoque Quartetu ve vysocké hospodě U Cempírků. Antonín Dvořák chodíval na Vysoké velice rád do hospody, kde se rád bavil s místními lidmi.“

Přilehlý park o rozloze osm hektarů vypadá podobně jako ve Dvořákových dobách. „Přibylo horní jezírko a přístavba „Sládkovny“. Vedle zámečku býval podle historických fotografií menší ovocný sad. Ten jsme loni připomněli alespoň tím, že jsme tu zasadili Dvořákovu hrušeň. Za skladatelových časů tu byla hlavní dubová alej, dominanta parku a jeho nejcennější prvek. Park prochází postupnou obnovou. Pamatujeme při tom ale na jeho historickou podobu,“ vypráví Vojtěch Poláček. 

Druhý Dvořákův domov: hluboké lesy a slavíci

Hlavním důvodem Dvořákových návštěv na Vysoké byla i zdejší nádherná krajina s lesy, loukami a rybníky. Světoznámý skladatel přímo miloval zpěv ptáků a podle svědectví z té doby chodil do parku poslouchat slavíka. „Vše podstatné zde zůstalo. Hluboké lesy za naším zámečkem, kam tak rád chodil, tu stále stojí. A také místní obyvatelé zůstali velmi přátelští. Dvořáka chovají dodnes v hluboké úctě. Možná by měl radost, že tu dnes provozujeme jeho památník, zveme sem přední české hudebníky, a v parku dokonce uvádíme jeho operu Rusalka, kterou přímo na Vysoké napsal. Na rozdíl od jeho časů projede občas vesnicí auto. To by se mu ale možná líbilo. Byl totiž vášnivým obdivovatelem moderních dopravních prostředků.  Nejspíš by ho naopak nepotěšilo, že jeho oblíbená hospoda U Fenclů už není v provozu. Ale zase máme na Vysoké hostinec U Cempírků,“ popisuje Poláček.

Letní akce na místě, kde se propojuje umění s přírodou

„Hlavním lákadlem bude červnová opera Rusalka od Opera studio Praha, kterou uvádíme tak jako většinu našich letních akcí v rámci festivalu Středočeské kulturní léto. Úspěšně jsme ji v památníku inscenovali již loni. Na programu máme několik dalších koncertů a divadelních představení. V srpnu pak plánujeme loutkové představení Divadla Toy Machine Pinocchio, koncert pro děti a letní kino. A na začátek září pak chystáme ve spolupráci s Hudebním festivalem Antonína Dvořáka Příbram speciální imerzivní koncert v parku. Přes léto poběží také výstavy Antonín Dvořák Superstar a Čapek & Dvořák / Dvořák & Čapek. Další expozice bude věnovaná Ervíně Brokešové Benešové a Karlu Benešovi,“ vypočítává Poláček. A doplňuje, že v památníku je od jara k vidění ještě čtvrtá výstava. Fotograf Martin Andrle představuje pod názvem Za mlhy zasněné snímky krajiny z okolí Příbrami.

Říše zvuků láká dospělé, dvořákovská tajenka zase děti

Oblíbená je i mobilní aplikace Vysoká říše zvuků, která návštěvníkovi umožňuje procházet se po krásném okolí památníku, poslouchat Dvořákovu hudbu a něco se přitom navíc dozvědět. „Do parku jsme opět umístili i hru Křížem krážem zámeckým parkem. Děti obcházejí stanoviště, sbírají pexeso a luští přitom dvořákovskou tajenku. Dalším vylepšením v parku by pak měla být exteriérová výstava o životě včel. Tu chceme na sezónu umístit ke včelím úlům, které u nás máme nově,“ připomíná Vojtěch Poláček.

„Aplikace Vysoká Říše zvuků i výstava Antonín Dvořák Superstar vyvolaly zvýšený zájem veřejnosti a věříme, že budou našimi hlavními lákadly v blížící se letní sezóně. Nová výstava je plná hudebních a filmových ukázek, můžete proto u nás strávit klidně celý den a nudit se rozhodně nebudete,“ zve ředitel památníku.

www.antonindvorak.cz

Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbramě, Vysoká u Příbramě 69, 262 42. Otevírací doba od duben-červen út-ne 10-16.00, červenec-srpen 10-17.00, září-říjen 10-16.00.

Víte, že…

Ervína Brokešová se řadila mezi technicky nejdokonalejší houslistky české hudby? Během druhé světové války se zapojila do protinacistického odboje a Příbramsko se jí stalo druhým domovem. V Rožmitále pod Třemšínem se pak usadila natrvalo.

…nejčastěji se návštěvníci Památníku Antonína Dvořáka ptají na Josefínu, manželku stavebníka vysockého zámečku hraběte Kounice? Je známo, že Dvořák ji v mládí miloval a z nešťastné, neopětované lásky dokonce napsal písňový cyklus Cypřiše. Nakonec si však vzal její mladší sestru Annu. Josefína ve své době patřila k vůbec nejúspěšnějším českým herečkám.

…návštěvníky také zajímá, jak to bylo se skladatelovým řeznickým povoláním? Dvořák sice pocházel z rodu, kde se toto řemeslo dědilo. Sám se jím ale nikdy neživil a výuční list, který byl dlouho považován za pravý, je padělkem.

kavárna ve Sládkovně se otevře 3. června v rámci Muzejní noci? V provozu bude v červnu a v září o víkendech a při kulturních akcích. V červenci a srpnu ji pak budete moci navštívit denně mimo pondělí.

…novorenesanční vilu z roku 1878 navrhl architekt Čeněk Gregor, který se jako stavitel později podílel na výstavbě nejvýznamnějších pražských veřejných budov? Důležitou etapou byla pro památník také devadesátá léta 20. století, kdy procházel většími rekonstrukcemi pod taktovkou tehdejší velmi schopné ředitelky Vladimíry Šplíchalové.

…ještě na přelomu 50. a 60. let fungoval zámeček jako depozitář Hornického muzea v Příbrami? V tu dobu zde byla provizorní expozice s Rusalčinou síní, která se ovšem zaměřovala také na regionální lidové umění, měšťanskou kulturu a přírodovědnou problematiku Příbramska. To vše ale ještě před vznikem Památníku Antonína Dvořáka. Ten byl otevřen 20. července 1963. Za 60 let rozšířil výstavní prostory – mimo jiné přebudováním kotelny a sklepa na začátku tisíciletí na Galerii Václava Kounice. Momentálně tu probíhá výstava Antonín Dvořák Superstar. Dnes je Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbramě příspěvkovou organizací Středočeského kraje. Ten zřizuje a podporuje i další památníky významných osobností spjatých s tímto regionem.

…Památník Antonína Dvořáka byl otevřen ve stejný den, kdy o šest let později, tedy 20. července 1969, člověk poprvé vstoupil na Měsíc? Neil Armstrong si prý při svém legendárním výstupu pouště Dvořákovu Novosvětskou.